KarinaB1 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 (edytowane) witam wszystkich mam pytanie. W moim reefmaxie mam głównie korale miękkie i od kilku dni jednego lps bubble korala(physogyra). Czym mogę go dokarmiać? Narazie daję co drugi dzień kilka kropli jbl koral, plankton i mrożonki takie jak dla rybek. Ale czytałam że należy podawać także wapń, stront itd. Czyli jakie preparaty powinnam jeszcze kupić i jak je podawać aby koral czuł się jak najlepiej? pozdrawiam karina Edytowane 11 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 Możesz dokarmiać ,ale nie jest to konieczne.Ja od czasu do czasu daję wrotkę i czerwony plankton.Leję jod i stront a wapń sprawdzasz testem i utrzymujesz w granicy ok 380-400mg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zlota raczka Zgłoś Napisano 10 Września 2011 a jak czesto podmieniasz wode? oraz jakiej soli używasz? jesli powiedzmy co 2 tyg to skladniki sa dostarczane przy podmiankach Cytuj zapomnialem na zlocie dac Monice zaswiadczenie o dyslekcji sry za ortografie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarinaB1 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 ja mam akwa całkiem krótko i nie za bardzo się jeszcze w tym wszystkim łapię nie robiłam jeszcze testów na wapń. tylko no3 no2 kh i tyle. A ten stront i jod to jak podawać i gdzie kupić? Czy w erybce wszystko dostanę bo chyba tam mam najbliżej:) aha a czy ten koral jest taki dość prosty w utrzymaniu? Pytam bo do tej pory miałam głównie grzybki sarco itp. czyli tylko korale miękkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 kup sobie testy na Ca i Mg,naprawdę się przydają .A jod i stront leję bo eufilie trochę lepiej się pompują według mnie.Oczywiście kupuję w ampułkach i dodaję po 1 kropli dziennie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarinaB1 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 dzięki jutro podjadę do sklepu może uda mi się coś kupić pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 A jutro jest niedziela czyżby sklep był otwarty?Wiesz korala tego nigdy nie miałem ale chyba nie jest trudny w hodowli.Nie przesadzaj tylko z dodatkami też chciałem kiedyś zrobić "dobrze" koralą i lałem plancto AM ,i reefbostera itp,co podbiło PO4 do 0.25,teraz trochę przystopowałem i jest O.K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KarinaB1 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 nie erybka jutro nie jest czynna ale może w jakimś hipermarkecie kupi się jakiś test. Pewnie nie będzie salifierta ale ostatnio kupiłam chyba sera. Ja do tej pory nie dozowałam nic ale miękkim to chyba nie jest za bardzo potrzebne. Ale jakis czas temu kupiłam euphylię i padła. Dlatego teraz jestem zestresowana i chciałabym aby podobny los nie spotkał kolejnego lpsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim Zgłoś Napisano 11 Września 2011 Jak dla mnie trochę za wcześnie na lpsy. Masz bardzo świeży baniak. Testy sery sobie daruj kup saliferta. Pozdrówki ozim Cytuj 450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja; http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 11 Września 2011 Zanim zaczniesz cokolwiek lać, najpierw sprawdź, czy rzeczywiście tego potrzeba. Wiele osób na przykład dozuje jod, a później się okazuje, że korale brązowieją od przedawkowania. Najpierw musisz wiedzieć, jaka jest konsumpcja w zbiorniku danego pierwiastka. Stwierdzić to możesz tylko mierząc dany parametr i robiąc notatki. Jeśli nie stać Cię na kupno testów - poproś znajomego, pojedź do sklepu niech zrobią. Sprawdź sobie poziom wyjściowy, a później co tydzień przez miesiąc mierz te parametry. W ten sposób ustalisz zapotrzebowanie zbiornika. Jedynie systematyczne podejście do zagadnienia może dać pożądane rezultaty. Jeśli masz ubogą obsadę koralową, może okazać się, że wystarczą zwykłe cotygodniowe podmianki, więc po co wydawać na inne uzdatniacze? Masz dosyć młody baniak, same miękasy i jednego LPS-a. Mogę się założyć, że podmianki załatwią sprawę. Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach