Skocz do zawartości
Tynio

Czy sól sie starzeje ??

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam możliwość tanio kupić sól

Instant Ocean około 4 kg za -25 zł

czy się opłaca ?

chyba tak jednak jest mały problem

sól od jakiegoś czasu jest otwarta

zrobiły się zbite grudki

Czy taka sul nadaje się jeszcze do akwarium ??

woem że sól IO jest dobra te 4 kg to spokojnie mi na troszkę starczą (do małego akwarium)

Czekam na informację

Znalazłem coś takiego w archwum

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=33127

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest zbita w grudy to odpuść sobie - świadczy to raczej o jej zawilgotnieniu i więcej z niej szkody będzie niż pożytku.

Pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez slyszalem ze zawilgocona zbytnio nie nadaje sie.

Jezeli dopiero zamierzasz kupic, to ja bym zrezygnowal.

A w tym watku, ze ktos juz kupil ... i alternatywa, czy wyrzucic 20kg czy zuzyc ... pewnie bym postawil jakis maly ekeperymantalnik :D aby jakby co nie bylo szkoda.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z was może podać jakiś konkretny powód, dlaczego się nie nadaje? W końcu sól to sól a nie bułka, która może spleśnieć. Moim zdaniem zawilgocenie świadczy tylko o tym ze chlorki i sulfaty dodatkowo się uwodniły. Jak je wrzucimy do wody to i tak rozbiją się na jony jak w soli nieuwodnionej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rozwielita :

Czy ktoś z was może podać jakiś konkretny powód, dla czego się nie nadaje? W końcu sól to sól a nie bułka, która może spleśnieć. Moim zdaniem zawilgocenie świadczy tylko o tym ze chlorki i sulfaty dodatkowo się uwodniły. Jak je wrzucimy do wody to i tak rozbiją się na jony jak w soli nieuwodnionej.

To sie zaczyna ciekawie trobić bo jest 2:1 że sie nie nadaje.

mi się zawsze zdawało że taka sól może być uboższa w jakieś związku nie straci swojej wartości ale jednak

nie bezie tak idealna jak nowa.

Jest to moje zdanie ,ale podejżewam że nie każdy jak kupuje sól to odrazy ją zużywa i zawsze zostaje troszkę w opakowaniu po pewnym czasie nawet zamknięta robi się bardziej zbita (mam taką do wylęgu Artemi i po około 1 roku -była jednak wielka bryłka)

Czekam na wasze informację - wy jesteście bardziej doświadczeni niż ja

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrian - zanim coś doradzisz to zaproś ludzi na swój temat o tym, że glony Ci zjadają baniak...

Co do zawilgocenia soli - napewno uwalniają się wtedy z niej te zwiazki, które powinny się uwalniać dopiero w wodzie przygotowanej do podmianki - to po pierwsze.

Po drugie gdzieś było napisane, że taka sól podbija lekko fosforany i to by się zgadzało bo kiedyś tak miałem z solą cristals i dopiero niedawno pozbyłem się nitkowatego paskudztwa.

Jeśli chodzi o morskie to nie ma co się bawić w ryzykowne okazje bo szybko się nauczysz, że tanio na początku może Cię sporo kosztować w późniejszych etapach.

Lepiej wydać 65 zł za 3,2 kenta niż teraz 25 a później Bóg wie ile na walkę z glonami.

Życzę owocnych wniosków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie konkretnie związki i gdzie sie uwalniają ? Do czego ? Z kąd się biorą fosforany ? Legną się jak w wszy z brudu :).

BeRsErK wybacz ale twoja argumentacja brzmi jak marketingowa sciema i nie ma w niej żadnych konkretów.

Możesz przytoczyć źródło informacji o tym że zawilgocona sól podbija fosforany ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BeRsErK :

Co do zawilgocenia soli - napewno uwalniają się wtedy z niej te zwiazki, które powinny się uwalniać dopiero w wodzie przygotowanej do podmianki - to po pierwsze.

......Lepiej wydać 65 zł za 3,2 kenta niż teraz 25 a później Bóg wie ile na walkę z glonami.

Życzę owocnych wniosków.

Wiem i wolałem się was poradzić

mam dodatkowe informację że sól jest dopiero po otwarciu około 2-3 miesiące i była zapakowana w taki pojemnik plastykowy jednak się zbryliła

myśle że każdy miał sól kótra leżała wiecej niż 2 miesiące

Tynio

Pozdrawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwielitka - źródłem jest, tu niespodzianka..., to forum.

Co do uwalnianych zwiazków w wyniku zawilgocenia soli -chyba się zgodzisz, że sól jako taka jest przeznaczone, szok po raz drugi!!!, do rozpuszczenia w wodzie?. Co więcej wydaje się, że taki sam los spotyka zawarte w niej mikroelementy(np jod, stront) - jak zapewne wiesz są to związki, które z baniaczka nam uciekają przez co trzeba je dozować - wniosek - jeśli sól została zawilgocona to zaczyna wytracać te związki = ubożeje w jej ważne składniki.

Zero marketingowo-naukowej filozofi - tz "na prosty rozum"

Z Fosforanami pisałem, że gdzieś tu było to napisane więc warto przewertować forum tajemniczą opcją "szukaj" wpisując fosforany ;].

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tylko tyle, że czas temu sam zrobiłem taki eksperyment(nie umyślnie ale głupio, za co zapłaciłem)z użyciem soli, która zbiła się w grudy i właśnie PO4 mi podskoczyło - jakiekolwiek inne czynniki(wadliwe RO, zmiana częstotliwości podmianek, nowa obsada, obumieranie flory czy fauny) wykluczam.

Ale oczywiście możesz spróbować sam i sprawdzić czy to tylko moje pisanie z nudów ;]

Nie jestem chemikiem wiec nie podam Ci przyczynowo skótkowych wywodów w postaci wykresów - moge jedyni Ci sprzedać wiedzę co zaobserwowałem u siebie.

Dlatego Tyniowi odradzam - nie wiem czy to Ty mu sprzedajesz, że tak bronisz tej transakcji ale to bez znaczenia dla mnie - wypowiedziałem swoje zdanie bo nie chcę aby kolega zamiast radości z ładnej nano miał roczną walkę z glonami :/

Tynio - u mnie sól zużywana jest w ok. 3 miesiące i tylko raz mi zawilgotniała. Więc zgrudowacienie nie jest winą terminu zużycia - nie wolno po prostu jej trzymać otwartej, po odsypaniu dawki do podmiany zamykać szczelnie.

Pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nikomu nie sprzedaje, tylko staram się podyskutować na temat, który wydaje mi się równie kontrowersyjny jak kwestia filtrów UV w lampach HQI.

Co do utraty jodu i strontu to owszem mogę się z tym zgodzić, ze związki te uciekają, ale wydaje mi się, że sól musiałaby być całkiem mokra a nie lekko zawilgocona.

Akurat to w moim przypadku nie miało by to większego znaczenia ponieważ i tak dozuje je codziennie w Balingu.

Natomiast nie co do podskoczenia fosforanów w twoim baniaku to przyczyn mogły być tysiące. Założę się że nie jesteś sobie w stanie teraz przypomnieć ile jeszcze parametrów zmieniłeś po drodze w trakcie tego nieprzewidzianego eksperymentu. W to że dziwnym zbiegiem okoliczności fosforany lęgną się w wiaderku z solą to po prostu nie uwiężę bez przekonującej argumentacji, nie zależnie od tego jakie ty masz na ten temat zdanie.

PS. Użyłem tajemniczej opcji szukaj w i nie znalazłem żadnego sensownego wątku dotyczącego tego tematu, dlatego ponawiam prośbę o przytoczenie źródła tej informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nawiązując do tematu transakcji to Tynio zakłada akwarium. I tak go czeka inwazja glonów nie zależnie od tego ile będzie miał fosforanów w soli :D. 4 kg za 25 zł to przystępna cena nawet za zbitą sól. Ja bym dokonał tego zakupu ale oczywiści ostateczna decyzja należy do Tynia. Moim zdaniem jedyną wada IO jest niski poziom wapnia jaki kilka razy zauważyłem. Mam wrażenie ze poszczególne partie tej soli są bardzo niejednorodne pod tym względem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszy mnie Panie R., że chcesz podyskutować bo i moim to jest zamiarem - tytułu tematu nie pamiętam ale to chyba Tomasz pisał o wpływie złej jakości soli na rozwój glonów - więc albo go tu zaprośmy i niech się wypowie albo poszukaj jego wypowiedzi w tej kwestii.

Co do "i tak go czeka inwazja glonów podczas dojrzewania" - owszem ale własnie dlatego na początku, moim skromnym zdaniem, powinniśmy zapewnić jak najlepszy start aby dojrzewanie jak najłagodniej przebiegło(i się zakończyło a nie trwałooo i trwałoooo) - idąc tym torem("glony i tak wyskoczą" przyp. red ;P) to można też oszczędzić na jarzeniówkach i dać najtańsze "żółtki", zamiast odpieniacza filtr fan mini(bo przecież też "filtruje") i wodę lać nie z RO tylko kranovitę ;]

Podczas mojej półtorarocznej przygody z morszczyzną nauczyłem się jednego - lepiej dmuchać na zimne niż się sparzyć "a bo mi się wydawało" :D

A, Drogi Tyniu, od niepewności do pewności - dzieli Cię różnica 35zł - więc jak dla mnie kupno nowej soli jest oczywistym wyborem ;]

Pzd Was braci w dialogu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Zagadnę Tomasza przy najbliższej okazji.

Zadam ci kilka pytań (retorycznych):

Czy do dobrego startu jest potrzeby amoniak, azotany i azotyny w akwarium czy nie?

Czy wiesz pod jaką barwą żarnika najszybciej rosną akropory ?

Jak jest różnica pomiędzy filtrem i odpieniaczem ?

Skoro chcesz dmuchać na zimne to oczywiście twój osobisty wybór.

Cenie Twoje stanowisko, pomimo, że ja jestem zwolennikiem lekkiego eksperymentowania.

Owszem też nie jeden raz miałem porażki, wiele się dowiedziałem i wciąż wiele, bardzo wiele nie wiem. W zasadzie możemy urwać ta dyskusję w tym punkcie, ponieważ żaden z nas nie przedstawi w tym momencie racjonalnych argumentów za lub przeciw. Mamy po prostu różne zdanie w tej sprawie.

Pozdrawiam

R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BeRsErK :

Cieszy mnie Panie .......A, Drogi Tyniu, od niepewności do pewności - dzieli Cię różnica 35zł - więc jak dla mnie kupno nowej soli jest oczywistym wyborem ;]

Pzd Was braci w dialogu :D

Wielkie dzięki za wszystkie informację

i wiem że temat rozpakowanej soli to jest to samo co "która sól jest lepsza"

Jako że tylko kilka (a dokłądnie 4 )wypowiedziały swoje zdanie ,ja jeszcze zapytałem dodatkowo 2 na GG co do soli rozpakowanej oraz osoby która ta sól sprzedaje i wszystkie potwierdziły że taka sój jest jak najbardziej OK , jest tylko jedno ALE może być troszkę umoższa w zwiąski które są w nowej soli

nie powinno to znacznie wpłynąć na zbiornik (obie osoby potwierdziły że miały sól zbtyloną )

Dodam że na 90% do mojego zbiornika trafi woda już z działającego zbiornika , więc to powinno być też +

sól bedzie więc już użyta do podmian.

Skała która ma trafić do mojego zbiornika też może będzie już "odlezała"

Ja zdecydowałem sie jednak na zakup tych 4 kg soli za 25 zł jak się by okazało że coś sie będzie dziać w zbiorniku sól zostanie rozporcjowana i rozdana jako sól do wylęgu solowca :D

Mysle że można dalej dyskutowac na temet soli czy wartoodać lekko zbryloną czy nie , bo moze kiedyś ktoś inny stanie przed takim wyborem a ta dyskusja może mu pomóc

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rozwielita :

ja jestem zwolennikiem lekkiego eksperymentowania.

Spoko, ja tez czasem lubie sprawdzic cos sie stanie gdy zrobie/zmienie to czy tamto.

Ale najpierw staram sie robic cos "klasycznie" aby pozniej moc wylapac ew. roznice z wprowadzonych zmian.

Na poczatek wolalbm narazic sie nawet na "strate" paru zl, i kupil swieza dobra sol.

Zeby pozniej, gdy cos nie wyjdzie tak jak trzeba, nie zastanawiac sie glupio ... "a moze to byla wina tej soli?"

Wolalbym dac pare zl wiecej i miec pewnosc w razie jakiegos niepowodzenie ze to nie sol zawinila.

No ale to jest tylko moj osobisty poglad.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtrące się do wątku.Przez dłuższy czas uzywałam soli Instant Ocean, wcześniej HW i obecnie Reef Salt z Aqwamedica. Jako, że mam tylko miękkie, ukwiały i ryby trudno określić mi jakość. Na moje wymagania wszystkie są równie dobre. IO ma jedną wadę .Teoretycznie wszystkie sole chemicznie powinny być prawie takie same, ale IO bardzo łatwo się zbryla i jest w ogóle mocno higroskopijna. Tak więć po miesiącu już była zbrylona mimo zamknięcia.Używałam jej bez obaw. Natomiast gdy została mi resztka w wiaderku i zapomniałam akurat zamknąć, po kilku dniach zastałam sól w stanie płynnym.:szok

Jak gorący lukier.

Z innymi solami nigdy mi się to nie przytrafiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim skromnym zdaniem to zawilgocona sól nie ma wadw stylu fosforany (nadmiarowe) może być minimalnie uboższa w jod ale ten nawet z nie wilgotnej sublimuje jeśli jest w postaci I2 a w innej to już nie tak łatwo.

Jedyny problem to to że 4 kg suchej to stanowczo więcej niż 4 kg mokrej (woda sporo waży :D )

Jestem przeciwnikiem upubliczniania informacji niesprawdzonych bez zaznaczania że są niesprawdzone ;)

Jedyne co mi teraz do głowy przychodzi to to że w mokrej soli jak ma kontakt z CO2 to może się wytrącać CaCO3 i obniżać poziom wapnia (bo to się juz nie rozpuści i zostanie osad)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Qbab :

.....to zawilgocona sól nie ma wadw stylu fosforany (nadmiarowe) może być minimalnie uboższa w jod ale ten nawet z nie wilgotnej sublimuje jeśli jest w postaci I2 a w innej to już nie tak łatwo.

Jedyny problem to to że 4 kg suchej to stanowczo więcej niż 4 kg mokrej (woda sporo waży :D )

Jestem przeciwnikiem upubliczniania informacji niesprawdzonych bez zaznaczania że są niesprawdzone ;)

......soli jak ma kontakt z CO2 to może się wytrącać CaCO3 i obniżać poziom wapnia (bo to się juz nie rozpuści i zostanie osad)

Cześć

Dzięki za opinie

Też jestem podobnego zdania że sól nie mu si być powodem pojawiania sie glonów

ale jak najbardziej jestem pewny że taka sój jest pozbawiona w jakiś sposób związków kóre są w nowej dopiero otwartej soli.

Jednak i tak mysle że sól dobrej jakości troszke zbrylona bezie lepsza od soli nie najlepszego produceta (to jest moje zdanie )

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja muszę skrytykować berserka bo sól też pozyskuje sie z wody, woda paruje sól zostaje i chyba jest wilgotna zanim wyschnie, nie? a wysyp glonów jest normal i zanika jak się zywości wprowadza a przynajmniej wszyscy tu tak piszą

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrian czy Ty masz 13 lat ??

Naucz się czytać, tu nikt nikogo nie krytykuje tylko wymienia własne poglądy a skoro uważasz, że sól jaką pozyskujesz w wyniku wyparowania solanki jest równie dobra co np kentowska to syp do baniaka kuchenną - szybko znajdziesz różnicę.

Cały czas jest dyskusja nie tylko o ew. ujemnym wpływie soli zawilgoconej ale też o jej zubożeniu w ważne związki jakie w niej się znajdują.

Warto poczytać zanim coś napiszesz aby o Tobie inni nie zapomnieli...

Z resztą dyskusja odżyje jak swoje obserwacje poda Tynio skoro zdecydował się kupić obmawianą sól ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1. Adrain ma 13 lat.

Ad 2.Sól akwarystyczna która się produkuje z odsalania wody morskiej to Red Sea, aktualnie taką sypię ponieważ jest stosunkowo tania.

Sól kuchenna się nie nadaje ponieważ nie ma wapnia to chyba oczywiste.

Dyskusji czy sól Kenta jest taka super to dyskusja na temat wyższości jednych świat od drugich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Qbab :

moim skromnym zdaniem to zawilgocona sul nie ma wadw stylu fosforany (nadmiarowe) może być minimalnie uboższa w jod ale ten nawet z nie wilgotnej sublimuje jeśli jest w postaci I2 a w innej to już nie tak łatwo.

Jedyne co mi teraz do głowy przychodzi to to że w mokrej soli jak ma kontakt z CO2 to może się wytrącać CaCO3 i obniżać poziom wapnia (bo to się juz nie rozpuści i zostanie osad)

slowniki w reke pozwole sobie zauwazyc - "sol" :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś zachwalałem tu sól Prodac, min b.dobrą rozpuszczalność, miałem dwa zużyłem dwa kartony po 20kilo i było ok. Następne było pudełko 4kilo i po otwarciu w domu okazało się że jest wilgotna, skamieniała, i taka sól nie chciała sie wogóle rozpuszczać. Nawet po kilku dniach było w niej pełno osadu. Co do parametrów to nie wiem bo nawet jej nie wlewałem, bo nawet odpowiedniego zasolenia nie moglem uzyskać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie sol sie starzeje na bank , moja juz posiwiala , czeka i czeka i sie doczekac nowego baniaka nie moze ..cale pudlo jej stoi firmy TM !;) od poltorej roku w koncie stoi , juz nawet nie zaglondam ale pewnie splesniala ;)

NO , A JA TYLKO JAK TEN DZIENCIOL OD PONAD ROKU CHODZE I PRZEPLUKUJE CO MIESIAC MEMBRANE W "RO" COBY NIE WYSECHLA ... PRZERYMPANE .;)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.