Skocz do zawartości
madchicken

2 w jednym Cyjano i Dino?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nanokaczor

U mnie "na hodowli" cyjano rośnie przy silnej i przy słabej cyrkulacji więc sama cyrkulacja nic nie zmieni. Jedyne co u mnie pomaga to algaescrubber.

"Od krzemianów" rosną okrzemki więc obecność krzemianów można zaobserwować po nalocie z okrzemków.

Jak wyssiesz piach i go przepłuczesz w ro to tylko pogorszysz sytuację bo zabijesz całe życie w tym piachu.

Jeśli cały czas wymieniasz wodę to dostarczasz z nią mikroelementy, które pomagają rozwijać się pladze. Więc z jednej strony wrzucasz węgiel który ma usunąć nadmiar mikroelementów a z drugiej strony cały czas wymieniasz wodę i ich dostarczasz. Postaraj się odzyskiwać jak najwięcej wody [oczyszczać przez sedymentację i filtrowanie przez watę filtracyjną.] i wlewać ją do akwarium. "Zarodnikami" się nie przejmuj bo w akwarium i tak jest ich bardzo dużo. Razem z glonami wywalasz z systemu to co pomaga im rosnąć. Więc jeśli nic nie będziesz dostarczać to plaga sama się po jakimś czasie zabije.

Kup adsorbent fosforanów i zrób algaescrubber. Będziesz miał problem z głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie wymieniam wody tylko odsysam glony przez mikrofibr i sito. Woda z powrotem wraca do akwarium. Absorbent fosforanów mam założony może nie najlepszy ale jest, to właśnie PhosGuard. Co do algaescrubber-a to już dawno myślałem o jego założeniu tylko nie wiem czy robić to teraz czy dopiero jak sobie poradzę z plagą?

Zbiornik 250l + sump 40l, 35kg LR, 200W LED, Cyrkulacja 2x tunze6045. Algescurber, Odpieniacz Deltec APF600, OC3500, Reszta w budowie;-)

www.toronegro.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Jeśli ma być lekarstwem to teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.