Skocz do zawartości
Swirlej2

Co jest ?

Rekomendowane odpowiedzi

Do dzisiaj nie widze ani jednego przez was zrobionego DownDrafta :D

Na talerzu wszystko podac ...? okey ale chce widziec jak sie zabieracie do roboty...

skrzynka.jpg

kolka.jpg

Dalej jak przeprowadzic budowe znajdziecie tutaj

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Adrian Adrian....

Świr, a czy taki DD to nie szumi za bardzo?

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swirlej2 :

Na talerzu wszystko podac ...?

Tak, najlepiej na talerzu. Bo my tu w Polsce aspirujemy do cywilizowanego swiata :D

I jeszcze o sztucce poprosimy :D

A tak juz na serio:

- rozumiem ze pcv zamiast plexi?

- grubsc plyty to 5 mm? Czy inna?

- grubosc materialu na kolka? tez 5 mm?

- jak rozwiazales miejsce polaczenia rur reakcyjnej/pieniacej z plaszczyzna tego glownego pudelka odpieniacza? Jakies wzmocnienie?

- na foto nr 6 jest taki pierscien. Sluzy to jako wzmocnienie czy ma inna funkcje?

- nie zastosowales zadnego lejka/stozka na piane tak jak to jest w innych odpieniaczach. W DD nie ma to znaczenia, czy przemawiala za tym latwosc konstrukcji?

(czyli /olales/ lejek:) bez niego tez dziala:))

- rozumiem, ze DD odpienia tyle wody, ile zasysa pompa. Czyli DD moglby pracowac jako podwieszany na brzegu akwa? I tylko pompa zanurzona w wodzie?

To tyle co mi w tej chwili przychodzi do glowy :D

Modernizacja mojego baniaka wchodzi w ostatnia faze, wiec czas pomyslec o DD :D

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swirlej2 :

no wlasnie ze jest bezglosny :D

Naprawde bezglosny, czy bezglosny w porownaniu do np. Weipro czy AM OR?

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panoramiczny :
Swirlej2 :

Na talerzu wszystko podac ...?

Tak, najlepiej na talerzu. Bo my tu w Polsce aspirujemy do cywilizowanego swiata :D

I jeszcze o sztucce poprosimy :D

A tak juz na serio:

- rozumiem ze pcv zamiast plexi?

- grubsc plyty to 5 mm? Czy inna?

- grubosc materialu na kolka? tez 5 mm?

- jak rozwiazales miejsce polaczenia rur reakcyjnej/pieniacej z plaszczyzna tego glownego pudelka odpieniacza? Jakies wzmocnienie?

- na foto nr 6 jest taki pierscien. Sluzy to jako wzmocnienie czy ma inna funkcje?

- nie zastosowales zadnego lejka/stozka na piane tak jak to jest w innych odpieniaczach. W DD nie ma to znaczenia, czy przemawiala za tym latwosc konstrukcji?

(czyli /olales/ lejek:) bez niego tez dziala:))

- rozumiem, ze DD odpienia tyle wody, ile zasysa pompa. Czyli DD moglby pracowac jako podwieszany na brzegu akwa? I tylko pompa zanurzona w wodzie?

To tyle co mi w tej chwili przychodzi do glowy :D

Modernizacja mojego baniaka wchodzi w ostatnia faze, wiec czas pomyslec o DD :D

Oj to cale szczescie ze tylko tyle pytan , bo musialbym zaczac na nie "glupio "odpowiadac :D

@1 . Nie PVC , a plexa do wykonania DownDraft`a , PVC jest mocniejsze wiadomo , ale jakos do DownDraft`a nie bardzo mi pasuje.

@2. Grubosc plyty u mnie jest 5 mm jednak kolejny ktory robie bedzie z plytek 8 mm i takie tez doradzam .

(Kolka i skrzynka(podstawa) sa jednakowej grubosci)

@3. Rura jest przyklejona do gornej czesci podstawy , dla wzmocnienia jak slusznie zauwazyles jest wklejony pierscien.

Jezeli chodzi o "lejek " to nie spotkalem go jeszcez nigdzie w zadnym firmowym DownDrafcie z tad tez staram trzymac sie tego co juz sprawdzone.

@4. DownDraft jak tez kazdy inny odpieniacz , nie sluzy w zasadzie do odpieniania wody :D wody sie raczej nie odpienia .. z niej sie odpienia , wylapuje rozne substancje .

Sa to urzadzenia sluzace do usuwania z wody protein (bialek) , kwasow tluszczowych , aminow , lipidow , fosforanow , fenoli , weglowodanow, enzymow , detergentow oraz wszelkich innych niepotrzebnych zwiazkow organicznych znajdujacych sie w wodzie , usuwaja je zanim zdaza sie one rozlozyc i popsuc nam jej jakosc .

Wracajac do DownDraft`a to " tyle ile wody przeleci to tyle nam odpieni " nie koniecznie i w sumie nie ot ochodzi ... zalezne jest to od wydajnosci pompy , "cisnienia" ktoro wytwarza tym samym ilosci zasysanego powietrza przez dysze , krotko mowiac im silniejsza pompa tym wiecej zasysanego powietrza i "wiecej" piany (zasysanego powietrza przez dysze) nie koniecznie taki DownDraft wtedy nazwiemy wydajnym ze wzgledu na duzy pobor pradu przez pompe.

Dlatego nalezy zbudowac odpowiedniej wielkosci odpienaicz w stodunku do dobranej pompy :D mnie sie to udalo osiagnac , jestem zadowolony z pompy ktora pobiera tylko 45 wat i produkuje odpowiednia ilosc i dobrej jakosci sucha piane :D

jednymi slowy o swoim DownDraft`cie moge powiedziec ze jest wydajny.(podlaczalismy na probe u kumpla , pienil tydzien czasu jak durny .. zreszta musze mu teraz taki sam zrobic :D )

@5 Mozna zrobic DownDraft`a ktorego mozna by bylo zawiesic na krawedzi zbiornika , nie widze problemu (musial by miec tylko solidne mocowanie)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swirlej2 :

Wracajac do DownDraft`a to " tyle ile wody przeleci to tyle nam odpieni " nie koniecznie i w sumie nie ot ochodzi ...

Pytajac mialem cos innego na mysli.

Tzn. w odpieniaczu z kolem igielkowym i zwezka, woda jest zasysana z odpieniacza, mieszana z powietrzem i znowu wtryskiwana do odpieniacza.

A sam przeplyw przez odpieniacz to juz sie regulowalo osobno.

Zastanawiale sie, czy czegos podobnego nie moznaby zrobic turaj, czyli zeby pompa zasysala wode z podstawy odpianiacza i ja powtornie wprowadzala do obiegu.

A sam przeplyw wody z akwa bylby osobna rura.

To takie luzne skojarzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wirnik igielkowy nie ma wiele wspolnego z DownDraftem , odpeioniacze tego typu nasza tez inna nazwe , sa to odpieniacze z wirnikiem igielkowym i nie sa to DownDrafty , ani tez nigdy nimi nie beda :D

To o czym Ty myslisz jest mozliwe , ale po co sobie komplikowac zycie ?:D

Mozna pompe umiescic w skrzynce DownDraft`a wywiercic otwor w skrzynce (srubunek) dalej "wtrysk" wody do dyszy i nam pieni ... teraz powiedzmy wode grubszym szlaufem bezposrednio z baniaka drugim otworem do skrzynki zeby byla ta wymiana wody ..bezsens :D

Jest zas mozliwosc zrobienia malego DownDraft`a ale juz nie na dyszy beckett`a tylko takim wtrysku moze nawet takim jak w ETSS DownDraft`ach tyle ze mniejszym i do tego pompka maxi jet najwieksza ...taka miniaturke DownDraft`a strzelic ..ach mnie korci :D Mam przeczucie ze to by wypalilo , tylko szkoda mi marnowac materialu , bo nie potrzebna mi taka miniatura ..chyba ze sie znajda chetni to zrobie za friko tylko czesci podeslac do mnie ..jak nie wypali to trudno zwroce koszta )

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.