Skocz do zawartości
Tynio

Robię odpieniacz do akwarium 30l - potrzebna pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich mam już gotowy projekt jak zrobić

odpieniacz tylko czy to wypali to już nie wiem

potrzebna mi pomoc by zrealizować ten projekt a może się też komuś to przyda

Mam rysunek jednak nie mogę go wstawić może ktoś mi pomoże ??

Odpieniacz będzie zrobiony z

- Butelka do karmienia dzieci mleczkiem :) ta większa

wysokość około 15 - 17 cm średnica 5-5,5 cm

- Poidełko dla kanarków np. długość 10-12 cm średnica 2 cm

- Kostka z odpieniacza np. miniflotor

- końcówka odmulacza firmy aqua-szut

- i coś co będzie służyć za kubełek na pianę (jeszcze nie mam pomysłu co zastosować

do wykonania jeszcze będzie potrzebny klej , wiertła oraz wężyk i coś do cięcia

nie mam też koncepcji jaka długa ma być ta wew. rurka oraz czym to przyczepić do szyby

Czekam na wasza pomoc

Tynio

Pozdrawiam

Zapomniałem dodać jakie wymiary dzięki za podpowiedz

Więc 40x33x23(wys) czyli jakieś 30l

na akwarium pokrywa DIY z 2 swietlókami z możliwością dodania nastepnych 2 świetlówek

jest też oświetlenie nocne i właśnie jesy montowany wiatraczek od kompa

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://www.nano-reef.pl/page.php?id=131 ten projekt możesz przeskalować, kostki dodam że wd. testów najlepsze są SANDER tylko nie wiem gdzie je kupić, rurka CHYBA powinna mieć ok. 1/2 długości całej rury, a jak fotki wstawić to nie wiem ale wiem jak możesz je włożyć do galerii, musisz kliknąć "moje pliki" na górnym pasku, zrobić nowy plik z zaznaczonymi opcjami: galeria oraz publiczny, potem wchodzisz do pliku, wstawiasz rysunek i klikasz "wyślij" kubełek możesz zrobić z butelki, potrzebujesz 2 denek i kawałka korpusa, najpierw robisz dziurę o śr. wylotu butli do karm. dzieci, potem do denka przyklejasz kawałek korpusu a potem delikatnie na wcisk mocujesz 2 denko, niezbyt estetyczne rozwiązanie ale dobre i proste, a tu masz opis budowy zewnęetrznego skimmera do nano-rafkhttp://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=3432i:

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rosiczka :

a jakie wymiary ma akwa??

Na dole napisałem troszkę więcej o zbiorniku i pokrywie

Jak już pisałem mam gotowy mini projekt jak by ktoś miał możliwość dodać to moge przesłać ja nie mam niestety takiej możliwości

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adrian Piwnicki :

to mi prześlij:D:D a ja mam pytanko jakie masz świetlówki? bo baniak trochę krótki

meila nie mam do Ciebie a jak chce przesłać prywatnie to pisze mi że nie mam uprawnieni ;(

co do świetlówek to zwykłe 8W liniowe Aquarelki Philipsa barwa jak wiadomo 10k K

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba to trochę za mało poza tym actinica nie masz, zależy co chcesz hodować, a ja nie wiem czemu niektórzy nie mają poziomu klubowicz, e mail adi.zalewski@wp.pl a na ten w profilu nie pisz bo to mej mamy

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adrian Piwnicki :

chyba to trochę za mało poza tym actinica nie masz, zależy co chcesz hodować, a ja nie wiem czemu niektórzy nie mają poziomu klubowicz

Jak już pisałem moge dodać przynajmniej jeszcze z 1

wejda też 2 ale bedzie tam gorąco ;(

a moze być co ś takiego jak BLACKLIGHT

Philipsa barwa to 08 moge też poszukać coś takiego jak świetlówka superaktyniczna barwa to 05 (oznaczneie Philipsa)

Plik już wysłałem

co do tego że nie jestem klubowiczem to też nie wiem o co chodzi może kiedyś sie ktoś zlituje :)

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

było jeszcze kilka osób, np. ktoś artykułu nie mógł zamieścić a lepiej szczerze byłoby jakbyś dał 2 actinici a dla załamania energooszczędną doświetlał, ja nie będę nikogo pouczał ale lepiej jest coś dołożyć

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adrian Piwnicki :

http://www.nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&id=286 proszę koledzy

Wielkie dzięki

a to opis

1. pojewmniczek na pianę (jak pisałem coś będę musiał pomyśleć z czego zrobić )

2. Butelka do karmienia dla dzieci większa

3. rurka od poidełka dla kanarków

4. otwory wylotowe wody

5. kostka

6. końcówka od odmulacza (taka zielona) Aqua-szut

Więc co do świetlówek to spoko mogę dodać muszę tylko zamówić oprawki i jakieś świetlówki znalazłem tanie Aktyniczne barwa 05 6W moze styknie razem bedzie to już 22W mogę dodać też jeszcze jedną też jakąś 6W

razem bezie 28W to juz chyba ładnie jak na wysokość 23cm

W akwarium bedzie tylko żywa skała + krab + 2 slimaki i moze jakiś koralowiec nie wymagający mocnego oświenia

Czy ta barwa aktyniczna 05 Philipsa bedzie odpowiednia

W katalogu przeczytałem że mają zastosowanie w "Maszyny kopiujące" - " Pułapka na owady" oraz "Procesy fotochemiczne"

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://www.nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&pic=2183 to mój rysunek z sirena odwrócone kolory a to normalne: http://www.nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&pic=2182 a z tymi procesami nie wiem o co chodzi, ja wiem że odbłyśniki są przydatne i to jak:D:D:D no i że barwa 03 philipsa jest super, to świetlówki superaktyniczme

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adrian Piwnicki :

http://www.nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&pic=2183 to mój rysunek z sirena odwrócone kolory a to normalne: http://www.nano-reef.pl/plug.php?p=gallery&pic=2182 a z tymi procesami nie wiem o co chodzi, ja wiem że odbłyśniki są przydatne i to jak:D:D:D no i że barwa 03 philipsa jest super, to świetlówki superaktyniczme

Jak klikam na zdjęcia to wyskakuje mi jakiś błąd ale tak to minaturki moge oglądać

co do barwy 03 to wiem że jest super ale ja moge tylko mieć barwe 05 6W 3 sztuki w zarypistej cenie :)

Tynio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adrian Piwnicki :

2 pytania:

1. jaka cena?

2. jakie oprawki do 6w? i jaka długość?

PS: to byłyh nawet 3 pytania:D:D:D

Więc do do

1 pytania to cena naprawdę jest rewelacyjna bo chyba uda mi się kupić za 9 zł (3 sztuki )czyli po 3 zł za sztukę - jednak narazie jestem w trakcie negocjacji :)

2 ptanie oprawki hermetyczne takie wciskane

długość tej świetlówki to 212 mm

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos odpieniacza do trzydziestki- daruj sobie tylko hałas i wybijanie planktonu... podmieniaj wodę regularnie na 30 litrów 10% tyg. to 1,5zł... 4,5zł/ mc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hałas i wybijanie planktonu...:) a pompa cyrkulacyjna nie wybije plynktonu :) a skad tam zywy plankton ?:)

porozmawiajcie ja poslucham :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejejej, bez odpieńka mój baniak już byłby riuną a podmieniam 10% tydzień, naprawdę rób i zastanów się nad napędem od pompki, ze zwężką, a oddpieniacz nie jest potrzebny wtedy gdy nie ma czego odpieniać to chyba proste

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swirlej2 :

hałas i wybijanie planktonu...:) a pompa cyrkulacyjna nie wybije plynktonu :D a skad tam zywy plankton ?:D

porozmawiajcie ja poslucham :D

Cześć

Co do planktonu to może coś tam będzie :)

ale na 100% nie na początku życia tego mikrusa

- chyba że się myle

oczywiście wiem że odpieniacze, pompki i inne duperele zabijają plankton.

Mi bardziej chodzi by odpieniacz był jako dodatkowy duperel pozwalający utrzymać parametry

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adrian Piwnicki :

ejejej, bez odpieńka mój baniak już byłby riuną a podmieniam 10% tydzień, naprawdę rób i zastanów się nad napędem od pompki, ze zwężką, a oddpieniacz nie jest potrzebny wtedy gdy nie ma czego odpieniać to chyba proste

Witam Cię

Ja nawet nie myślę o załozeniu akwarium bez odpieniacza

może ten odpieniacz się okazać mało skuteczy ale jednak coś bedzie tam robił

jak będzie żywa skała to nie wierze by nie było tam żadnych związków.

Odpieniacz bedzie (mały ale jednak)

myśle że dodatkowo pozostawie jeden filtr ATMANA taki do 50l i kaskada AC mini

dodatkowo 4 kg LR oraz jakieś 2 Turbo + krabik

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup dużą kaskadę, aquaclear 150 wystarczy, i zamontuj tam odpieniek tak by rurką od wirnika, przez zwężkeę dochodzil a do tego woda, a z cyrkulacją nie kombinuj, po prostu kup pompki a nie atmana bo to niezbyt estetyczne, szczególnie w takim małym baniakau

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adrian Piwnicki :

kup dużą kaskadę, aquaclear 150 wystarczy, i zamontuj tam odpieniek tak by rurką od wirnika, przez zwężkeę dochodzil a do tego woda, a z cyrkulacją nie kombinuj, po prostu kup pompki a nie atmana bo to niezbyt estetyczne, szczególnie w takim małym baniakau

Więc co do zakupów to moge sie wsztrzymać :)

2 kaskady w domu + 3 filtry wew. oraz 1 kubełek 204

Chce coś zrobić z tego co mam filtr AC 150 mam ale pał wirnik przez moje kochane rybki (sypały piasek do wlotu )

Tynio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.