Skocz do zawartości
cthulhu

Cryptocentrus cinctus a Valenciennea puellaris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam już Cryptocentrusa cinctus razem z krewetą, ale planuję dokupić druga babkę do kopania piachu. Podoba mi się Valenciennea puellaris. Będzie wojna? Zazwyczaj zaleca się trzymać te ryby pojedynczo lub w dobranych parach. A jak jest z agresją międzygatunkową? Ktoś już pisał, że Cryptocentrus czepiał się drugiej babki.

Zauważyłem, że Cryptocentrus jest nieco agresywny na swoim rewirze 15x15cm ;} i próbuje czasami postraszyć inne ryby, ale krzywdy im raczej nie robi, tylko gębę rozdziawia.

Ma ktoś te dwie babki w swoim akwarium?

100x50x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Babeczka którą planujesz kupić to jedna z większych babek kopiących. Kolega ma ją w zbiorniku 1000 litrów i powiem szczerze przerzuca ogromne ilość piachu. Dodatkowo przegania inne babki a za rewir obrała sobie prawie 2/3 długości zbiornika.

Mam podobny zbiornik jak twój i widząc to co ona wyprawia w 1000 litrach, wykreśliłem ją z listy rybek które mogą zamieszkać w moim akwarium.

Tak czy inaczej wybór należy do Ciebie. Może warto poszukać mniejszej babki kopiącej.

Pozdrawiam

Tomek

Gdynia

100x50x55(w),lampa 2x150 HQI + 2 x39 T5, AM 3000 blue na pompie AB2000/1, 40kg LR,10 kg LS, obieg NJ3000, cyrkulacja 2x 3200 Koralia 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może Signigobius biocellatus?

Czy w takim razie z nim CC nie będzie się gryzł?

100x50x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo

moge sie wypowiedziec :)

wpierw do moich 100 litrów trafił cinctus, takie ładne kurna lelum polelum, rybka szybko urosła, siedziała w dziurze, nawet kupiłem jej alpheusa.

no i trafiła do mnie niechciana gdzie indziej Valenciennea puellaris

Rybka zakopała się szybko i zniknela pod skałą drążąc wielki tunel (z 6 jam na widoku wykopała)

Piasek w oczach wypiękniał... tylko nie pod strefą cinctusa, który niczym basza siedział i czekał zbawienie.

wkurzyło mnie to i cinctus pojechał do Nowego Sącza :)

co do walki obie babki sie nie biły, cinctus jedynie oscentacyjnie wyplywal ze strefy w toń pokazując, że jest bosem.

DarekB30 jak zobaczył, że mam Valenciennea puellaris ostrzegł mnie przed nią (u niego robiła śnieżycę)

Niemniej moja Valenciennea puellaris to zaprzeczenie wszystkiego, tytan pracy i najukochańszy pracuś. Nie robi mi na złość sypiąc po całej skale piaskiem. Byc moze ogranicza ją mały zbiornik w psoceniu, ale nie w nudzie życia.

Zdjecia wstawic sie nie da ale zobacz w moim dzienniku jak wygląda dno baniaka made in Valenciennea puellaris :)

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne akwarium luft.Mam zasadę, że w akwarium nie trzymam ryb, które rosną więcej niż 10cm... Dla Valencennea chciałem zrobić wyjątek, ale raczej zdecyduję się na dwa Signiogobiusy.

100x50x50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.