Skocz do zawartości
Sebastiann2

Kompletowanie sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu pytaniach do Was i proszenie o różne porady za co wielki dzieki :-) Nareszcie wybrałem ostateczny rozmiar akwarium 85x60x50 lepiej mieć większą głębię niż wysokość. Więc Amen, akwarium zostaje 255l. :unworthy:

Szafka pod akwa w trakcie załatwiania.

Filtr odwróconej osozy - jest

Odpieniacz kupiony na tym forum: Schuran Jet Skim 120 podobno dobry

Co jeszcze muszę mieć ze sprzętu proszę piszcie i doradzajcie. Jaka cyrkulacja, pompa obiegowa itd. Powoli kompletuję i czekam na różne okazje ze sprzętu używanego, to nie znaczy że nowego nie kupię.

Teraz mam dylemat w wyborze oświetlenia:

Myślałem nad Ledam Cree taka lampa 120W kosztuje 1700,- zł. robiona przez ***. Sterowanie przez komputer, zachody itd.

ale brak w takiej lampie T5 i boję się że nie uzyskam nasycenia wszystkich barw samymi ledami a nie chce samemu dokładać T5 bo to będzie w salonie i musi być nowocześnie.

Następna opcja to lampa używana również z tego forum:

Lampa Giesemann Infinity 150W plus 4 x 24 W w T5 - 1200,- zł.

No i nowa lampa:

Aluminiowa oprawa HQI 1x150W + 2x24W T5 + Wentylatory

http://akwamaniak.pl/aluminiowa-oprawa-1x150w-2x24w-wentylatory-p-5332.html?cPath=27_108

Co doradzacie? A może jeszcze inna opcja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli wydłużysz akwa o 5cm, możesz zawiesic 8x 39w Sunpowera ze ściemnialnymi statecznikamihttp://sklep.acropora.pl/Sunpower_8x39_sciemnialny-1287.html

będą kolorki, nowoczesnosc, i cena przyzwoita jak na taki sprzęt.

330l: 100/60/55 optiwhite + sump , oświetlenie: 8x39 ATI Powermodule Obieg: RD 3500 odpieniacz: Bubble King Supermarines 200 Filtr:poompa NJ2300+deltec FR 509 +filtr NP-reducing BioPellets dolewka: Dr Witt + Eheim compact 300

cyrkulacja:2xkoralia 4+1x koralia 3: skała ok 50kg. Start 17.05.2010 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem wiem ale musze mieć na wymiar 85cm. NIe chce równierz dawać samych T5 bo co 6 miesięcy trzeba wymieniać a z 4 lub 6 będe potrzebował no i wtedy sam koszt świetlówek na rok to około 500,00 zł więc odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się że wymiar 85 to konieczność.

Ja bym brał tą lampę na ledach Cree.

Niech sie wypowiedzą ci którzy mają te lampy od L******

Pamiętaj że HQI tez trzeba wymieniać.

Obiegówka nie wiem czy NJ 1700 nie będzie za słaba. Może lepsza będzie NJ 2300.

Do Osmozy masz Di ?

Grzałka - polecam Jager.

Cyrkulacja, niech może się wypowiedzą bardziej doświadczeni - prawie kostka wyjdzie.

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam coś takiego:

http://erybka.pl/product-pol-422-AquaFilter-Aquarius-RO-75gpd.html

jeszcze muszę dokupić filtr żywiczny.

A co do HQI to co ile się wymienia? Kurcze już sam niewiem którą lampę kupić. Teraz czytałem że te tanie z Boyu są stracznie głośne. Może ta używana za 1200,- ? Cze ledy ? Ale znowu z drugiej strony same ledy to musze dołożyć T5.

Czy same ledy ? Kurde ale zamieszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale się uparłeś na te T5 do Ledów.

Do tego RO będziesz musiał dokupić jeszcze DI

40 kg LR +40 kg LS,

Oświetlenie ATI 8x54w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Ja do nowego akwarium daję ledy.Rewelacja a kolorki sobie ustawisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to DI ?

Jeszcze niewiem co kupię, kurcze czytam i szukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywica, Najlepsza to MB2o o taka:

Podłączasz ją za RO

http://erybka.pl/product-pol-420-AquaTic-Demi.html

40 kg LR +40 kg LS,

Oświetlenie ATI 8x54w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie taki kupie :-)

A gdybym mógł mieć coś takiego Giesemann Infinity 1x250 + 4X24

Co o tym myślisz? Firma markowa. Używane oczywiście Jak cena byłaby rozsądna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym posluchal Adama i wzial pod uwage jego propozycje (8x39W). Dobra bylaby tez 10x24 (na mniejsze akwarium, nie na 85cm, to za dlugie).

Giesemann Infinity 150W plus 4 x 24 W wyglada tez niezle, tylko znowu ta pokrecona dlugosc zbiornika! :crybaby:

Wiesz, z ta wymiana rur T5 nie jest tak zle. Jak wymienisz jedna na miesiac to jakos przezyjesz, w koncu za jeden zarnik kupisz 4 rury (czyli 4 miesiace juz zalatwione). Poza tym zarnikiem w Giesemannie, sa jeszcze 4 T5...

To juz taki sport.

Przede wszystkim wydluzylbym akwarium do 90 cm, albo skrocil do 70, zeby lampy T5 pasowaly.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani, Sebastian nie może wydłużyć akwarium bo taką ma wnękę w której będzie stał baniak to jest ten nieszczęsny problem.

Sebastian, jak tak bardzo się uparłeś na T5 do Ledów to pogadaj z ludźmi którzy robią takie lampy i na pewno ci coś ładnego wyskrobią,

Poczytaj sobie ten temat:

http://nano-reef.pl/topic/39157-led-t5-nowy-projekt/page__pid__392056__st__20#entry392056

Tu masz jak powstaje taka lampa Led z T5 ( poczytaj od początku do końca ).

40 kg LR +40 kg LS,

Oświetlenie ATI 8x54w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem ten temat jak również mnustwo innych. No i jak zwykle zdania podzielone. Jedni że za niebiesko i bez nasycenia kolorów a inni że wprost cudownie. Widziałem pewne zdjęcia z zbiorników na ledach i faktycznie nie przepadam jak pokój jest od ledów cały niebieski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bede planował do mniej więcej takiego samego akwarium ledy 120w i pewnie nie obejdzie sie bez dołożenia 2x24

63l + 14l i 27l cube po nich są już tylko wspomnienia (i graty po szafkach)

144 litry pasji 80x45x40h

pacific sun 120w + 2x24w

odpieniacz deltek mc500,

koralia 2+ jebao rw-4,

jager 200w, obieg tunze 2400

refugium z piachem +6w led

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampe led o której piszesz mam ja:) u mnie w temacie kilka zdjęć, dodatkowo dopalam 2x39W.

Z rzeczy których Ci brakuje to: cyrkulacja, pompa obiegowa, grzanie/chłodzenie (w zależności od oświetlenia i warunków), chyba że to też już masz.

Wymiar ciekawy, prawie kostka:) miałem 90x60x60 -324l też masz kilka zdjęć u mnie jak poszukasz z 120W ledami i 120W led i 2x39W.

Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi Sienkii jak dołożyłeś T5 do tej lampy ? Można kupić jakieś oprawki potem samemu przykręcić ? Ma wisieć to w salonie i musi ładnie wyglądać. Ja bym mógł dołożyć T5 24W tylko jak to zamocować ?

Wymiar akwa już podałem 85x60 a wysokość jeszcze do obgadania. Myśle nad 50 albo 55. Ma sens robić wyższe? Odpieniacz mam Schuran Jet Skim 120, przy wys. 50 będzie 255l a przy wys. 55 będzie 280l. Żeby podołał odpieniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak.. jak dołożyć, ja mam przykręcone do korony z tyłu kątowniki a do nich jakiś kawałek żelastwa z otworami do którego już bezpośrednio złapane mam odbłyśniki, taki DIY, tani i wygodny z pełną regulacją:) odbłyśniki jeszcze mam asymetrycznie. u mnie tego w ogóle nie widać, nawet jak ktoś patrzy ponad koronę (która jest wysoka -zdjęcia) to lampa LED zasłania T5.

wysokość, ile byś nie dał to, z 4-5 cm od góry jest luz, a od dołu warstwa piachu, więc jak dasz 60 to słup wody będzie miał max 50, miałem 90x60x60, teraz mam 120x60x55 bo wygodniejsze i więcej światła dociera do korali, sprawa indywidualna, byle wymiary było proporcjonalne:)

ps. 90x60x60 z jedną lampą 120W centralnie FOTO (post)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie ładne. A jak jest z tą lampą można poruwnójąc te foto trochę wybielić aby nie było tak mocno fioletowo?

A jak ten odpieniacz mój, pociągnie na 280l. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak na samych ledach wyglądało Twoje akwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebastian, tamto foto jest na innej lampie, na tej o której mówisz masz TU. Nawet przed chwilą filmik wrzuciłem, robiony telefonem, to kolorki będziesz widział :) plus lampa ma komputer więc balans białego do niebieskiego światła ustawisz dowolnie.

Sam odpieniacz to jak się wczytasz w tematy o nich w jednym akwa działa w innym nie:P a tak serio dużo zależy od obsady i tego co chcesz trzymać w akwarium.

Filmik jest na samych Ledach rano robiony (jeśli dobrze pamiętam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy zamawianiu tej Lampy nie chciałeś dorzucić po 1 albo 2 ledy np. żółte albo zielone bo wiem że tak robi. A jak z kolorami w Twoim odczuciu za mało zielonego lub innych w porównaniu do samych T5 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory lampy są ok :) jak coś pomyślałbym o czerwonych LEDach żeby uzyskać efekt taki jak daje np fiji purple KZ. Kolor rzecz gustu jedni maja bardziej białe, inni niebieskie, a inni wolą fiolet:)

Najlepiej zobaczyć lampę na żywo. Ja już przechodziłem przez różne rodzaje i barwy światła, z tego które mam teraz jestem zadowolony najbardziej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc chyba kupię w końcu te Ledy cena wysoka ale pomyśleć ile kosztuje w normalnym sklepie to w sumie to promocja jest :-)

Czerwone ledy ponoć na glony działają czy coś tam złego powstaje z tego koloru, tak coś czytałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz masz jakie? Białe i niebieskie ? Bo niebieskich są dwa rodzaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sienki mógł byś posłać fotke jak rozwiązałeś to z tymi T5 na koronie i jak zasłoniłeś tą lampą to wszystko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.