Skocz do zawartości
cromags

Aiptasia (?) i czerwone plamki na skale

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś przyuważyłem takiego ukwiała, mnie to wygląda na aiptasie, czy się mylę? Poza tym takie plamki pojawiły się na martwej skale, czy coś z tym robić?

post-13059-0-84805500-1324407807_thumb.jpg

post-13059-0-36140100-1324407814_thumb.jpg

Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plamki to normalne nie wiem jak to sie nazywa ale nic z tym nie rob a to z pierwszaego zdjecia to nie jest jak dla mnie aiptasia, ja bym poobserwowal

4788_4801.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Moim zdaniem to nie jest apitasia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to jakaś bez wykształconego pancerzyka rurówka? Pełno mam takich szkieletów rurek na skałach

Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Dla mnie to wygląda jak gąbka. Rosną u mnie podobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak jakaś rurówka, spójrzcie lekko na prawo obok tego stworzenia, jest lekki biały pancerzyk i wystają z tego macki :) zdjęcie niejest wyraźne ale jak się przyjrzeć ...

PS chyba znalazłem: http://www.xtalworld.com/Aquarium/hitchfaq.htm

SPIRORBID WORMS

i jeszcze to mam, jednakże fotę cięzko zrobić bo reaguje na światło chowając się w skałce: http://www.seaslugforum.net/find/sipunculid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zrobiłem kolejne foty stworzenia i zaczynam mieć podejrzenia, że to jednak aiptasia, spójrzcie. POnadto kolejna fota z czerwonawymi plamkami, czy to również są ok jak na wcześniejszej focie?

post-13059-0-31579400-1326048762_thumb.jpg

post-13059-0-87273200-1326048768_thumb.jpg

post-13059-0-60156100-1326048939_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Na 1 i 2 zdjęciu od lewej jest apitasia. Apitasia jest ok dopóki się nie rozrośnie i nie parzy korali.

Plamkami bym się nie przejmował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwone plamy to gąbki, nieszkodliwe.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywalić ją fizycznie czy jakoś specjalnie usuwać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś o akwarium ,bo rozwiązań jest kilka począwszy od krewetek przez ryby (brzydal) a skończywszy na tłamszeniu kwaskiem i gotowaniu skały luzem na wolnym ogniu :devil: .Pozdro...

580 L.panel.FO i 73 L.sump.rafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak jest świeży, zalany trzy tygodnie temu, wiec życia w nim poza tym ze skał nie ma. Za dwa tygodnie odbieram nowy baniak, i robię przesiadkę na nowy, gdyż ten jest wadliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywalić ją fizycznie czy jakoś specjalnie usuwać?

Jezeli masz mozliwosc to wyciagnij skale, wydlub to dziadostwo np. srubokretem i w tym miejscu zlej to woda RO tak zeby miec pewnosc, ze nic nie zostalo.

4284_4296.png

Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej odłup kawałeczek skały z przyczepioną aiptasią i po kłopocie.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to będzie trochę zabawy bo skała jest jedną z tych najniżej ułożonych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie masz jeszcze zadnych zwierzakow nawet sie nie zastanawiaj.Zrob jak Ci radzimy bo jesli to "olejesz" w pozniejszym czasie bedziesz plul sobie w brode.

Ja na Twoim miejscu sprawdzilbym wszyskie kawalki skaly.Warto poswiecic nawet kilka godzin, zeby pozniej nie tracic tylu nerwow.

4284_4296.png

Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Twoim miejscu sprawdzilbym wszyskie kawalki skaly.Warto poswiecic nawet kilka godzin, zeby pozniej nie tracic tylu nerwow.

jest to nierealne wcześniej czy później i tak się pojawi ponownie, ja na jego miejscu pomyślał bym o naturalnym kilerze np: wundermani

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem będę musiał się pobawić, dzięki. Wundermani to w przyszłości po przeprowadzce, teraz jeszcze nie ma odpowiednich warunków na krewetki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to nierealne wcześniej czy później i tak się pojawi ponownie, ja na jego miejscu pomyślał bym o naturalnym kilerze np: wundermani

Zgadzam sie z Toba, ale skoro i tak wszystko bedzie przenoszone do nowego szkielka to nie widze przeszkod, zeby przeprowadzic mala inspekcje.U mnie wundermani nawet nie zjadly jednej rozyczki, wiec nie wszystkim pomagaja.Teraz mam brzydala i jakos sobie radzi z tymi chwastami, chociaz daleko mu do "kilera".

4284_4296.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

skąd wiesz że krewetki nie zjadły żadnej apitasi? Jaki masz dokładnie gatunek "peppermint shrimp"? Założyłeś im kamerę na plecy i nagrałeś film? Liczyłeś wszystkie apitasie łącznie z tymi małymi w szczelinach każdego dnia i sprawdzałeś czy wszystkie są? Wątpię... więc po co wysuwać nieprawidłowe wnioski z nieprecyzyjnych obserwacji na oko...

Zapewniam cię że jedzą a to dowód:

Jak widać na filmie apitasie to żaden problem jeśli się ma odpowiednich pomocników. Dlatego ja bym się tak bardzo apitasią nie przejmował i zostawił skałę w spokoju żeby nie zakłócać dojrzewania akwarium. Nie masz teraz żadnych korali więc apitasia nie zaszkodzi. Ewentualnie możesz zalać apitasię wrzątkiem lub gorącym, stężonym roztworem sody oczyszczonej.

Acreichthys tomentosus musi być złapany na rafie bo z tego co wiem nie rozmnaża się ich w niewoli. Złapanie tej ryby w akwarium jest trudne więc złapanie tego spryciarza w naturalnym środowisku z praktycznie nieograniczoną ilością kryjówek jest prawie niemożliwe bez użycia granatu, chemikaliów lub zorania siecią rafy... Nie każdy Acreichthys tomentosus zjada apitasię i często podgryza miękasy lpsy. Znam jednego który lubi zoa i wyżera je do ostatniego polipa.

Krewetki można hodować w niewoli. Nie dość więc, że wpuszczając krewetek nie niszczysz naturalnego środowiska to jeszcze kupujesz do akwarium zwierze od larwy przyzwyczajone do "akwariowego środowiska", które jest wolne od pasożytów i "choróbsk". Krewetki mogą podgryzać niektóre "miękasy" ale jeśli będą karmione to nie powinny ich ruszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz już piach? Jeżeli tak, możesz zasypać skały w jakichś pojemnikach, aiptasie same wyjdą na powierzchnię piachu.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ale to już byłaby naprawdę zabawa. Spróbuję tę wyłowić, może zatłuc gorącą RO, a jak baniak ruszy ponownie to brzydala i wundermani się zakupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd wiesz że krewetki nie zjadły żadnej apitasi? Założyłeś im kamerę na plecy i nagrałeś film? Liczyłeś wszystkie apitasie łącznie z tymi małymi w szczelinach każdego dnia i sprawdzałeś czy wszystkie są? Wątpię... więc po co wysuwać nieprawidłowe wnioski z nieprecyzyjnych obserwacji na oko...

Postaram Ci sie odpowiedziec.Kiedy wpuscilem krewetki to nie mialem jeszcze ryb ani korali.Caly wolny czas spedzalem na obserwacji "skaly" bo nic innego nie bylo w baniaku oprocz krewetek i pustelnikow.Zdazalo mi zarywac noce z latarka i przyklejonym nosem do szyby.Pewnego dnia postanowilem zlapac krwetki i wpuscilem je do 25l szkielka.Wlozylem kawalek skaly z rozyczkami(dokladnie dwie).Po dwoch tygodniach dalej sobie pieknie rosly.Niestety musialem podkarmiac krewetki, zeby nie padly z glodu.

Mam nadzieje, ze chociaz troche przyblizylem Ci moja "obserwacje na oko"

cromgas sorki za off-top

4284_4296.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem z tego co wyczytałem najlepsze bedą Ślimaki Berghia verrucicornis z tym że chyba są trudno dostepne ponieważ żywią się tylko Aiptasią a kazdy tego intruza stara się pozbyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ale to już byłaby naprawdę zabawa. Spróbuję tę wyłowić, może zatłuc gorącą RO, a jak baniak ruszy ponownie to brzydala i wundermani się zakupi.

niektórzy zalewają wrzątkiem,pakują chemie nawet wkładają skałę do mikrofali.

Uwierz mi jest to chwilowe pozbycie się problemu :D

Miałem problem też u siebie z tym chwastem rozwiązałem to za pomocą 2 wundermani. Krewetki siedziały przez ponad 2 tyg w sumpie ze skałą na której były aiptasie dopiero gdy ogołociły skałę to zostały przeniesione do głównego zbiornika.

Wyprostowały mi temat w ciągu 1 tyg :thumbsup: a wcześnie była chemia i wrzątek :thumbdown:

Co ciekawe jednej aiptasi nie ruszają nie wiem dlaczego, może instynktownie pozostawiają jej możliwość rozmnażania???

Jedną jestem w stanie przeżyć, nawet ładnie wygląda :D

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.