Skocz do zawartości
mienciel

T5 ale ile i jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na wstepie wszystkich serdecznie.

Jako, ze mam zamiar zalozyc ok 200l (100x40x50wys) akwa (po troszku wszystkiego moze poza twardymi koralami) chcialbym sie dowiedziec ile swietlowek T5 musze zastosowac, nie stac mnie bedzie na HQI wiec w gre wchodzi tylko T5. Moze jakies linki jak to wszystko sklecic w jedna calosc. Z gory wielkie dzieki.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do T5 o mocy do 24 W (60cm długości) możesz zatosować elektronikę z popularnych świetlówek kompaktowych 25W. Powyżej tej mocy musisz kupić statecznik(i) elektroniczny(e) za ??? zł. Co do łącznej mocy dla Twojego akwa dałbym ok. 100-120W w T5. Co do doboru świetlówek to starałbym się zrównoważyć światło aktyniczne i "daylight" mniej więcej pół na pół pod względem mocy.

Pozdrawiam,

TomekS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T5 są bardzo drogie tak przy zakupie jak i w eksploatacji. Na Twoje akwarium musi być co najmniej 4 po ok. 30W. Nie pamiętam,czy taka właśnie moc będzie odpowiednia do długości, ale między 24, a 30. Ja mam w pracy solniczkę z 4xT8 i jedną T5 Marine Glo firmy Hagen. Można by tam dołożyć spokojnie drugie tyle;) Problem jest taki,że się strasznie wszystko grzeje, nie ma możliwości swobodnego dostępu do powierzchni bez zdejmowania belki. Lepiej zrób sobie lampę HQI z oprawy halogenowej 500W i kup normalny żarnik 10000K. Prądu będzie mniej żarło, łatwiej będzie chłodzić, będziesz mógł sobie ręką macać krewetki i w ogóle nawet twardziele sobie sprowadzisz. zobacz stronę http://cypnyk.republika.pl/. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz, że nie stać Ciebie na HQI.

Zamiast ładowac kasę w T5, które przeciez do najtańszych nie należą, a myślę, że powinieneś dać conajmniej 2 zwykłe + 2 aktyniczne popytaj się np. tu:

http://www.morszczyzna.republika.pl/

U tego grupowicza będziesz miał lampę po kosztach i nie musisz się grzebać w elektryce. A wyniesie Cię to jak za T5.

Doradzam osobiście takie HQI 150W + 2 aktyniczne T5.

radoslavv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.