Skocz do zawartości
kermit85

(150L) miękka kostka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Po 6 miesiącach intensywnej lektury forum, czas najwyższy postawić własne słone szkiełko :thumbsup:

trochę o sprzęcie:

Szkło float 8mm ze wzmocnieniami 60x50x50

Oświetlenie Giesemann reflexx HQI 70W z żarnikiem AquaMedic 13000K (trochę za biało - będe dokładał belke Hagen'a 2x24W Fiji Purple + aktynika ATI)

Odpieniacz AquaMedic biostar flotor

Cyrkulacja 3 x Resun Waver 2000

+ plastikowa grzałka AquaEl 100W i (tu nie krzyczeć :thumbsup: ) kubeł Eheim 2213 - narazie pusty - na wlocie do węża trochę gąbki, żeby nie zaciągał syfu - w środku docelowo będzie węgiel. Na wylocie jest dyfuzor, ładnie miesza powierzchnie wody. Chcę jeszcze podpiąć pod niego UV, ale możliwe też, że po prostu wyleci :harhar:

Sprzęt zakupiony od forumowiczów, w większości używany. Narazie takie zupełne minimum, w drodze jest dolewka, w przyszłości będzie przelew + sump (miejsce na to jest gotowe).

Akwarium zostało zalane 2 dni temu, użyłem soli Instant Ocean, bakterie BioDigest, w weekend doleje trochę wody z działającego zbiornika jednego z forumowiczów:)

Skała w większości pochodzi od kolegi premiero, trochę z wrocławskiego sklepu;) Żywy piach dodałem razem ze skałą.

Czekam na podpowiedzi i nowe pomysły:)

e3bee9e1f4a1f1eem.jpg ff2c96a477882112m.jpg

216366e337cf4d64m.jpg890418111431e222m.jpg

Zdjęcia niestety nie są najlepsze i to nie z winy aparatu:P

Następne będą lepsze;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A witam sąsiada :) Potencjalnie to się chyba nawet mijaliśmy w okolicach pociągu relacji Szczecin - Wrocław ;)

Podpowiedzieć mogę tylko "cierpliwości" :) /bo chyba na tym etapie tylko to zostało :)

Pozdro!

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj doszła dolewka do akwa. Oczywiście zakupiona na forumowym targowisku:)

Miałem zamiar wykorzystać kostkę aquael'a jako zbiornik na wodę RO.

e4b6d62bd86d4b4fm.jpg

I wszystko było pięknie i ładnie ale okazało się, że pompa nie da rady wepchnąć wody tak wysoko :harhar:

No nic... trudno się mówi i kombinuje dalej... obok akwarium się nie da, bo miejsca brak... aleee... nad akwarium jest półka :thumbsup: no to dawaj zbiornik na półeczkę, test obciążenia - gra, test dolewania - i znowu zonk:/ wąż zaciąga wodę i nawet z wyłączoną pompą leje się aż się woda RO nie skończy :realmad:

Cały dzień spędziłem na tej dolewajce :wallbash:

koniec końców znalazłem drugi korpusik od biostar flotora:D zawisł zaraz obok tego co pieni i robi za zbiorniczek na dolewkę :thumbsup: (trochę go jeszcze muszę pokleić, bo na tą chwilę mogę go zapełnić tylko do połowy) woda RO jest pompowana do drugiego biostara, na gąbeczke, mieszana z solanką wpada do zbiornika, działa :thumbsup:

A wygląda to tak:

ab3ff9b63973d700m.jpg

Hmmmm, miejsce się już kończy na akwa <_< zaczynam planować sump i tam powędruje cały sprzęcior :thumbsup: Kostka aquael'a się nie zmarnuje, będzie idealna na hodowlę fitoplanktonu:)

Do akwa trafiło 30 litrów wody po podmiance, dzięki koledze Swiety i leje BioDigest.

Skała oczywiście poprzestawiana i pojawia się cyjano. Tyle z nowości.

263ab930c623aa31m.jpg

006ab94fa9b77f5fm.jpg

c4ea538bb758769fm.jpg

Następny up będzie po dojrzewaniu pewnie (jak już będzie ładnie) :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna Kosteczka, Jak się dalej rozwija ?

Ile skały tam włożyłeś ?

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki:)

narazie mam masakre z okrzemkami, dzisiaj wymieniłem żywicę, jutro trafi absorbent i będę cierpliwie czekał na rozwój sytuacji:) Skały jest około 22kg.

Wyleciał kubeł, doszła belka Hagen Glo 2x24W blue i aktynika. Dojdzie jeszcze jeden falonik - koralia 2800 na dniach.

Przez chwilę pod pompę biostara podpięty był skimmer powierzchniowy, ale tymczasowo wyleciał - hałasował i wyraźnie obniżał wydajność pienidła - ale może jeszcze wróci.

Są już pierwsze miękasy, krab tricolor i rozgwiazda piaskowa :thumbsup:

Lepsze fotki wkleję jak się uporam z plagą

Tu kilka sprzed okrzemek, świeci tylko t5

49914a9398a50389m.jpg

48723463de56f060m.jpg

2f23ae5534faeb88m.jpg

Na zdjęciu jest jeszcze elegans. Niestety dzisiaj padł :crybaby: Ciężko mi stwierdzić co było przyczyną, miałem go 5dni i właściwie od samego początku siedział schowany w skale i nie chodził. W sklepie już był jakiś dziwny:/

Narazie się wstrzymuję z zakupami zwierząt na kilka tygodni, kolejne dojdą ślimaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziałbym że jest tam 22 Kilo, nie widać tego.

Ale i tak mi się podoba.

Ciężko ułożyć coś w takiej kostce, ale jak już się uda ta sztuka to naprawdę jest zajefajnie.

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mały up

Z biostara wyleciała gąbka, jej miejsce zajął JBL Carbomec ultra, JBL SilacatEx i Sera Phosvec. Gloniska które miałem na piasku (odpukać) powoli ustępują. Okazało się, że do wymiany jest membrana RO.

Do baniaczka doszedł Aquael 2600 i teraz cyrkulacja jest ok:D Te Resuny to padaka, dają max 800. Będę zastępował je jakimś mocniejszym falownikiem, pójdą do mieszania soli i piko rafki.

Baniaczek ma prawie dwa miesiące. Podmiany wody jeszcze nie było ale chyba czas najwyższy?

Ah i najważniejsze:D... dorosłem do sumpa :harhar: bo takie akwa jest mocno upierdliwe - w planie przelew (jeszcze nie wiem czy pudełko czy rury) + sump dwu komorowy.

Kilka nowych fotek:

Capnella i Zoa EagleEye

e9f8f000dd686364m.jpg

Rhodactis sp.07

58ba2531a7dc64adm.jpg

BLUE t5

f6c7dde0b869496cm.jpg

skałka z pseudogorgoniami

97fa70ef4136148bm.jpg

Discosoma sp.15

2b74aae1230f242am.jpg

całość HQI + T5

6deedb4a06e53c85m.jpg

teraz poluje na makroglony :thumbup:

p.s. może ktoś wie: co to jest to żółte na zdjęciu z discosomą? w prawym dolnym rogu zdjęcia, pod skałką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszły glony makro i dzięki nim ustąpiło paskudne dino :thumbsup: ale żeby nie było mi za dobrze (tak bez plag):

1. calurepa rozrosła się jak szalona, wykorzystując mój brak czasu w ostatnim miesiącu. Bardzo szybko wymknęła się spod kontroli tworząc prawdziwy morski zieleniak. Postaram się jeszcze w tym miesiącu wprowadzić jeżowca. Mam nadzieje, że utemperuje zieleninke. Wszystkie ładniejsze makro zostaną przeniesione do refugium.

2. Aiptiasia - w każdym rozmiarze, małe i duże, jedna na drugiej rośnie. Szczęśliwie calurepa zakrywa sporą ich część, więc już nie biją mnie tak po oczach <_< JoesJuice poszedł w ruch i wydaje mi się, że w miejsce każdej zabitej pojawia się milion nowych :wallbash: trafił na półkę a w drodze są trzy sztuki wurdemanni. Mam nadzieje, że będą głodne.

Tyle w temacie morskich potyczek

fotki holendra:

4a40d7b6bb8d841em.jpg

92f8756d187f256em.jpg

Wczoraj padła decyzja o oddaniu parasemy (mam zamiar wprowadzić kilka małych rybek). To jest zbój, godzina z siatką w akwarium, druga przekładania skał, spotkanie zakończone wynikiem 1:0 dla parasemy :wallbash: jednak nie ma tego złego ... nowe ustawienie skał podoba mi się dużo bardziej :harhar:

fc208c30d3e57cfdm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błazen ma nowy dom :thumbup: stał się nim jeden z grzybków rhodactics. Wszystko dzięki wpuszczeniu do akwarium hexateni i brzydala.

b4e5eb9bf9f9ac27med.jpg

6c2af880e12c4b94med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.