Skocz do zawartości
Gość Mariusz Szramek

Biostar Flotor Aqua Medic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariusz Szramek

Witam jest nowym użytkownikiem jeszcze bez morskiego akwarium Mam 112l. słodkowodne które chcę przerobić. Wiem że o Biostarze napisano już dużo ale:

Czy jeżeli gąbka w biostarze jest częściowo zanurzona w akwarium to czy nie będzie hałasować?

(lubię cisze)

Czy biostar flotor założony na boczną lub tylnią ściankę nie będzie źle wyglądał? Chodzi mi o to że on wystaje ponad akwarium z jakiś 10-15cm ponad pokrywę i niezbyt chyba to estetycznie wygląda.

Dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiamv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gąbka nie hałasuje - niby od czego ?? od samego zanurzenia w wodzie ?? hałasuje zasysane powietrze i pompka

a wygląda jak wygląda, wystaje kubek z brudem ponad akwa :/

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

"Myślałem" że jeżeli gąbka jest częciowo tylko zanurzona w wodzie(tak jak jest to napisane w opisie biostara) i dodatkowo natlenia wodę to możliwe że przy tam hałasuje. (tak mi się wydawało) Dzięki że

wyprowadziłeś mnie z błędu.

Mam jecze pytanie: czy ze słodkowodnego moze zostać w akwarium filtr fluval 4 plus? (1000l/h). Przewidziałem go jako mechaniczny. Jaką pompę proponujesz jako falownik? Do napowietrzania służe mi JBL ProSilent S200 a grzałka to 50W Hagen Tronic. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten fluva bez gąbki może zostać według mnie (sama głowica) - filtr mechaniczny chyba nie jest potrzebny (a jak już to biostar flotor może być) - ale tutaj uwaga CHYBA

co do "falownika" to chyba chodzi ci o cyrkulację (ruch w akwa). do tej 112l do fluvala dokupiłbym jeszcze jednego maxji jet 750

napowietrzanie - zbyteczne, chyba że kupisz odpieniacz http://www.korale.pl/product_info.php/cPath/27/products_id/37 i do niego użyjesz tego JBLa - masz sporo taniej odpieniacz do takiego akwa

grzałka - według mnie nie potrzebna (rada Piotra z korale.pl) na tą chwilę w nocy temperatura spada mi do 25,5*C i jest spoko, a mniej gratów w akwa

nie pytasz o najważniejsze czyli o oświetlenie !!

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalem biostara na tylna scianke, wystaje z niego kubek ponad pokrywe. Jesli chodzi o halas to cichy on nie jest troszke buczy ale za to wydajnosc ma swietna.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Dziękuję AlMastar za podpowiedź. Tak, rzeczywiście chodziło mi o pompę cyrkulacyjną. Co do Miniflotora to rzeczywiście jest dużo taniej. W takim razie jaki filtr biologiczny byś proponował (oprócz żywej skały) Co do oświetlenia.

Tu będzie poroblem.

Mam Akwarium profilowane 80*35*40 z oryginalną platikową pokrywą. Zamierzam kpiś aluminiową (chociaż nie wiem czy sól jej nie "zje" także też w tym proszę o radę) i wrzucić 4 świetlówki T5. W tej chili mam 2 świetlówki Hahena Power Glo 20w i SUN GLO 20W. Może w przyszłości HQI OSRAM 70W . POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OD RAZU HQI.hgqi is the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kup 70w 10000k i do tego jakąś t5 24w aktniczną i ok.

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Wiem Błażej, ale moja żona wyniosła by mnie za drzwi razem z tym akwarium. Bo jeżeli chodzi o pieniądze to żony trzeba do tego pomału przyzwyczajać.

ŻONA: Lepiej byś odłożył na nowe firanki, albo na nowe kafelki.... one zawsze coś znajdą

Ale wiem że co HQI to HQI. Dzięki za podpowiedź.

POZDRAWIAM. CZyli teraz myślę nad Aqua Medic - Miniflotor. Bo chcę aby było cicho. A tak jak napisał PIOTR1 to nie jest za cichy. POZDRAWIAM

Co aqumedic to Aquamedic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miniflotor nie bedzie cichszy bo musisz podlaczyc do niego pompke powietrza a one halasuja rownie glosno jak pompa od biostara.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Tak Piotrze ale mam JBL Pro silent S200 której wogóle nie słychać.

Ale pytanko czy nie będizi za słaba do miniflotora.

Podobno jej przepływ to 150l/h a do miniflotora potrzeba około 200l/h. POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Ale nie sądzicie że eksploatacja mini flotora wyjdzie droższa w ekxploatacji???? Przeczytałem że kostki lipowe wystarczają na 6-8 tygodni a nie są one tanie...... może jednak Aqua Medic Biostar Flotor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydawalo mi sie, ze kostka starcza na dluzej. no nic jak sie troche zuzyje to mozna ja delikatnie zeszlifowac. koszt kostki to 5zl wiec nie wiem czy taki majatek...

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

To jeszce jedno pytanko czy JBLm pro silent S200 150l/h wystarczy do niego? (miniflotora) Pozdarwiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem bisotara dlatego ze nie trzeba sie ciagle bawic z wymianami kostek i dlatego ze ma duza lepsza wydjanosc od odpieniacza na kostke. Mozna znalesc uzywanego biostar flotora w bardzo dobrym stanie za 250 zl i mysle ze jest to lepsze rozwiazanie od miniflotora ze wzgledu na lepsza jego wydjanosc i nie ma potrzeby wymiany kostek. Dodatkowo biostar ma zloze biologiczne w postaci grubego krazka gabki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Masz Piotrze może zdjęcia swojego akwa? Może wysłąłbyś mi na meila POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje akwarium mam u mojej dziewczyny w Tarnowie, dopiero co je zalalem. Kupilem skale od Waldka Zaka. Mialo byc 10 kg a dostalem chyba ze 20 kg i dodatkowo jest cala porosnieta xenia. Ale jesli chcesz to moge Ci zrobic zdjecia w przyszym tygodniu. Jesli chodzi o Biostara to naprawde jestem bardzo zadwolony bo odrazu po wlozeniu skaly zacza swietnie odpieniac i po calej nocy pracy mialem juz pol kubka brudnej cieczy. Dodatkowa jego zaleta jest to ze nie ma zadnego klopotu z jego regulacja. Dodajesz jedynie lub odejmujesz ilosc powietrza dostajacego sie do jego komory.

Pozdrawiam wszystkich Morszczakow z Polski i nie tylko:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Jeżeli tak to bardzo się cieszę Piotrze. Byłbym wdzięczny za fotki. Ja chce przerabiać akwarium w lutym. Dlaczego dopiero wtedy?

W grudniu rodzi się moje pierwsze dziecko z czego jestem niesamowicie dumny. Wózek, fotelik do auta łóżeczko i inne rzecz pochłoną masę pieniędzy. A w styczniu chrzciny-też wydatek. Dlatego odkładam pieniądze na akwarium.

Tu jest zdjęcie mojego akwarium. A fluvala raczej wyrzucę i kupię powerheda 201 lub 301. Są ciche i niezawodne.

Jeszce pytanlo. Jaką moc (W) pobiera BIOSTAR Flotor? POZDRAWIAM WSZYSTKICH NOWICJUSZY TAKICH JAK JA :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz: wejdź sobie do galerii i tam poszukaj akwa smk i mojego w jednym i drugim jest BiostarFlotor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

WOW ładne fotki :D

DUŻY ten biostar :D na zdjęciach w internecie wyglądał na mniejszy :D Mam akwa identyczne jak smk więc dam na tylną ściankę. A co do wyglądu pompy w środku to ładnie ułożę żywą skałe aby nie było jej widać. A to co wystaje nad akwa...no cóż z tym się chyba nic nie da robić

Ale jeżeli chodzi o czyszczenie kubka to na pewno będzie lepiej niż miniflotora gdzie trzeba by ściągać pokrywę z oświetleniem.

Dzięki i pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez sie wydawalo ze Biostar jest duzo mniejszy. Jak go zoabczylem to bylem w lekkim szoku ze jest taki wielki. Ale jak go dasz na tylna scianke to bedzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.