Skocz do zawartości
Gość Mariusz Szramek

Czy odpieniacz..........

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariusz Szramek

AQUARIUM SYSTEM VISIJET PS100 może wisieć na zewnątrz akwarium? Chcę kupić taki używany w dobrej cenie od jednego użytkownika. On go ma w akwarium.

Zadzwoniłem od um-um do amekona i mówią że nie ma problemu aby był na zewnątrz akwarium

Wysyłam meila do sprzedawcy a on twierdzi że ten odpiniacz nadaje się tylko do wewnątzr akwa.

Nie wiem komu wierzyć........

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc poza zbiornikiem glownym ale w sumpie innej mozliwosci nie ma ;)Odpieniacz ten musi byc zanuzony w wodzie do wysokosci na nim zaznaczonej

Pozdr

170x60x60 220x90x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

No cały misterny plan w pi....... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu musi być koniecznie poza baniakiem?

Akurat ten odpieniacz jest na tyle kompaktowy, ma w miarę estetyczny wygląd, że ani nie zajmie duzo miejsca w zbiorniku, ani zbytnio go nie oszpeci...

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Dlatego że chcę mieć etetycznie wyglądające akwarium. Nie chcę panela filtracyjnego bo wolę dodać 5kg więcej skały który będzie lepszym filterm.

Druga sprawa że jest dość wysoki a ja mam oryginalną pokrywę i nie chcę robić w niej dziury......

akwa profil 80/35/40 Wromak

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niechciałbym Cię wprowadzić w błąd ale mi się zdaje że tylko jego część ma być w akwa.(tylko wylot i wlot) rura na zewnątrz!!. jak zobaczysz na zdjęcu to na dole na rurze jest "odbojnik" utrzymujący go w odp. pozycji na zewnątrz szyby.

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

NO WŁĄŚNIE JA JUŻ SAM NIE WIEM

JEDNI TAK

DRUDZY TAK

W um-um też mi tak powiedzilei

ALE WŁĄŚCICIEL TEJ AUKCJI I ODPIENIACZA TWIEDZI ŻE TYLKO WEWNĄTRZ

A MI SIĘ TEŻ WYDAJE ŻE RURE MOŻNA SPOKOJNIE DAĆ NA ZEWNĄTRZ A TYLKO KRUCIEC Z GĄBKĄ DO AKWARIUM.

TAK TO WYGLĄDA NA ZDJĘICIACH!!!!!!!!!

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Weipro. i jest bardzo podoby i jest mocowany na zewnątrz ale diabeł tkwi w szczegółach teraz patrze że on strasznie ma mało wat. !!!

U mnie to około 35W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 W to większe pompki powietrza biorą.

5 W to nie starczy mu faktycznie energii na podniesienie słupa wody i przelanie a jeszcze trzeba banieczki zrobić .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ten odpieniacz może być tylko wewnątrz akwarium, miałem taki sam rura u dołu ma wylot. Zresztą nie byłem zachwycony z tej maszyny, sprawność mizerna :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Czyli tanim i dobrym pomysłem będzie weipro sa-2012 obok akwarium (i przykręcony do szafki na której stoi akwa) do tego pompa aqua medic 2500l/h (którą schowam w na dole w szafce aby było w miare cicho) Koszt całości:

Weipro 145zł NOWY

pompka używana 100zł

Może tak być???????

akwa 100l. 80/35/40 profil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno Weipro będzie lepszy od VISIJET PS100. Zresztą Weipro może wisieć na zewnątrz akwarium na szybie. Tyle tylko że musisz się liczyć z głośną pracą pompy AM niestety :D. W starym akwa miałem taki zestaw w sypialni i ciężko się przyzwyczaić do buuuuuuuu....czenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam SA-2012 i miałem New Jet NJ 1200 kupioną w um-um

swietna pompa właściwie jej nie słychać elementy dodatkowe, cena niska tylko.... jest błąd ona ma 15W a nie 22 W - 22W to ona ma dla 120V i 60 Hz i dla mojego wejpro ale SA-2012 była zasłaba musiałem zmienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

OK to kupię New-Jet NJ 1700

OSTATNIE PYTANIE

Mam nadzieje że może pracować poza akwarium? (nie musi być w wodzie?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pracowała new jet NJ1200 pracowała w akwarium ale na rysunkach na opakowaniu pisze EXTERNAL USE i były w komplecie odpowiednie uszczelniacze i koncówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno ona nie "zasysa powietrza" nie wiem jak to dokładnie nazwać. To ma nazwe ..wirnik igiełkowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może lepiej kupić odpieniacz Beast, z UmUm bardzo ciekawie wygląda, ma już oryginalną pompę nie trzeba kombinować. Weipro nie jest zły chociaż odradzam model 2011 jest za niski i ciężko na nim ustawić suchą pianę oczywiście przy dużej pompie jaką jest AM 2500. Polecam odpieniacz Tunze najmniejszy model wykonanie może nie rzuca na kolana, ale jest w miarę cichy i odpienia super, a konstrukcja prosta jak nie wiem. Swój kupiłem na ebay.de

nowy dużo taniej niż u nas. Radzę dobrze przemyśleć wybór i dopiero szaleć z zakupami. PS. Coś wiem na ten temat później ciężko jest sprzedać nieprzemyślane zakupy na Allegro za tyle ile się kupiło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to fakt dobry odpieniacz to połowa sukcesu z tego co wiem to jest w nano-reef test odpieniaczy przeczytaj i przemyśl czasem lepiej dopłacić niż tracić zwierzaki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

ehhhh Macie rację. Dlatego wolę dłużej z wami rozmwiać żeby nie popełnić błędu. Co do BEAST 400p to jest chyba ok. Szkoda że nie ma drugiego testu "na warsztacie"........... Jeżeli jest CICHY i można go zawiesić na akwarium to jest ok. Właśnie na takim mi zależy do moich 100l. A to ozanzca że muszę jeszce dorzucić 200zł- a miałbym za to z 7kg skały więcej.... Ale rzeczywiście ODPIENIACZ TO PODSTAWA.........POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.