Mariusz L Zgłoś Napisano 10 Września 2011 Witam, mam pytanko. W listopadzie wyjeżdżam na 14 dni i jako, że nie mam komu powierzyć opieki nad zbiornikiem, a także nie posiadam dozownika muszę jakoś sobie poradzić. Dozuję ballinga(trzy roztwory) i wpadłem na pomysł(nie wiem czy dobry, czekam na opinie) żeby obliczyć mniej więcej ile wody RO na dolewkę będę potrzebował i dolać do tej wody trzy roztwory ballinga w ilości takiej jaka bym dolał przez dwa tygodnie robiąc to codziennie. I tu moje pytanie, czy można te roztwory dolać do wody RO np. 1,5 litra każdego z nich wlać do 50-ciu litrów RO i ,żeby dolewka to dolewała?? Pozdrawiam, Mariusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastek Zgłoś Napisano 10 Września 2011 No to poczytaj o dozowaniu ballinga to obędziesz wiedział czy to dobry pomysł ... Cytuj Akwarium morskie 800 litrow w obiegu, 50kg LR + 20kg LS, Odpieniacz białek: WhiteSkim 250 12x54W T5 Słona woda płynie i coraz bardziej mnie wciąga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zlota raczka Zgłoś Napisano 10 Września 2011 wyslalem Ci P.W rozwiewajace chyba twoje pyt. Cytuj zapomnialem na zlocie dac Monice zaswiadczenie o dyslekcji sry za ortografie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 10 Września 2011 Nie da rady zmieszac 3 roztworow razem.Pozostaje Ci tylko kupic pompe dozujaca. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz L Zgłoś Napisano 11 Września 2011 Ok, dziękuje za wszystkie odpowiedzi. To, że nie można roztworów mieszać ze sobą to wiem, ale myślałem, że jak rozcieńczę je w dużej ilości RO to nic się nie stanie. W takim razie będzie trzeba napisać list do św. Mikołaja o wcześniejszy prezent w postaci pompy dozującej . I teraz mam jeszcze jedno pytanie w związku z tym. Orientowałem się w kwestii pomp dozujących, jest dość spory wybór na rynku, ale moja uwagę przykuł sprzęt Aqua-Trend. Mają w swojej ofercie dwa rodzaje dozowników : starszy model Doser One i nowszy sporo droższy, wersja PRO. http://www.pompydozujace.com/dozownik-akwarystyczny-doser-czterokanalowy-p-102.html http://www.pompydozujace.com/dozownik-akwarystyczny-doser-czterokanalowy-p-119.html Doser One Pro lepiej wygląda pod względem parametrów i co mnie najbardziej przekonuje to możliwość dozowania dawki 0,5ml(istotne przy VSV). Czy myślicie, że warto dopłacić ponad 400zł do wersji Pro? A może ktoś poleci jakiś inny sprzęt? Potrzebna mi jest pompa 4-kanałowa na chwilę obecną. Pozdrawiam, Mariusz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zlota raczka Zgłoś Napisano 11 Września 2011 ta za 900 spokojnie starczy a jak mikolaj nie bedzie chcial przyjechac a mieszkasz gdzies nie daleko moge co 1-2dni wieczorem podjechac i siknac Ci dawke:) Cytuj zapomnialem na zlocie dac Monice zaswiadczenie o dyslekcji sry za ortografie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz L Zgłoś Napisano 11 Września 2011 Hehe, dzięki, ale chyba jednak przekonam Mikołaja , wyjazd jest dobrym pretekstem do zakupu takiego sprzętu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach