karolek ss Report post Posted August 18, 2011 (edited) witam wszystkich na forum od dwóch a nawet trzech miechów mam problem z koralowcami a mianowicie wyglądają tak: nie wiem czy coś tam będzie widać bo zdjęcie robione komórką pojawił się też jasno brązowy nalot z bąbelkami na końcach RO/DI czeka na wymianę świetlówki wymienione w lipcu sól jaką stosuję to instant ocean testy: no3 między 10 a 25 salifert no2 0 kh 8 ph 8 zasolenie 1,023 proszę o poradę co dalej zdjęcia obecne zdjęcia obecne Edited August 19, 2011 by nika pkt. 6 Regulaminu (see edit history) Quote reef max Share this post Link to post Share on other sites
dziuso27 Report post Posted August 19, 2011 troche kiepskie te fotki.ale ostatnia fota-ten nalot to mi na okrzemki wyglada... Quote Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Share this post Link to post Share on other sites
juko Report post Posted August 19, 2011 Najpierw opisz trochę baniak (pojemność netto,skała, piach, sól,obsada, podmianki, sprzęt odpieniacz oświetlenie ect.), kiedy zalane,czy coś dokładasz (świeża skała z frachtu, nowe pompy, węże doprowadzające wodę ect.), jak z moczeniem rąk ( im rzadziej tym lepiej) ps. Mg i Ca, czym mierzysz testy firmy , zasolenie lekko do góry do 1024 ale pod warunkiem że ci spławik dobrze pokazuje ( sprawdzony ze spławikiem "firmowym" od kolegi) sprawny filtr ro+di podstawa a co do plagi dino lub okrzemki lub cyjano bakterie ze zdjęć nic nie wynika Quote Share this post Link to post Share on other sites
zlota raczka Report post Posted August 19, 2011 wklady w ro do wymiany lub zywica bo to okrzemki sa. jesli no3 masz tak duze tzn ze troche zaduzo karmisz lub za duza obsada w baniaku. a jaka masz cyrkulacje? Quote zapomnialem na zlocie dac Monice zaswiadczenie o dyslekcji sry za ortografie Share this post Link to post Share on other sites
premiero Report post Posted August 19, 2011 Brązowy nalot może świadczyć o okrzemkach (Diatoms). Jednak pojawiające się bąbelki sugerują, że to bruzdnice (Dinoflagellates). >> Tutaj << masz fajny artykuł, jak z tym walczyć. Przede wszystkim zmniejszenie nutrientów w systemie i podniesienie PH co najmniej do 8,4 to klucz do sukcesu. Quote 300x80x80 Share this post Link to post Share on other sites
karolek ss Report post Posted August 20, 2011 witam baniaczek to reef max mam go prawie dwa lata sól IO podmianki co dwa tygodnie około 10 litrów mg i ca nie mierzę bo mam miękasy no z wyjątkiem euphilli pompy dwie koralie nano i koralia 1 ręce wkładam do baniaczka raz na dwa tygodnie jak podmieniam wodę i czyszczę obsady nie mam za dużej a w zasadzie pływa jeden błazenek i jedna krewecia a i cztery ślimaki i rozgwiazda karmię różnie raz dziennie lub co drugi dzień wydaję mi się że muszę wymienić wkłady w ro/di bo już czas na nie chociaż TDS pokazuje 000 dzięki za opinie fotki robione z komórki sorki za ich jakość Quote reef max Share this post Link to post Share on other sites