Skocz do zawartości
szaman

Nano Reef 30 AquaEl'a - pytania do posiadaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Za niedługi czas odpalę baniaczek AquaEl'a. Mam zamiar trzymać w nim głownie miękasy, krewetki, kraby i ślimaki. Rybek raczej nie, może dwa błazenki albo jakąś babkę. Wiem, że odpowiedzi na pytania, jakie stawiam, są rozrzucone pośród postów na forum, ale mimo to proszę posiadaczy tych baniaków, ale też i znawców tematu posiadających większe zbiorniki o odpowiedzi na poniższe pytania. Da to mi, ale też i innym startującym pewien spójny obraz przed startem tego typu zbiorników i pewnie przyda się komuś w przyszłości.

Tak więc czas na pytania:

1. Podstawa. Czy stawiacie zbiornik na styropianie, piance, czy wykorzystujecie plastikowe narożniki, jakie są w zestawie?

2. Dno zbiornika. Czy należy położyć na dno cienki arkusz spienionego PVC, aby LR nie naciskała na dno, szczególnie z piaskiem, czy też - ze względu na małą ilość LR, jaką można wsadzić do zbiornika, nie ma to sensu?

3. Żywa skała. Ile LR macie w baniaku? Ile jest optymalnie, wg Waszego subiektywnego odczucia? Mam zamiar wsadzić 3,5kg, max. 4kg.

4. Żywy piach. Ile LS maksymalnie wsypaliście, ile jest optymalnie, aby nie było widać szkła, a jednocześnie aby się nie tworzyły jakieś strefy beztlenowe? W centymetrach na dnie. Jak się przekłada objętość standardowego worku z LS - ok. 9kg - na objętość? Mam zamiar dać małe opakowanie, czyli 4,5kg. Będzie OK? Wsypać piasek i dać skałę jednocześnie (mam zamiar tak zrobić, aby nie prowadzić dwa razy dojrzewania), czy też z innych względów należy najpierw LR, a potem LS?

5. Cyrkulacja. W zestawie jest FZN-3, ma 1200 l/h przepływu (pewnie bez wkładów). Czy koniecznie jest kupowanie dodatkowego cyrkulatora? Z reguły widzę, że ludzie wstawiają do baniaka Koralię Nano Hydora. Mam zamiar ją kupić, pytam, czy warto, czy należy?

5. Ogrzewanie. Mam w mieszkaniu ok. 25C, nawet zimą. Bez znaczących skoków dobowych. Skłaniam się za grzałką 50W EasyHeather AquaEl'a, chyba wystarczy? Czy też za duża i dać 25W? Pewnie ją wsadzę do FZN-3, choć jeszcze nie wiem, mała taka jest i dość ładnie się prezentuje, może do baniaka, a w filtrze zostawię miejsce na wkłady.

6. Parowanie. Jakie macie parowanie w zbiorniku? Dolewacie wodę RO codziennie, co kilka dni, raz w tygodniu, przy podmianie?

7. Podmiany. Ile podmieniacie wody? 5% (ok. 1,5 litra), 10% (ok. 3 litry), czy też może 15%

8. Testy. Czy testy mogę sobie kupić po ok. miesiącu? Mam zamiar kupić ph, NO2, NO3, NH4. Czy muszę kupować Ca, Mg od razu, czy też mogę kupić je później?

9. Sól. Mam zamiar wystartować z solą Instant Ocean. Podobno dobra na początek, niezbyt bogata w składniki, co by glony nie rosły za mocno.

10. Światło. Jak rozumiem, na początku nad gołą skałką palić światło ok. 4-6 h dziennie, a potem, jak już będzie życie w baniaku jakieś 12 h dziennie.

11. Wkłady. Jakie wkłady wrzucić do filtra? Coś na fosforany ? Samo, czy też z węglem?

12. Coś ważnego pominąłem?

Raz jeszcze proszę o odpowiedzi, najlepiej zachowując numerację punktów.

Szaman

RO+DI, TDS, Koralia Nano 900, AquaClear50, grzałka 50W TetraTEC, sól IO, salimetr JBL, testów na razie brak

Nano Reef 30, 3,5kg LR, 4,5kg LS

Start 20.10.2011 wątek tutaj

szaman.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zrób tak jak chcesz z w/w i bedzie dobrze

2. Mozesz a nie musisz, grozne rysy to sa z zewnatrz baniaka na prawdę

3. Kwestia gustu

4. Kwestia gustu, ale wiecej niż 2 kg bym nie dawał

5. jesli zawsze masz 25 stopni to daruj sobie grzałkę, zwlaszcza wymieniona ktora moze Ci ugotowac baniak

6. Przy takim małym baniaczku narysujesz sobie kreseczke i bedziesz dolewac (im czesciej tym lepiej) i sprawdzac zasolenie w miare chęci/potrzeby

7. 5%, do opisanej obsady nie szalej z bogata solą bo kupisz sobie kłopoty

8. NO3 dobrze mieć, Ca, Mg do tej obsady niepotrzebne

9. Zalej woda z podmiany, a na pozniej wystarczajaca dla tej obsady

10. Jakoś takoś stopniowo wydluzasz czas swiecenia

11. Mozesz purigen, phosguard, wegiel tez nie zaszkodzi (wymieniac co miesiac mozesz)

12. wpisz sobie w stopke miejscowosc i szukaj ziomkow co Ci dadza wode etc :)

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Postaw na styropianie lub piance, tak dla świętego spokoju

2. Nic na dnie nie kładź, ułóż tylko skałę tak,żeby żaden kawałek nie spadł, nie będzie to trudne.

3. 3-4 kg spokojnie wystarczy

4. 2-3kg piachu wystarczy

5. Zdecydowanie kup Koralię Nano 900

7. Podmieniaj 3-4l tygodniowo

8. Na początek kup tylko NO3. Ca i Mg pewnie przy Twojej obsadzie w ogóle nie będziesz potrzebował.

9. Bardzo dobry wybór.

10. Na początku do 4h dziennie, potem 8-9h spokojnie wystarczy

11. Ja osobiście stosuję purigen+chemipure elite i polecam u mnie się sprawdza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako właściciel tego zestawu czuję się zobowiązany do odpowiedzi :welcome:

1. Wystarczą nóżki z zestawu.

2. Przy tak małej ilości skały ustaw ją ładnie na dnie i wtedy przysyp piaskiem. Babki kopiącej raczej mieć nie będziesz więc nic piachu nie będzie przerzucało.

3. Ja mam coś około 6kg i to jest za dużo. Wszystko zależy od wagi samej skały. Są kawałki cięższe i lżejsze. Poproś o wiaderko po soli (25 kg) i tak na sucho coś w nim ułóż po czym weź tylko te kawałki które według Ciebie po ułożeniu w wiaderku da się wpakować do baniaka nie zagracając do całkowicie. Chociaż więcej skały to lepsza filtracja biologiczna :)

4. Piachu jeszcze sam nie mam. Ale wydaje mi się że najpierw daj skałę a potem piach bo skałę i tak musisz najpierw trochę przedmuchać aby cały syf z niej wyleciał. A piach będzie wtedy trochę przeszkadzał.

5. Kaskada daję dobrą falę jak jest mało wody i chlupie... Tak więc dołożenie jakiegoś małego falownika zapewne się przyda. Sam nad tym teraz myślę.

5. Grzałkę taka 25W wystarczy spokojnie. Im większa tym krócej będzie chodzić ale będą szybkie skoki temperatury. Grzałkę możesz dać do kaskady możesz do baniaka to już zależy od Ciebie. W baniaku będzie ją najzwyczajniej widać.

6. Ja dolewam co 2-3 dni jak kaskada zaczyna chlupotać tylko tyle by zalać jej wylot i aby przestałą chlupotać i wytwarzać pęcherzyki powietrza.

7. Na początek podmieniałem 2 litry co 7 dni (na słabej soli). Obecnie na soli TM podmieniam około 5 litrów co 5-7 dni)

8. Na początek warto mieć testy na NO3 i PO4 resztę możesz po jakimś czasie dokupić. Zawsze można podjechać do sklepu z morszczyzną i tam też zbadają Ci wodę. Chcąc nie chcąc testy na NO3, PO4, PH, kH, Ca, Mg i tak będziesz musiał kupić na przyszłość.

9. Doświadczeniu forumowicze polecają IO właśnie dlatego żeby nie dokarmiać glonów. Ja startując na soli AM i przechodząc teraz na TM zauważyłem, że lepsza sól znacznie spowalnia przyrost glonów za to korale ładniej się prezentują.

10. Światło na początku krótko, potem wraz z dojrzewaniem i życiem zwiększać czas świecenia. Ja ostatnimi czasy świecę tylko aktynikę i koralom to wcale nie przeszkadza a glony mają trudniejszy żywot :)

11. Wkłady.... Wyrzuć te wkłady gąbkowe co są w oryginale. Niepotrzebnie syf cały zbierają i trzeba czyścić co 2 dni. Większość poleca włożenie do filtra purigenu, chemi pure, phosguarda, i węgla kiedy ilość korali będzie większa aby niwelował wydzielane przez korale związki chemiczne z wody.

12. A tego to nie wiem :welcome:

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.nozki zbedne ,ja pod akwa nic nie mam stoi bezposrednio na blacie

2.brak-skala lezy na samej szybie

3.skaly mam 6kg w sumie to max -dalbym z 4kg

4.piachu mam 4,5kg jak dla mnie to w sam raz i tak go ci potem ubedzie podczas sprzatania

5.mam wlasnie koralie nano -warto kaskada za slaba-jak dla mnie

5.mam grzalke 50w raz na jakis czas sie zalancza

6.co dwa trzy dni .poziom wody trzymam od loga do naroznikow

7.5l co 1,5 tygodnia

8.brak

9.sol kent pozniej IO

10.j.w

11.purigen w jednej komorze a w drugiej gombka

12.zaloz wieksze

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

kostka 45x45x45,Tunze Osmolator Uniwersalny Nano,Tunze Comline Reefpack 250,tunze 2x 6015,lampa AQL-C64(***)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie tez posiadam od kwietnia ten zbiorniczek i już podpowiem

1.wykorzystuje stopki z zestawu, ale zwróć szczególną uwagę na mebel na którym postawisz akwa wbrew pozorom to jest kupę kilo i moja szafka zaczęła "wymiękać"

2.nie mam nic na dnie pod skałą i nic się złego nie dzieje

3.mam 3,5 kg i nieźle się naszukałam małych,układnych kawałków

4.kupiłam worek 4,5 kg wsypałam 4 i tj za dużo wychodzi gruba warstwa,u mnie skała leżała w baniaczku bez piachu 2 miesiące i następnie zasypałam nie miałam szału dojrzewania (woda z działającego zbiornika)

5.koralie 900l/h posiadam i moim skromnym zdaniem jest niezbędna sama kaskada to mizerny ruch

6.grzałkę o której piszesz posiadam i za chiny nie mieści się do kaskady (próbowałam) i mimo ciepłego mieszkania zdarzyło jej się grzać...

7.parowanie-dolewam codziennie lub co dwa dni ile? nie wiem wyznacznikiem dla mnie jest napis aquael :whistle: jak jest niski poziom kaskada jest głośniejsza

8.podmieniam regularnie co 7 dni 10% jadę bez odpieniacza

9.testy możesz kupić po miesiącu Ca Mg później

10.sól mam reef crystal co do tego tematu tyle zdań ile soli

11.na początku świeciłam góra 4 godz stopniowo z życiem zwiększając do 12 godz

12. wkłady mam puringen i chemi pure elite polecam (do wyczyszczenia skały miałam gąbki które są w zestawie- trzeba je co dwa dni płukać w RO)

13.zapomniałeś o bardzo ważnym pytaniu czy taki litraż Ci wystarczy? Daje Ci 6 miesięcy i będziesz pewny że nie! Ale sama tak zaczęłam żeby się przekonać czy dam radę? I uwierz bez pośpiechu, dużo czytając taka 30stka bardzo cieszy (a podobno ciężko z takim litrażem z parametrami itd)

Ja polecam jest to wstęp do większego :welcome:

Kostka Opti 45x45x40,koralia 900l/h x2, FZN-3 1200l/h, odpieniacz

wcześniej zestaw Aquael 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.