Skocz do zawartości
japarepagua

cos na spsach

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

jeden z moich spsow wyraznie gorzej wyglada od pozostalych, nie wypuszcza polipow i tkanak taka jakas coraz ciensza sie na nim robi. Zauwazylem ze laza po nim takie male (0,1mm) czarne kropeczki, naliczylem z 10-20 sztuk.

zrobilem fotke, troche slaba bo hardware mam z lidla.

czy to moze byc przyczyna tracenia tego spsa?

czy kapiac go w lugolu (roztworze) zalatwie sprawe robaczkow na dobre?

czy kapac inne spsy (mimo ze wygladaja ok)

czy jeszcze cos innego trzeba zastosowac?

Start 10.09.2009, akwarium: 120x65x55wys. 400L, sump 100L, polimery 500ml, oświetlenie: 8x54W T5, obieg OR3500, odpieniacz KZ-S, cyrkulacja 2 x Tunze 6060, 25kg LR, 25kg ceramika, zywy piasek 3-4 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem, ale mi to wyglada na kielza ... a jelsi to kilez to raczej zlego SPS-owi nie zrobi...

jest ich troche na koralu, bo zywia sie rozkladajaca sie tkanka (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcialem sugerowac ale faktycznie wygladal jak kielz, tylko taki bardzo mały.

Start 10.09.2009, akwarium: 120x65x55wys. 400L, sump 100L, polimery 500ml, oświetlenie: 8x54W T5, obieg OR3500, odpieniacz KZ-S, cyrkulacja 2 x Tunze 6060, 25kg LR, 25kg ceramika, zywy piasek 3-4 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie niestety ten stwór bardziej przypomina tego pasożyta.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie mozesz miec racje, niestety :(

BTW, ciekawa strona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiscie podobne. Tylko red bugs maja 1-1.5mm a te u mnie sa mniejsze, moze nie urosly. Trzeba miec korala tuz za szyba zeby je dojrzec. O wiele lepiej je widac przez okular, bo te zdjecia z kamerki sa kipeskie. Jeszcze raz sie im przyjrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co to, ale jesli te pchly po koralu laza to nie bez przyczyny. Jesli koral wydaje Ci sie slabszy, to te pchly powinny zapoznac sie z roztworem jodu. :welcome:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do roztworu jodu wrzucilem tego spsa kilka dni temu. Dzisiaj widze ze robaczki dalej po nim laza. wynika z tego ze jest ich wiecej w calym akwarium. Musze zastosowac jakies czyszczenie globalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pseudocheilinus hexataenia?

Mandaryn ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiscie podobne. Tylko red bugs maja 1-1.5mm a te u mnie sa mniejsze, moze nie urosly.

Przejrzyj stronę z linka dokładnie, opisane są różne gatunki, część nie osiąga nawet 0.5 mm. A kształt i opis sugerują jedną z wymienionych gadzin.

Na stronie nie podają żadnych konkretnych pożeraczy czarnej szarańczy, ale jest opis sugerujący duży rozrzut w "menu" różnych ryb i ostrzeżenie przed ew. uszkodzeniem koralowców przez polujące na robale ryby.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej ciezko mi sobie wyobrazic zeby ryba mogla dostrzec i zlapac te stworki, sa naprawde male.

Mysle zeby wyciagnac wszystkie spsy i wykapac w czyms podobnym do Interceptor'a tyle zeby nie zabijalo krewetek bo nie mam szans ich wylapac.

Czy ktos moze polecic jakas sprawdzona chemie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze kupowalem ryby pod wzgledem ich przydacznosci dla korali. Nie boj sie, bywaja rybki, ktore sprawdza kazdy milimetr skaly i piasku, zeby cos schrupac. :welcome:

Chemia, w akwarium obsadzonym koralami mozesz troche namacic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hexataenia bylaby ok ale z tego co mi wiadomo nie lubi sie z Macropharyngodon bipartitus a ten u mnie plywa.

Kupilem plyn oparty na jodzie i wykapie korale w roztworze przez 10 minut. Tym razem wrzuce wszystkie acropory i po 5 dniach powtorka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzien temu wykapalem korale w preparacie opartym na jodzie. Dzisaj mozna powiedziec ze jest duza porawa i osobniki, ktore wygladaly wtedy slabo dzisiaj wygladaja dobrze. Dla pewnosci powtarzam kapiel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odświeżyć temat, podobne robale zaatakowały i moje koralowce. Kąpiele w Coral RX Dip nie pomogły, nawet w silniejszym niż zalecane stężeniu (moczenie 10 min, powtórka co 4-7 dni).

Chyba muszę wypróbować inny sposób, mam jod (Tropic Marin - Pro-Coral Jod), który dozuję do akwarium, ktoś wie czy on by pomógł. Jakie stężenie przygotować, żeby nie popalić koralowców?

Ewentualnie czy ktoś stosował "Tropic Marin Pro Coral Cure"

I całkiem możliwe, że sam sobie znalazłem odpowiedź :)

http://nano-reef.pl/topic/14095-red-bugs-gdzie-mozna-dostac-interceptor/page__hl__interceptor

Nie mniej jednak, wszelkie wskazówki doświadczonych kolegów mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.