Skocz do zawartości
LUK4344

Wspólny mianownik do powstania Dino

Przyczyny powstawania Dino  

120 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak? posiadasz obsad? - mam/mia?em Dino

• G?ównie koralowce mi?kkie
    • G?ównie koralowce twarde
    • Obsada koralowców mieszana
    • Tylko ryby
    • Obecnie walcz? z plag?
    • Zwalczy?em plag? nic nie robi?c
    • Zwalczy?em plag? poprzez stosowanie AlgeaX
    • Zwalczy?em plag? poprzez stosowanie innych preparatów
    • Zwalczy?em plag? poprzez zaciemnianie zbiornika
    • Zwalczy??m plag? poprzez odsysanie
    • Zwalczy?em plag? - inne
  2. 2. Rodzaj o?wietlenia

3. 3. Czy przed pojawieniem si? plagi wprowadza?e? zmiany w obsadzie i technice akwarium

• Wprowadzone zosta?y nowe ryby
    • Wprowadzone zosta?y nowe koralowce
    • Do?o?y?em ?yw? ska??
    • Dosypa?em ?ywy piasek
    • Zacz??em stosowa? suplementacj?
    • Zmienia?em elementy filtra osmotycznego
    • Zmienia?em rodzaj o?wietlenia
    • Zmienia?em uk?ad cyrkulacji
    • Zastosowa?em poch?aniacze na po4/no3 itp.
    • Profilaktycznie stosuj? absorber na krzemiany
    • Inne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dieter25

@godeusz było dużo porad i różnych metod opisywanych przez Was za co dzięki wielkie.Niestety musisz mnie zrozumieć że może w tym wypadku masz 100% racji ale jeśli była by to wina z innego powodu???

Pisałeś żeby lać wódę a 10-ciu innych forumowiczów pisało że nie powinno się lać jak są zerowe parametry,niestety tym razem ryzykuję i wleję trochę wódeczki.

A po drugie człowiek uczy się na błędach.

W każdym bądz razie dzięki @godeusz.Na pewno za jakiś czas opiszę co się dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. tylko najpierw zapoznaj się dokładnie z tą metodą - kilka razy była na forum - aby nie przedobrzyć, bo to też jest źle i nie zapomnij o regularnym dozowaniu bakteri. Pamiętaj również że zwiększona ilość bakteri potrzebuje zwiększonej ilości tlenu.

Pozdrawiam.

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam walka jakies efekty ? zaciemniles ponownie ?

Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Walka trwa :whistle: .Niestety po 2 dniach nie da się określić efektów.Myślę że jak dobrze pójdzie to za 2 lub 3 tygodnie coś mogę na ten temat napisać.

Nie zaciemniam bez sensu korale stresować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja lalem podwojna dawke algea na zaciemnieniu 3 noce i 2 dni rozlozona co12g start od 10 a puzniej 5ml 5ml 10ml jakos tak pozbylem sie dino drugi dzien po switu zauwazylem znaczna poprawe u euphuylii koniec stresu oblepiania. Musialbys przez nanoscope zobaczyc dokladnie ile tego jest, u mnie bylo wszedzie miedzy polipami koralowcow... Wczesniej redukcje takze zauwazylem po wystawieniu mocnej papki napowietrzajacej 4 kostki na dwor a kostki do odpieniacza jeszcze przed zaciemnieniem pare dni zrobilem przedawkowanie bakterii.

Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Ja wyczytałem kilka dni temu że podniesienie temperatury do 35/37 stopni jest skutecznie już po 24h w przypadku większości rodzajów dinoflagellates :thumbup:

@Raf, ale Dieter woli ostrożne podejście, zero hardkoru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Właśnie kapitan ma rację, wolę na spokojnie sobie z tym powalczyć.Wiesz muszę znależć przyczynę bo to podstawa.Według mnie bez sensu walić podwójne dawki algeaxu to żadne wyjście z sytuacji , ale dzięki za opisanie Twojego sposobu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Tak z ciekawości zapytam czy nie uważacie że restart jest dobrym wyjściem w walce z dino???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Ja cały czas mam dino w kontrolowanych ilościach u siebie. Absolutnie żadnych restartów.

Na zachodnich forach sugerują że tym co się udało wygrać to byli uparci kolesie. Nie wiadomo czym zabili dino, może samo poszło, a może wszystkim co robili po trochu, ale zniknęło.

Znalezienie przyczyny nie nastąpi :) poczytaj o tym jak dino niszczą wybrzeża i naukowcy nie wiedzą co powoduje ich masowe zakwity.

Jak ktoś znajdzie przyczynę powstawania i sposób tępienia Dino to dostanie Nobla :thumbup: a ode mnie kratę piwa.

No i taki prawdziwy restart to co? Nowa woda? Nowa woda i skała? Wszystko nowe?

Sklepy by się cieszyły z każdego przypadku Dino :harhar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

kapitan no masz rację.Ale to cholerstwo mnie dobija.Mam jeszcze w cholerę syfnego piasku pod skałami a żeby go odessać muszę skały wywalić i myślałem spuścić z 80 % wody wyciągnąć skałę i życie do innego akwa, wymyć stare akwarium i wywalic piach.Wyczyścić sump ułożyć skałę i dolać 20 % swieżej solanki oto taki mały szybki restarcik :whistle:

Przynajmniej będe spokojny że to nie wina piachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Raf, ale Dieter woli ostrożne podejście, zero hardkoru" ja juz nie mialem wyboru z dino podobnie zaczelismy a ja zostalem ojcem 3 tyg temu i juz mi sie nudzila codzienne czyszczenia itp ogolnie smrod to dino toxic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Raf a jak spsy na taką dawkę algeaxu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

kapitan no masz rację.Ale to cholerstwo mnie dobija.Mam jeszcze w cholerę syfnego piasku pod skałami a żeby go odessać muszę skały wywalić i myślałem spuścić z 80 % wody wyciągnąć skałę i życie do innego akwa, wymyć stare akwarium i wywalic piach.Wyczyścić sump ułożyć skałę i dolać 20 % swieżej solanki oto taki mały szybki restarcik :whistle:

Przynajmniej będe spokojny że to nie wina piachu

Ja to zrobiłem kilka tygodni temu. Wyjąłem skałę, wypłukałem, odessałem cały piach.

Wiesz co jest potem ? :) Potem detrytus powoli osadza się na gołym szkle i po tygodniu zaczyna ci tam rosnąć dino. Ale fakt że takie anorektyczne. Jak miałem piach to zarosło cały i zaczęło porastać skały. Teraz jest takie minimalne na szkle i na skały nie włazi.

Robisz podmianki? Jak duże i jak często?

PS

Myślę że pójdzie tak jak przyszło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w ciągle bardzo młodym akwa pojawiło się dino jako etap dziwnego dojrzewania. Startowałem w całości na skale z dojrzałego zbiornika i zapowiadało się łagodne dojrzewanie, trochę okrzemków, potem trochę zielonych, dwa tectusy większość zjadły i myślałem że już po dojrzewaniu. He he, jak łatwo się domyślić - myliłem się. Zostawiłem akwa na tydzień, uznałem, że dwa ślimaki, krabik i trochę zoasków przy oświetleniu na zegarach i automatycznej dolewce sobie poradzą. W czasie mojego urlopu dolewka zwariowała (klasyka) i wlała sporo wody RO. Szczęśliwie nie przelała akwa, awaria musiała nastąpić gdy w zbiorniku na dolewkę nie było już tak dużo wody. Spadło zasolenie, woda była słabo napowietrzona (pompy głęboko pod wodą)- no i się zaczęło. Jedna plaga przechodziła w drugą, ewidentne dino, w innych miejscach bardziej okrzemki, fioletowo - bordowe cyjano. Po około miesięcznej walce dino ustąpiło, inne dziadostwa są jeszcze w różnych miejscach, trochę na piasku, na tylnej ściance, ale generalnie nie wygląda to już źle. Napiszę co ja robiłem, choć może to nie miało żadnego wpływu, na zasadzie "samo przyszło samo poszło"

- przeszedłem na ubogą sól (IO) i zrobiłem na niej kilka podmian (zaczynałem bez sensu na soli Kenta),

- poprawiłem osmozę (dodałem trójnik i dwa zawory po membranie, celem spuszczania części wody zanim membrana osiągnie pełną sprawność, dodałem drugi moduł z żywicą, łudzę się, że teraz jak na żywicę puszczam wodę 004 i ona leci jeszcze przez DIx2 to już wszystko wytrzepie)

- do panelu phosguard, coco carbon i Silicatex JBL'a (testu na krzemiany nie mam, test na fosforany nic nie pokazuje, ale lepiej zrobić z tym porządek :yes

- dwa razy zaciemniałem na dobę a potem przez kilka dni świeciłem samą aktyniką

- podniosłem KH, które miałem bardzo niskie, bardzo powoli, do około 9 (przy pomocy KH buffera z Brightwella)

Po tych działaniach dino generalnie zeszło i znowu pojawiły się zielone nitkowate, które teraz też już ustępują.

Poza tym, uwaga, sukcesywnie dodaję zwierzęta. Teraz mam dużo zoa, discosom, rhodactisów, ricordee, euphylie, caulastree, talerzówki (urosły już u mnie o około 1 cm), dwa tectusy, turbo, 2 nassariusy, strombusa, dwa kraby, dwie krewetki, dwa błazenki, salariasa. Nie straciłem żadnego życia w okresie walki z dino i wszystko co dodałem gdy plaga ustąpiła również ma się dobrze.

Akwa z dnia na dzień wygląda lepiej. Oczywiście każde akwarium jest inne, ale ja uznałem, że do zrównoważenia akwa muszę mieć w nim zróżnicowane życie, inaczej co chwilę będzie zapaść. Mam nadzieję, że to podejście będzie się sprawdzać, oczywiście w granicach rozsądku, nie planuję 10 ryb i acropor w Reefmaxie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

no właśnie chodzi mi o odessanie piachu a żeby go wywalić to muszę spuścić całą wodę i temu pytam o reset.

Nie robię podmian już jakieś 5 tygodni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anatol a po co chcesz spuszczac wodę do odsysania piachu ? Odsysaj partiami wężykiem. ile zejdzie tyle dolej.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zachowalem piasek i jest czysty to nie wchodzilo u mnie w rachude :w00t: nie mam ani jednego sps same lpsy i miekkie.Chociaz przyznam ,ze nie bylo takie ostre jak u Ciebie moje dino.imho na ostro odessac wycziscic 4nocy 3 dni dni kuracji korale przelorzone do inego baniaka podstawowe parametry trzymane 6 dnia wegiel podmianka wody z 20 litrow i korale back powrot swiecenia miejszego imho. Odrazu ulga psichiczna Ciebie przestac stresowac pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Restarcik w wersji light zrobiony mija drugi dzień i jest gdzie nie gdzie dino ale jest dużo lepiej już tak nie rozprzestrzenia się.Leję bakterii na maxa codziennie innych zobaczymy jaki efekt.Algeascruber odpalony tylko czekać na efekty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Ja od dwóch dni świeciłem na full i nawet przez dłuższy okres czasu niż zazwyczaj.

Rozrosło się to świństwo brązowe na dolnej szybie (piasek dawno odessany) i teraz widzę że to nie powrót Dino tylko jakieś okrzemki, albo cyjano. Zrobiły się z tego takie długie ciągnące wstęgi lub nitki, żadnych bąbelków nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Hehehe właśnie tego wypatruję :nuke:

Niechcący zrobiłem nadprogramową podmiankę 25% bo mi sump strzelił, niedługo wszystko się okaże.

Na razie stawiam że to okrzemki wstążkowe o których chłopaki pisali wcześniej w tym wątku. Pasują też inne fakty dotyczące okrzemków. Mogłoby się nawet zgadzać bo zaniedbałem filtr RO ostatnio :sweat: i oczekuję na zapas wkładów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

To ktoś stosował na Dino? Podobno jakieś niemieckie wunderwaffe produkowane gdzieś w podziemiach zamku Wolfenstein :D

dinoxal-dinoflagellate.jpg

Na UR koleś pisze że miał tak

DSC_1106_2.jpg

a po 10 dniach lania tego tak:

DSC_0012.jpg

Gdzie to kupić? Może Stani coś wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

24 euro 250ml.To Stani mógłby kupić i wysłać jak będzie PL

Wygląda jak jagodzianka rozcieńczona,nawet zakrętka taka sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Piszą że musi być wydajny odpieniacz, oraz żeby nie stosować w akwariach bez odpieniaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

No nic trza kupić i test zrobić.Pewnie nie obejdzie się bez strat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.