Skocz do zawartości
krzlew

co go boli?

Rekomendowane odpowiedzi

,reszta zbiornika ok zdjęcie kiepskie ale badyle rosną , to nie pierwszy problem z lpsem za to acropory szaleją ca-420 ,kh-9 ,po4-004,no3-niewykrywalne , parametry stabilne nie drgnęły od roku .Favia speciosa podciąga tkanke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz oświetlenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym karmisz korale ? Mi to wygląda na głód.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zrob tak, zeby po dodaniu NaNo3, choc przez chwilke NO3 bylo w zbiorniku ? Po tygodniu znowu...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym karmisz korale ? Mi to wygląda na głód.

mam tylko z drobnych zielony i czerwony plankton ,ikrę homara ,w sumie sporadycznie zdarza mi się karmić korale ,jakiś wydajny sposób na karmienie lps? ,dobry pokarm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NANo3 to znaczy troch zasyfić wode?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie. Dozujesz mikroelementy ?

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

pierwsze zdjęcie możesz zrobić bardziej wyraźne wygląda jak by coś go poparzyło ?

te poniżej rureczki co tak słabo widać nie nie przypadkiem osiadłe slimory wyczyść skałę powinno być ok lub nawet małe róże pod spodem będą i po robocie poparzą

albo nie masz jakieś lps w pobliżu co parzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze zdjęcie możesz zrobić bardziej wyraźne wygląda jak by coś go poparzyło ?

te poniżej rureczki co tak słabo widać nie nie przypadkiem osiadłe slimory wyczyść skałę powinno być ok lub nawet małe róże pod spodem będą i po robocie poparzą

albo nie masz jakieś lps w pobliżu co parzy?

mikroelementów nie dodaje dostarczam je w podmianach myślę ,ze jak ich by było mało to w pierwszej kolejności sps by się zbuntowały,,, ślimaki osiadłe są ale w sumie nigdy tak nie drażniły korali by te traciły tkankę ,dziwna sytuacja pierwszy raz się z taka spotykam i szczerze nie wiem jak to "ugryźć " po4 004,to znowu nie tak nisko sps tez nie są odpowiednio "blade" ale rosną jak chcą za to lps nie wyglądają dobrze .Mało "wybujane" NO3 chociaż niewykrywalne na pewno nie zerowe ryby pływają 11 sztuk w tym dwa pokolce korali trochę jest tak ze ma co sr**

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te parametry które Ty masz są super dla SPS ale LPSy się w nich męczą. Daj im planktonu lub mrozonek 2-3 razy w tygodniu pipetą i obserwuj. być może podskoczy Ci PO4 i NO3 co będzie z kolei stresować SPSy.

Musisz znaleźć złoty środek:)

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie "złoty środek "to wypośrodkowane parametry niezbyt wyżyłowane, myślę ze takie są a pomimo to coś lpsom nie pasuje dodam ze mam kilka miękasów dwa rodzaje antheli , lobopython i dają rade ,przez ostatnie dwa miesiące nawet skręciłem odpieniacz wywalał max pół litra syfu na dwa tygodnie i dalej nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

obstawiam mało aminokwasy +witaminy ,a wyższe zasolenie zejdź na 1,022-23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu głodują przy zerowym NO 3,to wszystko :)

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.