Skocz do zawartości
Kraszan

Uruchomiłem filtr RO - ale chyba coś nie tak...

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Powoli docierają do mnie zamówione komponenty. Dzis przyjechał filtr RO. Ochoczo zabrałem się więc do jego montowania. Trójnik, rurki, złączki, przepłukanie "wkładów" no i odpalenie całej osmozy. Na początku szok... Nie leci! ;-( Po chwili z wielkim wysiłkiem wydostała sie kropla żółtej oleistej cieczy. Zamarłem. Jednak po chwili refleksja - (!) ok - to zabezpieczenie membrany. Z sekundy na sekundę zaczynało kapać szybciej, jednak produkcja idzie wolno. Po (zgodnie z instrukcją) odczekaniu ok. 30min zacząłem zbierać wode osmotyczną do pokala, celem spróbowania jej metodą organoleptyczną jak i celem zmierzenia czasu produkcji. I tu pytania:

1) wyprodukowana woda w smaku niczym szczególnum nie różni sie od zwykłej kranówy. Będzie lepiej? Patrametry zmierzę jutro rano ;-)

2) produkcja idzie w tempie 1 litr przez 21min. Daje to ok. 3 l/h i ok. 72 l/doba. A mialo być ok 285 l/doba. Poprawi się z czasem?

3) Stosunek ściek/produkt jest fatalny. Ciśnienie mam dość wysokie, temperatura raczej też w normie, ale ściekiem mogę podlewać ogródek a produkt ledwo kapie... Będzie lepiej, czy trzeba coś zmienić? Gdzieś co mi dzwoni o jakimś "flow reductor"... Da radę coś poprawić? Bo mnie kobieta razem z rachunkiem za wodę z domu wyrzuci...

Pozdrawiam

Kraszan.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Spokojnie, to co pisza na pudełko to jedno, a to co uzyskasz to drugie, poczekaj niech trochę pochodzi niech sie przepłucze, a o rachunek sie nie martw, wieksze zużycie przy zalaniu zbiornika, potem to co odparuje, pytanie jaki maż litraż?, i bardziej bym sie martwił o rachunek z energetyki :)

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem RO, ale jeszcze nie odpalałem. W moim przypadku nie było instrukcji:( cóż, płakać nie będę. Czy wszytskie membrany sa czymś zabezpieczone? Czy w każdym przypadku trezba odczekać 30min? Co trzeba zrobić z prefiltrami przed odpaleniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie miałem instrukcji. Połączenia są proste i można się bez niej obejść. Miałem jednak wątpliwość co do samej membrany (bałem się, że włożę odwrotnie) i poprosiłem sprzedawcę o instrukcję. (Godz. 21.00 a ja po 10minutach mialem instrukcje na skrzynce). No i dobrze zrobiłem, bo nie wiedziałem, ze trzeba przepłukać prefiltry (pod ciśnieniem, aż nie zacznie lecieć optycznie czysta woda). Inaczej jak cały syf pójdzie w membranę to skracamy jej żywotność. Po 30min mozna zbierac wodę - tak było w isntrukcji. Natomiast producent podaje, by odczekac 2 h zanim zacznie się zbierac produkt - pewnie musi się to zabezpieczenie wypłukać.

Pozdrawiam

Kraszan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kraszan, czy mógłbyś mi przesłać tę instrukcję na maila? l_rozanski@op.pl

Będę wdzięczny, chodzi mi o ogólne informacje. Ja swego czasu kupiłem to:

http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=21_76_321&products_id=1374

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Amphiprion:

Nie ma problemu - podeślę Ci instrukcję, ale wieczorem, jak wrócę do domu. Nie spodziewaj się jednak zbyt wiele po tej instrukcji: to jest plik Worda napisany przez sprzedawcę. Kilka zdań, ale gdybym jej nie przeczytał to bym spory (czytaj:kosztowny) błąd popełnił.

Choć na pierwszy rzut oka filtry mamy te same, ale ważne jest co siedzi w tej najgrubszej "rurze" - te dwa po bokach to są groszowe sprawy...

@Andrniew

A jaka jest optymalna temperatura pracy takiej membrany? Na poprzednim mieszkaniu z kranu leciała mi lodowata woda - teraz po prostu zimna. Może to miec taki wpływ na wydajność osmozy, że spadła ona do 25% deklarowanej przez producenta?

Rano nie zdążyłem zrobić testów. Ktoś wie, jakie powinny być parametry wody po osmozie? Nie mam TDSa, ale z próbką wody podjadę do znajomego, który go ma.

Pzdrowionka

Kraszan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kraszan, będę wdzięczny za pamięć:)

Z tego co się zorientowałem, to im wyższa temperatura wody i jej ciśnienie, tym większ wydajność RO i mniejszy uidział ścieku w stosunku do produktu gotowego. Można dokupic specjalne pompy zwiększające ciśnienie przez RO, ale są kosztowne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem, co jest nie tak!

Brakuje na wyjściu osmozy (na ścieku) flow restrictora (FR) - coś jakby ogranicznika przepływu. Nie wiem, czy powinien on być w standardzie - ja go w pudełku nie znalazłem.

Mam jeszcze pytanie: czy istnieją moduły DI do zamontowania na korpusie osmozy (za pomocą obejm) w rozmiarze prefiltra wglowego? (czy wszystkie DI sa takie wielkie, montowane z boku RO?)

Pozdrawiam

kraszan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ten flow restrictor powinien wyglądać? Czy to takie plastikowe, podłużne ustrojstwo na czerwonym wężyku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam czyja to strona (jednego z tutejszych Forumowiczów - mam nadzieję, że nie będzie miał mi za złe, że podaję ten link, ale mam go w Ulubionych) - ale tu ładnie wiadać ten flow restrictor:

http://jacekh.mail.waw.pl/akwarium/slides/DSCF0583.html

Pewnie jest jakaś polska nazwa na to (może dławik, albo ogranicznik) ale to to właśnie powoduje, że stosunek ścieku do produktu staje się bardziej znośny (wg niektórych producentów membran produkt/ściek to stosunek rzędu 1 do 3). To byłoby zbyt piękne, ale bez FR nie ma co odpalac filtra... Dzieci z Zimbabwe nie mają co pić, a ja roczny przydział wody dla całej wioski wylewam do ścieku bo produkuje litr wody dla rybek? Pamiętajmy też o ekologii :)

Pozdrawiam

Kraszan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się przez pół roku zastanawiałem, co to za ustrojstwo:))) Tak się składa, że mam dokładnie ten sam filtr co na załączonym obrazku:):):):D Teraz czuję się szczęściarzem! Dzięki:) A myślałem, że kupując najtańszy filtr RO na rynku wywalam pieniądze w błoto:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.