opaczek Zgłoś Napisano 1 Listopada 2011 witajcie, Sprawa zasadniczo ma się następująco: od ponad 2 lat użytkuję układ RO, który co jakiś systematycznie starałem się usprawnić, polepszyć, czy jak tak kto woli. Wiadomo czasem jak to bywa, że zamiast lepiej w najlepszym układzie będzie tak samo. Ostateczna wersja jest taka ujęcie wody - 20 mic - 1 mic (chwilowo, będzie docelowo 5) - blok węglowy - chwilowo liniowy węgiel - 1 mic - membrana - 2 zbiorniki (15 brt + 42 brt) - węgiel szlif z KDF - mineralizator - podczerwień - wylewka to tyle w skrócie. Ciśnienie przed membraną jest od 4,2 - 4,4. Przy całkowitym napełnieniu na mierniku jest: IN - 440, OUT - 22, to raczej się utrzymuje, dziś przykręciłem zawór przed wejściem do całego układu, ciśnienie było 4,1-4,2, po przyjściu zbadam, ale to jedno. Pytanie jest czy to normalne, że zaraz po odpaleniu układu (ściągnę powiedzmy 30 l, w zal. od ustawienia zaworka mam od 35 do 45 l w zbiornikach) na wejściu spada tak do 390 (gdy włączyłem mineralizator za membraną było 330 ppm przed nią, w kranie jest 492 a u dostawcy 357 ) więc na wyjściu chwilowo potrafi dojść do 220 i szybko o 2 oczka spada. Przy ciągłym kilkugodzinnym poborze stabilizuje się tak do 11 na wyjściu i 380-390 na wejściu. Więc czy warto dawać DI za membraną (patrzyłem raz w takim układzie i uzyskałem 7). Filtry zmieniam nie częściej niż co 6 miesięcy, a często gęsto decyduje o tym liczba ściągniętych litrów. Ostatnia zmiana miała miejsce 2 tygodnie temu. Woda używana jest do celów spożywczych oraz akwarystycznych, nie mówię żeby zaraz było 0 ale coś koło tego byłoby mile widziane. Zastanawiam się również jakie Wam wartości pokazuje miernik przy w pełni nabitym układzie. Dodam, że czterodrożny czyściłem, restrykator mam nowy. Zmiękczacz mam ciągle w układzie ale jest wpięty pod zbiorniki i zasadniczo jest przed wejściem do zmywarki Nadmienię, że po wczorajszych wyliczeniach i sprawdzeniu układ mam od 21.08.2009 a liczba uzyskanej czystej wody do dzisiaj to około 6000 l, czyli pewnie jakieś 24 m^3. Może membrana nadaje się już do wymiany skoro tak parametry skaczą, wiadomo że są one zależne jak diabli od ciśnienia, ale aż tak bardzo ? Założyłem nową membranę - aquafiltra, wiem, że osmosisa albo filmteca są lepsze ale to później. Przy pustym zbiorniku udało mi się zejść do 7 a potem wiadomo stopniowo wzrasta do 17 aż do pełnego napełnienia - 23 ppm. Cytuj Miłośnik wodnego świata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach