Skocz do zawartości
Tanhauser

Świetlówki kompaktowe

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądałem dzisiaj katalogi firm oświetleniowych (Philips, Osram, Sylwania, Brilux), gdyż szukałem świetlówek kompaktowych o barwie daylight i znalazłem ciekawe lampy Osramu:

1. Dulux L 24W/950 – 24W 5400K długość 32cm

2. Dulux L 55W/950 – 55W 5400K długość 53cm

3. Dulux L 24W/67 – 24W aktyniczna długość 32cm-kolor odpowiada ATI Blue

Kompakty te nie mają zintegrowanego układu zasilającego, mogą być sterowane ze zwykłego lub elektronicznego statecznika. Aktyniczna jest tylko o tej mocy, natomiast daylighty są od 18W do 55W. Dzwoniłem do przedstawiciela Osramu w Bytomiu i powiedzieli, że pierwszą mogą zamówić z Niemiec, druga i trzecia są na składzie w centrali w Warszawie i nie ma problemu ze sprowadzeniem. Podam jeszcze ceny netto: 1-21zł, 2-27zł, 3-19,5zł. Myślę, że jest to ciekawa alternatywa dla zwykłych świetlówek – ze względu na dłuższy czas eksploatacji(ok. 10000H) i wymiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobną rodzinę kompaktów robi Philips. Świetlówki te nazywają się Master PL-L. Ich moc wacha się od 18 (długość ok. 20 cm) do 55 (długość ok. 55 cm) Watt. Szkoda tylko, że te o największej mocy produkowane są w temperaturach barwowych doo 5300 K (Natural DL 5300 - tak oznacza je producent).

Co do dostępności - w największej hurtowni w okolicy - w Bolesławcu obiecali, że czegoś się dowiedzą w centrali i w razie potrzeby ściągną, bo na stanie to oni mają (z nowinek) małe T5 i nic więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kierowałem się też tą stroną, lecz moja propozycja wydaje mi się lepsza gdyż:

- wieksze moce świetlówek

- wole świetlówki 950 niż 860, ponieważ mają lepsze oddawanie barw Ra>90, a temperatura barwowa (5400K) jest niewiele niższa od 860

- w DUKUX-sie S nie można zastosować elektronicznego układu zapłonowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.