Qlfon Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 Powitać, w moim wątku coś nikomu się nie chciało pomóc Więc tutaj spróbuję, najwyżej Skoczek mnie udusi:) Do rzeczy: mój komin wygląda tak: i teraz pytanie: czy jest sens bawić się w durso czy po prostu tę rurkę z nacięciami wstawić pionowo do śrubunku i już? Mam zawór bramowy do spływu więc z regulacją poziomu powinno być łatwiej. Jeśli mój pomysł jest OK to czy nie będzie nic siorbało itp? Pompa obiegowa to na razie Eheim Compact 3000+. Na jakiej wysokości od krawędzi grzebienia powinna się znaleźć krawędź rurki-sita? Druga rzecz o której już pisałem: sumpa wymyśliłem takiego: Wymysliłem coś takiego: Jak widać zapas wody na ew cofnięcie z komina i rur jest spory więc powinno hulać - ale z tym zwracam się do większych speców hydraulicznych. Opisy powinny być czytelne, gdyby ktoś miał ochotę to służę projektem do ew. poprawek w sketchup:). Czy ten sump ma sens? Czy którąś z przegród podnieść, opuścić itp? Pomóżcie dobrzy ludzie - do końca sierpnia muszę zalać Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoody Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 Ja bym sito spływu (np.: AM) wsadził bezpośrednio w przelot (śrubunek), durso sobie daruj, nie jest potrzebne a jak dobrze ustawisz poziom wody w kominie to nie będzie "siorbało". Co do rewizji było już wałkowane wielokrotnie, utnij rurkę pod ukosem tak, aby dolna krawędź po ucięciu była 1-1,5cm poniżej grzebienia, następnie ustaw poziom wody w kominie tak aby woda przelewała się przez rewizję delikatnym strumyczkiem i po sprawie. Co do sumpa ja tam jakimś specjalistą nie jestem ale wg.mnie dość dziwaczny, aczkolwiek może się sprawdzić. Nie wiem natomiast czy nie prościej zrobić klasyczny 2-3 komorowy, ale to Twoja decyzja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 Dzięki Hoody za odp. Sum jest "klasyczny" 3 komory własnie - zrzut, powrót i komora odpieniacza. Jest wydzielona komora na zrzut bo zastanawiam się nad rozwiązaniem jakie widziałem u Skiby: nad tą komorą jest "pokrywka" z przelotem dla zrzutu i dzięki temu (oraz temu, że wyloty rur są pod wodą) jest ciszej. Co do rewizji to taki mam plan, wyczytałem to wcześniej:) Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoody Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 U mnie funkcjonuje takie rozwiązanie: http://nano-reef.pl/topic/33003-dobor-materialu-pod-stelaz/page__st__40 Aktualnie sump jest zmieniony na dokładnie taki sam "typ" w sensie ogólnej budowy jednak troszke inne wysokości komór bo w poprzednim szklarz się machnął i woda nie była spiętrzana tylko stała na jednakowym poziomie. Pompa powrotu jest bezpośrednio pod kominem dzięki czemu nie mam "strat" na wydajności pompy, a rury spływu i rewizji kończą się pod wodą w 1-szej komorze. To rozwiązanie u mnie (i kilku innych osó sprawdza się idealnie. A zrobisz jak uwazasz Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zlota raczka Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) jak przeczytalem i popatrzylem to nasuneloo mi sie ze jak nie chcesz zeby chlupalo w kominie to zawsze mozesz wlozyc gabke lub gabke z grubymi otworami typu mesh + taki ze masz dodatkowa filtracje - taki ze co jakis czas musial bys to wywalic i dac nowe Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj zapomnialem na zlocie dac Monice zaswiadczenie o dyslekcji sry za ortografie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach