hernio Zgłoś Napisano 6 Września 2011 Cześć. Mam pytanko opłaca się kupić tą skałę -> http://allegro.pl/skala-morska-do-ozywienia-tylko-u-nas-i1806034586.html ?? Kusi mnie trochę cena bo o połowę taniej niż żywa a że jeszcze nie za bardzo znam się chciałbym spytać was o opinie. Z góry Dzięki Pozdrawiam Piotr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 6 Września 2011 Z racji oszczędzenia kłopotów i problemów lepiej kup żywą skałę. Może nie jest to tani interes ale żywa skała to jednak spokojny start i startowa obsada do zbiornika. Normalne dojrzewanie bez zbędnych strat czasowych na ożywienie tego martwego. Choć przypuszczam, że taką skałę możliwe że dałoby radę dołożyć do zbiornika gdzie już jest żywa skała w celu jej ożywienia (coś na zasadzie ożywiania ceramiki) w dłuższym okresie czasu. Ale to raczej zabawa dla bardziej doświadczonych morszczaków no chyba że masz duuuuużo cierpliwości. A faktycznie jeśli byś nawet miał taką suchą skałę to i tak potrzebujesz żywej skały w baniaku do ożywienia tej suchej co raczej nie przekłada się na że tak powiem "oszczędność" w zakupie żywej. Poszperaj po dziale sprzedam na forum są obecnie chyba nawet oferty sprzedaży żywej skały za mniejsze pieniądze Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 6 Września 2011 dobra jeszcze nikt nie zdążył napisać wiec napisze swoje odmienne poglądy: cenowo sie moze opłaca, ale to co Ci przyjdzie to sam bedziesz musial zobaczyc co Ci spakują bo rozne rzeczy ludzie sprzedają wystawiając cały czas to samo foto. Jesli masz czas, w miare wiesz jak odroznic skałę od tufu to mozesz sie bawic w ozywianie. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 6 Września 2011 Czyli jednym słowem lepiej zainwestować w żywą skałę. Miałem zamiar zrobić większe akwa ale cena kg żywej skały mnie trochę odrzuca. Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 6 Września 2011 Tak jak pisze luft nie wiadomo co to za skała będzie... szkoda mieć potem problemy i zniechęcać się do słonej wody. Lepszym wyjściem będzie już chyba kupno gotowej ceramiki do morskich Ewentualnie rozłożyć w czasie zakup żywej skały i mieć dłuższe dojrzewanie lub odłożyć jeszcze zakładanie zbiornika i uzbierać na żywą skałkę i kupić raz całość. Choć znając siebie to bym kupił tyle ile mogę a potem dokupywał Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpacy Zgłoś Napisano 18 Września 2011 (edytowane) A ja tej właśnie skały dokupiłem do swojego akwa i jestem zadowolony. Przysłali w takiej ilości jak chciałem. 6kg w pięciu kawałkach. Skała moczyła się przez 2 miesiące z cyrkulacją, 1 m-c w samej RO a drugi w wodzie z podmianek, woda była żółta. Od 6.09 jest już w akwa i jak narazie nie obrasta żadnymi niepożądanymi glonami, gdzieniegdzie powoli pojawia się życie. Parametry nic się nie zmieniły po dołożeniu jej do zbiornika. Oczywiście oprócz tej jest w zbiorniku ok 12kg żywej. pozdrawiam Edytowane 19 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 150L ,Koralia2, JVP-101 i JVP-100,Koralia Nano 1600, Odpieniacz onet z pompą Tunze Hydrofoamer Silence 9420.040, Dozownik DIY, Dolewka DIY, Oświetlenie DIY - 105 W Cree LED (White,Royal Blue,Red) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach