Piotr-ek Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 Witam W związku z planowanymi zakupami "supli" nasuwa mi się pytanie co wybrać? Na rynku suplementów do metody Ballinga znam trzy linie produktów: GroTech Corall ABC Fauna Marine Trace B JBL Trace Marine Gdybym miał stawiać na jakość wybieram Fauna Marine ale jest też czynnik ekonomiczny który mocno mnie pcha w stronę preparatów JBL. Teraz pytanie jak wyglądają sprawy dawkowania tych preparatów? Z pewnością są użytkownicy Corall ABC oraz Trace B i może mogli by odpowiedzieć jak wypadają różnice miedzy tymi preparatami o co bardzo proszę O ostatnim z preparatów nic nie znalazłem nie wiem jak z ich użyciem i efektami ich działania. Proszę o radę gdyż jbl z moich ocen jest około 35% tańszy tylko czy to się opłaca?? Pozdrawiam Piotrek Cytuj 666 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UNSU Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 ja polecam KZ:oczywiście podawać w zmniejszonych dawkach(ja daje na 450l 15 kropel, wychodzi dość tanio a i daje się jeden a nie 3 preparaty (jak grotecha) niestety niema aminokwasów(trzeba kupić osobno), jbl w ogóle nie biorę pod uwagę pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 Jesli sps'y to rowniez polecam K-Z XTRA + AAHC Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 Możesz wziąć też pod uwagę Tropic Marin Pozdrawima seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 KZ XTRA + AAHC Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 czy JBL ma kilkadziesiat tysiecy litrow wody morskiej wypchanej eksra swiecacymi spsami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr-ek Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 Ok czyli narazi KZ wiedzie prym Tyle że większość solucji kz jest pod zeo??? z tego co wiem zwłaszcza potas który Jacek polecasz. Generalnie nie chodzi mi o papu, a o mikroelementy czyli to co w soli aby zmniejszyć ilość podmian. Seb a TM polecasz bo cena, wydajność? jakość lepsza od ABC, trace b?? Rozumiem że chodzi Ci o solucje pro coral a,k ?? Cytuj 666 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 Napisałem że możesz też wziąc pod uwagę, na razie sam zacząłem testować, póki co niewiele mogę powiedzieć oprócz tego że nie powoduje takiego ciemnienia tkanki jak ABC grotecha przy nawet minimalnym przedawkowaniu. KZ jest spoko, ale jako dopalacze, jako główne źródlo mikroelementów samo Xtra nie wystarczy moim zdaniem, chyba że robimy regularne podmiany na bogatej soli, ale to jak piszesz chcesz ograniczyć. Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UNSU Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 licząc z hajsem kz 500ml 180zł po rabacie 160:), grotech abc+m po rabacie 200ml(+lanie z 4 butli zamiast jednej), jbl 40 x3 (lanie 3 butli:)oczywiście na w miarę przyzwoitej soli jak się leci IO ilub Reefcristal, bo nie mówie tu o np. kencie:D p.s. zaczołem lać potas ale myślę że to tak jak zeo spur nie dla każdego i nie obowiązkowa pozycja, polecam też zeobac taniej niż biodigest ludzie boją się produktów KZ bo kojarzą im się z zeovitem niepotrzebnie ja mam pienidło KZ-M jestem bardzo zadowolony, różowe świetlówki uważam że też kz najlepsze robi, zeostart jest niezastąpiony7 itd niemówie już o soli która jest moim zdaniem najlepsza pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr-ek Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 Zaczynam się motać Ale jest też światełko w tunelu Mimo wszystko dochodzę do wniosku że bez podmian najlepiej na dobrej soli się nie obejdzie, bo czy to czegoś za dużo czy za mało to zawsze podmiana Mam wrażenie że wszystkie moje problemy to właśnie próba unikania podmian no może poza cyjano... A minimalną/krytyczną ich wartością jest objętość akwa co pół roku przy Ballingu bez żadnych dodatków. Cóż uczę się od początku tego roku, jestem już na 4 akwa i w przyszłym roku planuję 5 projekt taki na pare lat Cytuj 666 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 Jesli sps'y to rowniez polecam K-Z XTRA + AAHC Jakiej soli używałeś przy tych suplementach ? Pozdrawiam Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2011 Fauna Marine Trace ...... - polecam jadę długi czas jako dodatek do balinga z GroTech witaminy z KZ aminokwasy AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2011 Ja trochę namieszam, po KZcie miałem cjano ale sps'y lepiej reagowały , JBL też próbowałem, Grotech ABCM przy LPS'ach daje radę. Pytanie więc czy sps czy lps. Jeżeli sps to wg mnie KZ Cytuj 450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja; http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2011 Wie ktoś co jest w Xtra ? Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr-ek Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2011 xtra śą ceny KZ xtra jest też to że jadę w piątek do SWISS'owa i akwa zostaje samo na tydzień albo lepiej a sytuacja u mnie nie jest najlepsza Cytuj 666 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach