Skocz do zawartości
jacek n

Wymienię ukwiał

Rekomendowane odpowiedzi

Ech, znowu Choracja. Poza tym to raczej Anemonia viridis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ja napisałem że Australia czy Grenlandia :D

Obecnie nie Chorwacja tylko mój baniak ...

A co do nazwy to pewnie masz rację , w sklepie sprzedawca nazywał go " ten biały z fioletowymi końcówkami " :):)

akwa 230x100x70 + sump 300l ,EcoTech Vectra x 2 ,BK 300 , 2x tunze6105 + 2x BlauWaveMotion 13000, 2x ATI Sunpower 4x39w  + 2x ATI Sunpower 6x39w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było stwierdzenie faktu. Czy sprzedawca powiedział ci w sklepie, że przywiózł tego ukwiała słoiczku z Chorwacji? Pewnie nie. I tak niestety dzieje się bardzo często. To naciąganie klientów i męczenie zwierząt. Mam nadzieje ze kiedyś Chorwacja zacznie trzepać takich amatorów na granicy.

Ostatnio widziałem korale czerwone z Adriatyku w sklepie. To kompletne przegięcie pały, Koral nie dość że o pod ścisłą ochroną to jeszcze nie ma szansy na przeżycie w baniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrian daj sobie czsem spokój :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aale Qbab, o co ci chodzi? racja dużo postów piszę a jak się mylę to nawet posta kasuję:):):) a jak napisałem powyżej bzdurę to to napisz, mogę przecież posta skasować, ale chyba akurat teraz dobrze napisałem, przecież TEORETYCZNIE można hodować WSZYSTKIE gatunki zwierząt morskich, ale tylko TEORETYCZNIE, jak się nie zgadzasz podaj przykład takiego zwierzęcia, redaktorze:)

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adrian

Bardzo proszę: Większość gatunków ryb i zwierząt głębinowych - nie mogą żyć w wodzie o mniejszym ciśnieniu.

:)

Ale tutaj akurat chodzi o to, że gatunki z Chorwacji mają inne wymagania co do temperatury. Ponadto jest to działalność niezgodna z prawem i powinniśmy (a przynajmniej Ja) potępiać sprzedaż zwierząt które zostały przemycone.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnowogro, takie stworzenia, np. śluzice są hodowane w niektórych oceanariach a przewóz zwierząt morskich na terenie UE jest dozwolony tylko gatunki te nie mogą być zagrożone wyginięciem

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewóz zwierząt morskich na terenie UE NIE JEST dozwolony!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEST przewóz zwierząt nie zagrożonych wyginięciem drogą normalną tj. samochodem jest dozwolony, na lotniczy trzeba mieć pozwolenie i to by było na tyle, inna sprawa że ukwiał czerwony jest zagrożony wyginięciem

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisałem o ukwiale czerwonym tylko o koralu – koral szlachetny (Corallium rubrum).

Na zwierzęta przywożone do Polski lub przewożone przez jej terytorium obowiązują jednostkowe zezwolenia weterynaryjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szlachetne są przepiękne, racja zagrożone występują od 40m w dół, największe kolonie poniżej 100m, piękny czerwony kolor, jak o to chodziło to szafa gra!!

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia czy sprzedawca kupił go legalnie w hurtowni akwarystycznej czy przemycił w słoiku - więc nie mogę go o nic oskarżać .

A co do hodowli ukwiała to chyba nie jest mu tak źle w akwa skoro trzy tygodnie temu podzielił się i są z jednego 2 :) i obydwa napompowane na maxa (zdjęcia na życzenie ).

akwa 230x100x70 + sump 300l ,EcoTech Vectra x 2 ,BK 300 , 2x tunze6105 + 2x BlauWaveMotion 13000, 2x ATI Sunpower 4x39w  + 2x ATI Sunpower 6x39w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.