Gość AnT Zgłoś Napisano 8 Listopada 2012 Mam dokladnie ten sam produkt co Spirou. Chyba trzeba pisac do producenta. Zna ktos niemiecki ? :-) no to @Stani do tablicy - najlepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 8 Listopada 2012 no to @Stani do tablicy - najlepiej Myślisz, że da radę ? ;-) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaktus Zgłoś Napisano 6 Marca 2014 Witam, aby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj. Mianowicie, zanim uda mi się odpalić reaktor to jeszcze muszę przez chwilkę dozować ballinga. Zamówiłem dodatki do wody i przyszło mi co innego. zamowiłem to: a przyszło to: I teraz się zastanawiam czy te preparaty do ballinga Light to to samo co ja chciałem lać do pełnego ballinga? Ile tego lać do każdej z butli 5l? Czy może reklamować bo to się nie nadaje do pełnego ballinga? Cytuj Moje akwa Akwa: 180l Opti + sump 80l + 28kg żywa skała + 9kg żywy piach Cyrkulacja: 2x Jvp 101 Obieg: NJ 1700 Odpieniacz: DIY by Sebastek na pompie Tunze 9420.04 Oświetlenie: 8x24w T-5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Podbije pytanie Kaktusa, to jest to samo? A jeżeli to jest do lighta to jak się mają dawki przy stosowaniu w normalnych stezeniach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosiarek84 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Hmm to ja nic juz nie rozumiem. Czy nie jest tak ze przy ballingu mikroelementy uzupełniane są dzieki soli bez soli a trace ma na celu zastąpienie soli bez soli w wersji balling light? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 Nie. Trace a sól bez soli to zupelnie cos innego. Już wyżej ktoś wkleił link to pełnej metody ballinga http://blog.reefmania.pl/pod-lupa-balling-method-130 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Na opakowaniu jest napisane, ze to do Ballinga light. Tez miałem kiedyś ten problem co Kaktus i nie zaryzykowalem . Kupiłem odpowiednie strongi w AF. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Niejeden z nas (wyświetl historię edycji) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2014 1A- CaCl2 x 2H2O 1B- MgCl2 x 6H2O Fauna Marin - Ultra TraceB Heavy metal complex Fauna Marin - Ultra TraceB Strontium-Barium complex ===================================== 2- NaHCO3 Fauna Marin - Ultra TraceB Iodine-Fluorine complex a teraz Pomyliłeś do MG się nie leje tylko do Ca tutaj masz link http://static.faunamarin.de/manuals/manual_balling-methode_eng.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 Ale Ant pisał o tradycyjnej metodzie Ballinga. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, aby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj. Mianowicie, zanim uda mi się odpalić reaktor to jeszcze muszę przez chwilkę dozować ballinga. Zamówiłem dodatki do wody i przyszło mi co innego. zamowiłem to: a przyszło to: I teraz się zastanawiam czy te preparaty do ballinga Light to to samo co ja chciałem lać do pełnego ballinga? Ile tego lać do każdej z butli 5l? Czy może reklamować bo to się nie nadaje do pełnego ballinga? to masz nowe butle, leje się tego 5ml/1litr, tylko zobacz ile tam idzie prochów, bo to nie jest standardowy balling (tak jak opisują tu na forum) KH z tego co pamiętam 500g a Mg i Ca po ok. 2kg na 5l. Kh jest już na granicy rozpuszczalności Edytowane 27 Czerwca 2014 przez PawelL (wyświetl historię edycji) Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 No kh to juz jest roztwor nasycony w normalnym ballingu wiec nie wiem co oni tam wykombinowali. Chodzi mi o to czy zmniejszyc dawki proporcjonalnie do ilości prochów na litr wody czy sa inne trace do zwyklego ballinga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 ja stosowałem tego balinga, jest super, wiadome początkowo prochy więcej kosztują ale nie lejesz go w setkach mililitrów tylko w dziesiątkach, taka bańka na dłużej starcza. Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 Tylko Ca, Kh schodzi identycznie bo nie da się go bardziej stężyć. Cenowo na jedno wychodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 racja, zarabiasz na czasie który poświęcasz rozrabianiu Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2014 Wczoraj rozrabialem 500gr Kh w 5 litrach mieszalo sie pare dobrych godzin Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 16 Lutego 2017 Odkopuje. Kupilem Ultra Balling Trace Elements, natomiast Ballinga rozrabiam klasycznie.. I teraz pytanie do tych co uzywaja takiego zestawienia, ile lac tych Trace przy normalnym Ballingu (z sola bez soli i w innych proporcjach oczywiscie... )? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach