pio7 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2011 Tak sobie dzisiaj oglądałem swój baniak i peryferia i ku mojemu zdziwieniu znalazłem skupisko cyjano w odpieniaczu w komorze turboflotora 1000 blue oraz pierwszej komorze sumpa w której jest spływ i skała. Cyjano jest "tylko" na dwóch szybach - przegrodzie sumpa i tylnej. Zaczyna też zajmować skałę. W środkowej tam gdzie jest odpieniacz mam do pełna spagetti pod lampą 6500k a w trzeciej powrót i trochę skały. W zbiorniku nie mam śladu cyjano. Ktoś przerobił coś podobnego? Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK Zgłoś Napisano 4 Listopada 2011 Spokojnie - u mnie są np tylko w oświetlonej części pudełka przelewowego a zbiornik też czysty ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas Zgłoś Napisano 4 Listopada 2011 Tak sobie dzisiaj oglądałem swój baniak i peryferia i ku mojemu zdziwieniu znalazłem skupisko cyjano w odpieniaczu w komorze turboflotora 1000 blue oraz pierwszej komorze sumpa w której jest spływ i skała. Cyjano jest "tylko" na dwóch szybach - przegrodzie sumpa i tylnej. Zaczyna też zajmować skałę. W środkowej tam gdzie jest odpieniacz mam do pełna spagetti pod lampą 6500k a w trzeciej powrót i trochę skały. W zbiorniku nie mam śladu cyjano. Ktoś przerobił coś podobnego? Witam U mnie układ dokładnie taki sam jak u Ciebie. Nawet światło mamy identyczne w sumpie, glonów wywalam raz na dwa tygodnie ok. 5 do 8 litrów baniak na razie czysty tylko w sumpie na szybach i nawet w odpieńku pojawiają się cyjano i giną i tak w koło, nie wiem czy tak ma być bo doświadczenie w praktyce mam żadne,może ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Pozdrawiam Cytuj Baniak 121x61x61 front i lewa strona opti 435l. sump 170l, dolewka 35l, odpieniacz Darek B30 , powrót jebao 6000l, 1x Tunze 6065 jebao wp40, Maxspect Gyre 150, światło hybryda 6x54w +196 led Leszek, dolewka tunze osmolator, Mój baniaczek. http://nano-reef.pl/...-650l-w-obiegu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 4 Listopada 2011 Może przyczyna jest za dużo spagetti, pozbędę się połowy i zobaczymy, bo rośnie jak głupie Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2015 Heh i ja dzisiaj zauważyłem,sporo cyjano w sumpie na szybie,moze za dużo świece?w sobote zapomniałem wyłączyć swiatła nad refugium i się paliło ponad 2 dni nonstop,W głównym zbiorniku nic kompletnie zero...PO4 według saliferta 0, NO3 prawie 0,glony w refugium rosną...ostatnio zwiększyłem VSV,czy to może być przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalina Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2015 w panelu - miałam spagetti pod lampą 6500k, zbiornik czytsty, wywaliłam spagetti, wyłączyłam światło - od tego czasu czyściutko w panelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach