Skocz do zawartości
Tynio

Co to jest wapień muszowy i czy ktoś ma w akwarium ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Ostatnio szukałem do mini rafki (mini morskiego)

tuffu wapiennego jednak nikt nie miał, ale znalazłem

coś takiego jak wapień muszlowy

może wiecie, co to jest ?? czy nadaje się do morskiego

zamiast tuffu lub żywej skały (oczywiście wiem, że żywej skały nie zastąpi)

Narazie był by ten wapień w akwarium razem ze ślimakami i z jakimś krabikiem.

Może macie doświadczenie z tym wapieniem ??

Ma ktoś coś takiego w akwarium.

A może ktoś wie gdzie we Wrocku można kupić tanio troszkę tuffu wapiennego .

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michal Ciechorski :

jak duze chcesz miec akwarium?

Witam Cię

Więc akwarium będzie bardzo małe

tylko 30l 40x33x23wys.

i myślę że moze podziała jakieś 5-9 miesiecy

nie palnuję więcej (chyba ze finanse się zmienią)

Pewnie sie dziwisz czemu tylko taki czas ? :D

Bo na przyszły rok czerwiec może szybciej planuję wystartować z troszkę większym baniakiem 130-150l

jak narazie mam też muszlowce które fajnie się mnożą i rosną w akwarium 65l co 2 miesiące są sprzedawane rybki a kasa inwestowana jest jak narazie własnie w sprzęt do małego akwarium.

Po tym czasie jak nazbieram kaskę na RO ( odkłądam z wypłaty) i na nowy zbiornik mały zbiornik 30l zostanie zlikwidowany lub będzie to kwarantanna.

Co do sprzetu to przypadkowo trafiła mi się lapma do HQI 70W za 25 zł :D wiec zakupie ją w przyszły miesiącu moze sie przyda

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tynio

Ha! muszlowce tez mialem kiedys brewisy, pozniej multifasciatusy extra rybcie do obsrwacji.

Wracajac do Twojej minirafki, zdecydowanie polecam zywa skale. W Twoim przypadku kiedy bedziesz potrzebowal jej niewiele, mniej wiecej 5-6 kg, nie widze sensu abys kupowal wapien. Niewiele zaoszczedzisz a efekt bedzie mizerny. Wapieniem czy tuffem mozna czesciowo zastapic zywa skale w wiekszych zbiornikach, jest to jakas alternatywa na zalozenia akwarium nieco taniej ale ogolnie nie polecam, nie warto oszczedzac na zywej skale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michal Ciechorski :

@Tynio

Ha! muszlowce tez mialem kiedys brewisy, pozniej multifasciatusy extra rybcie do obsrwacji.

Wracajac do Twojej minirafki, zdecydowanie polecam zywa skale. .....jej niewiele, mniej wiecej 5-6 kg, nie widze sensu abys kupowal wapien. Niewiele zaoszczedzisz a efekt bedzie mizerny. Wapieniem czy tuffem....warto oszczedzac na zywej skale.

Co do muszlowców sa to wspaniałe rybki ja mam multifasciatusy nie są tak piękne jak morskie i wiele innych ryb słodkowodnych jednak tak jak piszesz do obserwacji są wspaniałymi rybaki zwłaszcza jak po przyjściu z pracy nie poznaje zbiornika jest tak przemeblowany :D

Powracając do morskiego to masz rację że 5-6 kg to nie jest aż tak wielka kwota jednak ja poczatek będzie tam bardzo mało życia (ślimaki i krabik)

A żywa skała miała być razem z wapieniem np. 3kg skały + 3kg wapnia .

Przy tak małej obsadzie nie powinienem mieć problemów z utrzymaniem życia a po 9 miesiącach myśle że ten wapień zacznie też "żyć"

Nawet jak bym dał te 5 kg tylko żywej skałki czy nie będe potrzebować mocnego światła ?? ja będe mieć tylko 16W na cały zbiornik przy 24W będzie bardzo ciepło a jak było by bez pokrywki to będzie szybkie parowanie (akwarium prawie kwadratowe więc jest spora powierzchnia parowania)

Na koniec dodam że ten wapień mogę kupić za jedyne 3 zł za 1 kg to chyab jest bardzo dobra cena gość ma tylko 2-5 kg jakaś końcówka mu została

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jest jedna dosc istotna sprawa odnosnie tanich wapieni a mianowicie sposob ich przechowywania. W zakladach kamieniarskich najczesciej nie jest skladowany w magazynach (zazwyczaj w szczerym polu :D ) przez co jest narazony na bezposrednie dzialanie czynnikow zewnetrznych. Jesli taki kamien nasiaknie deszczem (a deszcze w dzisiejszych czasach raczej nie naleza juz do najczystrzych :D ) to mozesz sie spodziewac w swoim akwarium wody, w sklad ktorej bedzie wchodzila cala tablica mendelejewa :D a co za tym idzie walka z glonami murowana.

Alternatywa dla wapieni jest martwa skala rafowa jest sporo tansza i sucha (wiecej jej wchodzi na kilogram)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Michal Ciechorski :

Jeszcze jest jedna dosc istotna sprawa odnosnie tanich .... cala tablica mendelejewa :D a co za tym idzie walka z glonami murowana.

Alternatywa dla wapieni jest martwa skala rafowa jest sporo tansza i sucha (wiecej jej wchodzi na kilogram)

Wiem że też tak może być i tego się boje

Co do zakupu martwej skały rafowej to też myślałem i sie zastanawiałęm czy nie kupić ale tu We wrocławiu szukałem ostatnio to nikt nie posiadał czegoś takiego

Myśle że nawet w sklepach jak wiedza co to jest to wolą dać taka skałekę do akwarium poczekać troszkę i sprzedać jako żywą ale marnej jakości

Zaraz napiszę że chce kupić martwą skałe ciekawe czy ktoś bedzie chętny :D

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.