Skocz do zawartości
k0k0z

~400l - projektowanie i sprzet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakładam watek co prawda z dość sporym wyprzedzeniem ale planuje zmianę obecnego 200l akwa na większe. Problem w tym ze nie mam tych potrzebnych naraz tysiączków potrzebnych do odpalenia większego zbiornika a nie mam zamiaru bawić się kolejny raz w tani sprzęt i szybkie startowanie bez połowy potrzebnych mi rzeczy.

Stad ten watek, chciałem przedyskutować parę rozwiązań które rozważam w nowym akwarium oraz posłuchać waszych za i przeciw. Ma mi to też pomóc określić czy jest sens rzucać się na taki projekt.

Żeby urealnić plan przestawiam też założenia czasowe, techniczne i finansowe które chciałbym żebyście brali pod uwagę:

Start akwa 12.2012 czyli równe 12 miesięcy (możliwe ze czas się skróci), wiąże się to głownie z kosztami których teraz nie jestem w stanie ponieść o czym niżej.

Finansowanie to kwota rzędu ok 9000zł rozłożona w tym czasie (im bliżej grudnia tym więcej jestem w stanie przeznaczyć miesięcznie, niestety muszę się liczyć z wydatkami jako, że od kwietnia przybywa nowy członek rodziny).

Obecne środki: gotowy stelaż i szafka, odpieniacz odpowiedni na ten litraż, 1x lampa PS BP 120W, RODI + drobnica typu testu termometry grzałki itd wiec fundusz jest de-facto sprzętowy.

Założenia techniczne: zależy mi na sterowaniu światłem (oprócz ledow) oraz na ile to możliwe mocą pomp, jako dodatkowa filtracje oprócz odpieniacza rozważam refugium lub pelety, z czego to drugie rozwiązanie wymaga posiadania UPS w moim wypadku. Rozważam zakup komputera do sterowania całym tym interesem, niestety nowy ProfiLux jest poza moim obecnym zasięgiem.

A wiec pytania:

1. 140x50x60 czy 120x60x60, akwa ma być głownie pod ryby więc domyślam się, że 1sza opcja lepsza, przewidziane 2 szyby z opti.

2. Jaka cyrkulacja, Vortech MP10? Tunze + kontroler? Zależy mi na regulacji i na trybie nocnym.

3. ARM czy powolna inwestycja w ProfiLuxa, jeśli Profi to która wersja będzie wystarczająca do kontroli światła, falowników i dozowania + podstawowe parametry.

4. Dodatkowe oświetlenie, 2x80w po lekkim skosie ale po całości czy 4x54 bez doświetlania boków akwarium, skala i tak ma być ułożona pod ledami dla najlepszego wzrostu korali.

5. Komin/Spływ: Komin trójkątny czy wąski na głębokość a długi na szerokość akwa dla większego zbierania wody z powierzchni? Ktoś stosuje 2gie rozwiązanie? Jakiej średnicy spływ przewidzieć i ile otworów na rewizje/powrót oraz jaką pompę sugerujecie, NJ4500 czy mocniej?

6. Dodatkowa filtracja poza odpieniaczem, w co inwestować? DSB trochę przedatowane i mało kto używa + nie mam aż tyle miejsca w sumpie żeby miało to ręce i nogi, kulki niebezpieczne bo jak się zatrzymają to wsio pada, refugium wydaje się najbezpieczniejszym, rozwiązaniem, ale co polecacie z praktyki?

7. Dlaczego tak drogo ;P

Proszę o wasze opinie za i przeciw konkretnym rozwiązaniom.

Rgrds

L.

(jak ma byc w dziale dla nowicjuszy czy gdzie indziej to prosze przeniesc :))

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello

Najpierw najlepiej zastanów się nad obsadą bo głównie na ryby nie musisz wywalać tyle pieniędzy na sprzęt. Piszesz coś o koralach więc napisz czy lps, czy sps czy miękkie.

Pozdrówki

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miarę możliwości SPS do czasu pewno miękkie z obecnego zbiornika, "patyki" są jednak najładniejsze, tyle, że nie chce zawalać całego akwa skala, marzy mi się wyspa na środku i dużo miejsca po bokach.

Obsada rybna będzie dobierana na bieżąco dopiero jak akwarium powstanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc po kolei:

1. oczywiście opcja 140 łatwiej doświetlić i obsługiwać

2. Vortech MP 10 jest dedykowany do mniejszych baniaków więc lepiej rozglądnąć się za mocniejszymi pompami innych firm, przy spsach musisz zrobić dosyć spory wir w baniaku. Kupując kilka mniejszych i np. jedną bardzo mocną rozbujasz cały baniak. Czemu zależy ci na cyrkulacji nocnej przecież w morzu buja 24h.

3. Przy 400 litrach wystarczy balling, pompy dozujące polecam kupić niezależne, profiluxa i tak kupisz, my gadżeciarze to uwielbiamy :)

4. tutaj się nie wypowiadam ponieważ z ledów przeszedłem na standardowe hqi+t5 ponieważ aqwa jak dla mnie dużo lepiej pod tą lampą wygląda ale o gustach się nie dyskutuje.

6. sposób filtracji musisz niestety dopasować do swojego baniaka, co aqwa to inne bolączki więc inne parametry musisz zbijać. Jak założysz to będziesz miał konkretne problemy i sam dopasujesz do swoich potrzeb.

7. Bo to hobby dla szaleńców :)

pozdrówki

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Vortech MP 10 jest dedykowany do mniejszych baniaków więc lepiej rozglądnąć się za mocniejszymi pompami innych firm, przy spsach musisz zrobić dosyć spory wir w baniaku. Kupując kilka mniejszych i np. jedną bardzo mocną rozbujasz cały baniak. Czemu zależy ci na cyrkulacji nocnej przecież w morzu buja 24h.

3. Przy 400 litrach wystarczy balling, pompy dozujące polecam kupić niezależne, profiluxa i tak kupisz, my gadżeciarze to uwielbiamy :)

Ad2.

Rafa to nie głębiny (wzglednie patrzac) wiec ruch wody nie jest stały ale zależny od prądów powierzchniowych które zależne są miedzy innymi od wiatru i innych warunków atmosferycznych. Nie chce pomp wyłączać na noc ale różne natężenie falowania widzę raczej jako plus :) Z drugiej strony nie chce montować prawdziwego waveboxa bo jakoś się boję o rozbujanie 400l wody :/

Ad3.

Znaczy pompy dozujące sterowane osobno a nie te od Profiluxa? Chodzi ci tylko o różnicę w cenie czy jest jakiś konkretny powód?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"140x50x60 czy 120x60x60"

140x60x50 czy 120x70x50 ? :welcome:

Jak masz dobry odpieniacz to te refugia i inne kulki mozesz zapomniec. Po co sobie zawracac glowe roznymi metodami filtracji ? :welcome:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulki i inne zabawki to chyba sugestia ze strony ludzi posiadających już zbiorniki, u większości co przedstawiają swój sprzęt oprócz odpieniacza jest jeszcze coś na zbicie parametrów.

Wypowie eis jakiś właściciel ProfiLuxa co do sterowania pompami i oświetleniem? (tylko stateczniki GHL się nadają do sterowania?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz dostalem PW, dzieki za info :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.