ona Zgłoś Napisano 13 Września 2011 Zaczęłam sie zastanawiać jakie oświetlenie , najpiękniej wybarwia zoa . Z własnego doświadczenia wiem , ze te same zoa , wyglądają różnie pod innym oświetleniem . Ja mam tylko reefmaxa, wiec mam ograniczone pole manerwu . Może ktoś próbował testować wpływ oświetlenia na zoa i mógłby podzielić sie własnym doświadczeniem .? Cytuj Mój Reefmax http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=36509&d=0 Kolekcjonuje Zoa i Acanthastrea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
salamander74 Zgłoś Napisano 13 Września 2011 Mam u siebie 12 albo i więcej odmian zoasów. Są wśród nich takie które gdzie postawie tam rosną bezproblemowo, ale są też takie przy których musiałem się nagimnastykować aby znaleźć im odpowiednio oświetlone miejsce. A to miały za jasno, a to za ciemno, za nisko, za wysoko itp.Znalazły się też takie które były były prawie brązowe, a ostatnio po przesiadce w ciemniejsze nieco mniejsze, aczkolwiek bardziej oświetlone światłem dziennym zrobiły się niebieskie i tylko obwódki są brązowe. Moim zdaniem trzeba obserwować i kombinować. Zauważyłem także że przy nieodpowiednim oświetleniu potrafią marnieć, nie otwierać się a niektóre nawet znikać. Cytuj 160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 13 Września 2011 Witam Zoa potrafią morfować pod róźnym źródłem światła. Tutaj jest opisane jak w ciągu roku potrafią się zmienić po przejściu np. z HQI na T5. Można nawet stwierdzić, że są to dwie różne odmiany, a tak naprawdę jest to ta sama odmiana tylko zmorfowała pod innym światłem. http://coralpedia.com/articles001.php Miłej lektury:) Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach