Skocz do zawartości
Muniek

używanie reaktora wapnia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy używanie reaktora wapnia wraz z butlą CO2 jest bezpieczne? Chodzi o to, czy nie obawiacie się awari butli wraz z niekontrolowanym ulatnianiem CO2. Z tego co wiem CO2 jest cholenie toksyczne a zarazem całkowicie bezwonne. Czowiek traci przytomność nawet nie wie kiedy.

Jak dużych butli używacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowisz o CO - to jest czad, bezwonny gaz, trwale laczacy sie z hemoglobina i blokujacy miejsce dla tlenu. nie CO2. a o reaktorze nie mam pojecia bo nie uzywam.pzdr

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

umiera ktos? tak jestm pewien......

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok Szymon w takim razie dzięki za informacje. Mam pytanie do osób, które używają reaktora jakie (chodzi mi o wielkość ) do nich stosują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak jednoznacznie o nieszkodliwości CO2 nie można mówić. Jest mniej szkodliwy od CO, bo nie tworzy trwałego połączenia z hemoglobiną, ale jest szkodliwy - utrudnia oddychanie (przyswajanie tlenu) i zakwasza.

Ale nie sądze, żeby ilość jakie przechowyuje się w butli mogła zaszkodzić (oczywiście, o ile ktoś się nie postara specjalnie :p). Jak ktoś poda wielkości butli to można paliczyć jakie jest możliwe stężenie do osiągnięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzajmy. CO2 zawarty jest w powietrzu, które wydychamy. Nasze organizmy przyzwyczajone są obecności tego gazu (oczywiście myslę o normalnych stężeniach), poza tym nie wiem czy ktoś wpadłby na pomysł zagazowyawać wodę sodową tym właśnie gazem, a potem to masowo sprzedawać.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro też ją widziałem, ale nie budzi mojego zaufania Dzięki wszystkim za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Muniek :

Z tego co wiem CO2 jest cholenie toksyczne a zarazem całkowicie bezwonne. Czowiek traci przytomność nawet nie wie kiedy.

CO2 (dwutlenek wegla) nie jest toksyczny - wcale.

Jest produktem przemiany materii wydalanym z organizmu przez oddychanie.

Toksyczny czyli trujacy jest tlenek wegla CO - jak napisal @Szymon. Realatywnie niewielka jego ilosc powoduje nieodwracalne uszkodzenia metaboliczne.

Szkodliwosc dwutlenku wegla (jak i kazdego innego gazu poza tlenem) zachodzi gdy inny gaz jest obecny w powietrzu ZAMIAST tlenu.

Dla czlowieka potrzebny jest tlen !!! I potrzebny w okreslonej ilosci ok. 20% wdychaj objetowsci powietrza.

(wdychanie czystego tlenu przez czlowieka jest ZABOJCZE)

@Muniek, jak Ci zaworek CO2 sie rozleci to poczujesz ze w pokoju jest straszny zaduch i "nie ma czym oddychac".

Dla rybek bedzie to koniec, ale Tobie nic sie nie stanie.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie zgodzę się z kolegami:

http://toksykologia.pam.szczecin.pl/Gazy.htm

Dwutlenek węgla

Gaz cięższy od powietrza, mogący gromadzić się w nie wentylowanych pomieszczeniach. Najczęściej do zatrucia dochodzi w kopalniach węgla i soli potasowych. Zatrucia śmiertelne zdarzają się również w ładowniach statków, silosach, magazynach zbożowych. Zwiększona zawartość w atmosferze CO2 prowadzi jednocześnie do wzrostu ciśnienia cząsteczkowego tego gazu we krwi tętniczej. Przy znacznym wzroście (hiperkapni) prowadzi to do zmniejszenia wentylacji pęcherzykowej płuc i niewydolności oddechowej często z towarzyszącą kwasicą oddechową. Przy stężeniu CO2 w atmosferze przekraczającym 6% pojawiają się narastające objawy w postaci:

uczucia duszności

przyspieszenia akcji serca i oddechu

zaburzeń widzenia

W wyniku rozszerzenia naczyń mózgowych i wzrostu ciśnienia śródczaszkowego

pojawiają się bóle głowy

niepokój ruchowy

Przy stężeniach CO2 >10%

skóra wilgotna

przekrwione spojówki

drżenia drobnowłókienkowe mięśni (przy zmniejszającym się pH)

omamy

utrata przytomności

drgawki

śmierć w wyniku depresji ośrodka oddechowo-krążeniowego

Leczenie: szybkie usunięcie z miejsca narażenia

intensywna tlenoterapia przez maskę lub zgłębnik nosowo-gardłowy (pacjenci niezaintubowani), podanie tlenu w ilości 10–15 L / min

leczenie objawowe

w razie potrzeby leczenie zgodnie z zasadami OIOM

Swoją drogą ciekawe, że ludzie którzy nie znają tematu (albo wydaje im się że znają) bez upewnienia się tak autorytatywnie zabierają głos w różnych sprawach... i jak tu ufać takim radom?

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile metrów sześciennych CO2 mieści się w butli? Do uzyskania 10% stężenia w średniej wielkości pokoju (powiedzmy około 100m3) wystarczy szybkie uwolnienie 10m3 gazu... no ale takie rozszczelnienie butli pociągnęło by za sobą chyba zamrożenie połowy pokoju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 kg CO2 = 136,36 mola CO2 (bo masa molowa CO2 = 44g)

136,36 mola w warunkach normalnych (upraszczam minimalnie) to 3054 dm3

a to jest 3 m3

jeśli stężenie ma wynosić 5% to znaczy że pokój w którym wypuścimy 3 m3 CO2 ma mieć 60 m3 kubatury czyli wymiary np. 4 m szer x 5 m dług x 3 m wys

czyli całkiem realne

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Qbab :

6 kg CO2 = 136,36 mola CO2 (bo masa molowa CO2 = 44g)

136,36 mola w warunkach normalnych (upraszczam minimalnie) to 3054 dm3

a to jest 3 m3

jeśli stężenie ma wynosić 5% to znaczy że pokój w którym wypuścimy 3 m3 CO2 ma mieć 60 m3 kubatury czyli wymiary np. 4 m szer x 5 m dług x 3 m wys

czyli całkiem realne

twoje wyliczenia na pewno sa prawidłowe, ale nie wyobrażam sobie sytuacji(np. w wyniku awarii) w której następuje nagłe uwolnienie z butli całej zawartości CO2. Może się zdażyc się jakaś nieszczelność, ale to będzie trwało. Poza tym pokoje zazwyczaj nie są szczelną kapsułą, w której nie zachodzi wymiana powietrza (inaczej przecieżbyśmy mieli problemy z wilgotnością grzybami na ścianach itd). Swoja drogą nikt nie musi od razu posiadać butli 6 kilowych . Wystarczy nawet 0,5kg. Sam mam 2kg i przy zakupie zastanawiałem się czy to aby nie za dużo.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasna sprawa. Gdyby to stanowiło istotne zagrożenie, to nie było by tych butli w sprzedaży. Co mają powiedzieć ludzie, którzy używają kuchenek gazowych na propan-butan w butlach 20kg? Tam jeszcze łatwiej o ulatnianie się gazu z nieszczelnego kurka na przykład... i zagrożenie dla życia i zdrowia chyba znacznie większe.

Muniek - nie ma czego się obawiać :p Wiadomo, że człowiek dmucha na zimne, szczególnie, jeśli chodzi o własne dzieci - wiem coś o tym :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.