Skocz do zawartości
nowy_zarażony

Oceanarium w katowicach- prace trwaja!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie wielu z was ma mieszany stosunek do tego przedsiewziecia, ale lepsze chyba takie niz zadne. Chociaz... No ale nie o tym mialo byc. Bylem tam ostatnio i maja juz gotowe dekoracje (nie pomalowane jeszcze) i w przadsionku stalo juz kilkanascie zbiornikow okolo 300 moze troche wiecej litrow. Cieszy mnie jednak to, ze moze jak bedzie duze zainteresowanie oceanarium to postawia jakis sklep morski w okolocy. No, zobaczymy.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed chwila wyczytalem, ze strt planowany jest na 20. Niestety powontpiewam, ze sie uda:(( Czas pokaze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno na forum był filmik jak morskie w 10 minut założyć wiec im tez sie powinno udać :)

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilku rzeczy nie kumam, ale no coz... Akwa najprawdopodobniej przed listopadem. jezeli Cie to interesuje to wejdz na gg, albo poczytaj moj dziennik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ściągnąłeś z tym "halogenkiem 5w dla efektów" ale w końcu od tego jest forum, nie?

PS: z tym budżetem, chodzi o to ile możesz na baniak wydać, i kto za to zapłaci, ty czy twoi starzy (raczej rozwiązanie nr2:D)

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i wszystko mi się podoba, tylko przelejesz rurką z odpowietrznikiem? ja trochę nie rozumię jak to działa, tj. czy to po prostu wyrównuje poziom zbiornika z obu stron czy przelewa w jedną?

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapraszam jeszcze raz na gg. Mysle, ze lepiej wytlumacze Ci wszystko, bo na razie nie rozumie o czym do mnie rozmawiasz:) A poza tym, to co Cie obchodzi kto za to zaplaci?? To raczej moj problem a nie twoj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, rozumie:) Wiec tak: na akwa chce przeznaczyc 1500zeta. Potem okazyjnie bede cos dokupowal. nie wiem o co Ci z ta rurka chodzi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec akwa bedzie polaczone z panelem po przez grzebien. tak jak w panelach wewnetrznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie na jakiej zasadzie to działa: czy to przelewa wodę w jedną stronę czy w rzaie czego po prostu wyrównuje poziomy wody w panelu i akwa? poza tym wyjdzie chyba mniej niż 1500zeta patrz:

Ro ok.300

skała np. 15kg powiedzmy z korale.pl indonezja 38/kg wyjdzie 570zł

odpieniacz i jakaś pompka do cyrkulacji max 120zł

hydrometr i testy ok.100

oświetlenie (np. zamówisz u ultrasa 4x24w i podłączysz 3 jarze) tj. belka ok.110 i świetlówki 120zł

grzała 60

i tyle........ razem 1260zł

chyba że liczysz obsadę, ale tym martwi się później:D.......

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda z akwa plynie do panelu przez tzw. grzebien. potem pompami do akwa. Faktycznie licze 1500 troche na wyrost. Nie policzyles jeszcze soli i dodatkow. testy i grzalke mam. poza tym potrzebule jeszcze pleksi na tlo i pod skale, kalk mixer i system na dolewki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też, 6 lekcji miałem, ale ty miałeś gorzej, chyba do 3 gimnazjum chodzisz, tak mi się wydaje

PS: nie rozumiem też jak ty chcesz grzebieniem połączyć 2 akwaria o tej samej wysokości, masz wycięte szkło na grzebień?

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No brawo. Tak wlasnie bedzie.

P.S.

jestem w liceum i nie mialem dzisiaj lekcji. mam problem z rowerem i nic mi nie wychodzi. To mnie meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.