Skocz do zawartości
Gość Leon

kontroler temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Leon

W związku z tym, że u mnie w salonie nigdy nie panuje stała temperatura musiałem też zrobić jakiś system który będzie kontrolować poziom temperatury w akwa. Przyznam, że najtaniej nie wyszło bo sam kontroler kosztował 20EUR, kontroler obrotów wiatraków ok 10EURO, wiatraczki 20euro, zasilacz 10EUR. Można taniej!

wykorzystano:

grzałka Hydor 300W

zasilacz komputerowy + 4 wiatraczki 12cm każdy

kotroler prędkości wiatraków

kontroler temperatury ElITECH STC-1000

Tak wygląda kontroler:

6058853012_15a8c454f3_b.jpg

6058305385_899f855fbb_b.jpg

Kontroler ma zakres temperatur -50C do 99.9C

Zakres temperatur zanim załączy się grzanie lub chłodzenie 0.3C do 10C

Opóźnienie 1 do 10 minut

podłączony:

6058853590_ba41a3406f_b.jpg

cztery wiatraki po dwa na każdym końcu i kontroler prędkości obrotów wiatraków po środku.

Zdecydowałem się na cztery ze względu na żarniki 2x250W które strasznie grzeją.

6058853940_ae7680461f_b.jpg

kontroler obrotów - bardzo prosty. W chłodniejsze dni wiatraki będą chodziły na mniejszych obrotach a w upalne na pełnych. Niestety trzeba ręcznie ustawiać.

6058306313_4e3a2a43d4_b.jpg

EDYTA (08/09/2011):

Kontroler już ponad dwa tygodnie w użyciu i działa bez zarzutów! Skoki temperatury w okolicach 0.5 - 0.7st C w zależności od temperatury w pomieszczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątek może stary ale po co zakładać nowy.

Po tegorocznej katastrofie z grzałką postanowiłem, że lepiej dmuchać na zimne i zadbać o temperature w akwarium za pomocą zewnętrznego kontrolera.

Jako, że nie uśmiechało się mi wydać pareset złotych na kontroler typu AM czy inne, a z elektroniki jestem noga to postawiłem na gotowe rozwiązania firmy Elitech- E1000. Pokrewne urządzenia STC-1000, wydaje się być bardziej eleganckie z dotykowymi przyciskami.

Podłączenie jest myślę banalnie proste a w razie wątpliwości są schematy na internecie.

Obudowe można sklecić samemu. Ja w tym celu użyłem puszki elektrycznej naściennej z pokrywką.

Oto efekty:

1363f76b4437bd0edb5943d8b4350127.jpg

Na razie tylko obsługuje 2 grzałki. Z racji braku sumpa światło i chłodzenie odpuściłem.

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem kilka razy nieprzyjemnosci jak uzywalem rt2 to moim zdaniem nie porozumienie w lato zainstalowalem termoregulator zew i mam lroblem z glowy cos podobnego do Twojego ale nie pamietam nazwy

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.