Daniel00 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam, Od dwóch wieczorów obserwuje u mojego mandaryna dziwne zachowania. Dwie noce temu wlazł w dziure w skale i nie mógł wyjść. Stracil wszystkie kolory, cięzko oddychał. Uwolniłem go z tej szczeliny, potem pływam, odzyskał kolory, w dzień jadł. Dziś jednak zauważyłem że znowu położył się koło skały ( tym razem nie w dziure) - stracił kolory. Jak go trąciłem pensetą zaczął normalnie pływać. Nigdy wczesniej nie widziałem takiego zachowania a mandaryny już mialem. Śpi czy cos mu po prostu jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2011 Mandaryny ma noc zakopują się w piasku, chowają się w skałach. również kolory im "bledną" to normalne zachowanie tych ryb i nie trzeba im w tym "pomagać". często też "śluzują" i wytwarzają ochronny kokon. więc wszystko o.k. --> to wszystko jest w archiwum. pytanie tylko, co z tym ciężkim oddychaniem? Cytuj 130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060 oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200 wystartowało Nasze Przejściowe... SPRZEDAM: -akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę; -lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux; -lampa DIY 8x T5 39W -OR 3500 LINK DO TARGOWISKA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
event Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2011 Mój od samego początku chowa się pod czyścikiem i zachowuje tak samo. Traci kolor i staje się osowiały, tak śpi Najważniejsze to nie szturchaj go pod żadnym pozorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1oo Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2011 Daj mu się wyspać. Cytuj 500 litrów, Deltec, Lampa - 150W LED, http://nano-reef.pl/...25l-z-mikolowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel00 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2011 Dziękuje bardzo za odpowiedzi, juz go nie będę ruszał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2011 Mandaryny ma noc zakopują się w piasku....... Użytkownik rekin1 edytował ten post 10 August 2011 - 19:00 Powód edycji pkt. 8 Regulaminu Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach