Skocz do zawartości
Muniek

dozowanie Ballinga

Rekomendowane odpowiedzi

Ja metodę Balanga dozuje metoda Rozwielity, czyli codziennie rano po spożyciu śniadania około godziny 7:40 dolewam kolejno roztwory do sumpa w pobliże pompy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też wyposażyłem się w 2 strzykawy 60ml i dozuję

alex; co masz za sposób ?? daj mi też na priva

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez poprosze:D Tylko czemu na priv a nie na forum??

a jak przy ballingu jestesmy to mam pytanie: czy jedna pompka perystalacyjna mozna dozowac wszystkie roztwory?? Wiem ze nie mozna ich mieszac ale... moze jest na to jakis patent?? A czy balinga mozna dozowac tak jak kalwwasser?? Znaczy sie grawitacyjnie?? Lecialo by non stop (oczywiscie wolno:D).

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry chłopaki nie robię żadnej tajemnicy i nie mam patentu, ale Muniek zadał mi to samo pytanie na priva, więc mu odpowiedziałem.

Używałem 2-kanałowej pompy perstaltycznej, ale nie jestem już Ballingowcem. Z resztą nie specjalne lubiłem tę metodę. Przesiadłem się na reaktor i mam święty spokój z tymi odczynnikami.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wapno i ewentualnie magnez masz zalatwiony a reczta?? I co sadzisz o takiej metodzie jak napisalem??

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że stosujecie metody "ręczne". A co zrobić jeśli ktoś chce na dwa tygodnie wyjechać na wakacje Mam nadzieję, że nie zabieracie banika z sobą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nowy zarażony" moim zdaniem zakraplanie metodą grawitacyjną jest trudne w przypadku Ballinga. Nie wiem czy ktoś to robi. Jak robi to niech się pochwali co zrobić żeby dziennie zakroplić akurat 70 ml dajmy na to z butelki 2L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muniek: kup pompę od alexa

alex: sprzedałeś pompę czy dalej ją masz ??

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muniek , jak chcesz wyjechać na 2 tygodnie na wakacje to przygotuj się na to ze po wakacjach będziesz zaczynał od nowa. Przetestowałem to na sobie i znam kilka innych podobnych przypadków. Generalnie jak się coś pieprzy to w tedy jak cię nie ma i nie możesz zareagować. Jak będziesz miał rektor to zawór nawali i ci wywali całe CO2 do wody, jak będziesz miał perystaltyka to się elektronika popsuje i ci zadozuje 5 l Balanga na raz albo wydarzy się cos innego nieprzyjemnego. Nauczony przykrym doświadczeniem polecam pozostawianie akwarium pod opieka kogoś wtajemniczonego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AlMastar :

Muniek: kup pompę od alexa

alex: sprzedałeś pompę czy dalej ją masz ??

sprzedałem ją jakies 2 miesiące temu (z resztą tu na forum)

Teraz popłynąłem w kierunku reaktora:

24-sump_maly.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą szkoda, że Swirlej nie robi takich Ca reaktorów na zamówienie. Połączyłby przyjemne z pożytecznym. Z chęciąbym od niego coś takiego kupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alex mam pytanie czy ten Twój Ca reaktor sterowany jest jakimś ph komputerem. Opisz krótko jak on u Ciebie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Muniek :

Alex ale masz sprzęcior tylko pozazdrościć

nie przesadzajmy to tylko trochę kabelków i rurek...:p naprawdę tam nie ma niczego nie z tej ziemi (no może oprócz reaktora produkcji pewnego znanego tutaj osobnika).

Reaktor jes sterowany jest ph-kontrolerem Lajon 112 poprzez elektrozawór. Utrzymuje ph 6.4-6.5, reaktor chodzi 24h/dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak by kupić pompkę jedno kanałową i na trójniku podłączyć butle z KH i CA. Pompkę ustawić na np 4 dozowania na dobę po 30ml a na przewodach zamontować elektrozaworki i podłączyć je do sterownika czasowego. i wtedy pompka będzie zasysać płyny na zmianę. Jedyny minus że jak zassie KH a po jakimś czasie będzie brać CA to w wężyku będzie trochę KH. Ale chyba nie było by tak źle :) Co wy na to?

66409a6dbe3ce517c414d1e11d4f41d7u646a577.png

MG 7927 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to weź trochę tego i trochę tego do strzykawki.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja balinga dozuje grotechem , ale jak ktoś chce ograniczyć koszty to mozna kupić dwie pompki perystaltyczne (chyba nawet Przemek sprzedawał po 72zł) plus zegar, tyle, że nie mechaniczny bo te mają dokładność chyba z 15 minut tylko elektroniczny np taki

http://allegro.pl/au...3925180374.html trzeba tylko sprawdzić czy nie zasila zwieranych styków 230V a niezależnie, ale chyba tak bo mam podobny w akwa (lepiej jednak zapytać na aukcji)

i zasilacz do pompy i jest gotowa perystaltyczna. Te pompki mają wydajność ok 60ml na minutę więc wystaczy ustawić np 1 minutę i ok 60 ml płynu leci samodzielnie do baniaczka. Mało dokładne ale lepiej tak niż wcale nie dolewać przez tydzień

Edytowane przez Darek S (wyświetl historię edycji)

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.