Skocz do zawartości
LUK4344

Karmienie fitoplanktonem a Aptasia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu mam nagły bardzo intensywny wysyp tych przeuroczych stworzonek i zastanawiam się czy przypadkiem nie ma to związku z rozpoczęciem dokarmiania akwarium żywym fitoplanktonem.

Aptasia pojawiła się nagle w ilości kilkudziesięciu sztuk, miałem już wielokrotnie do czynienia z tymi stworzeniami ale nie pamiętam żeby pojawiały się tak nagle w tak dużej ilości więc łączę to właśnie z fitoplanktonem

Czy macie może podobne spostrzeżenia?

pozdrawiam

Łukasz

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Czy próbowałeś je zwalczać mechanicznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem że odpiszesz jako pierwszy :welcome:

oczywiście że nie zrobiłbym takiego błędu, aptazja rozprzestrzeniła się sama błyskawicznie

Dystrybucja pomp perystaltycznych, pompy perystaltyczne pompy dozujące pompa perystaltyczna pompa dozująca systemy dozowania sprzęt akwarystyczny dozownik akwarystyczny automatyczna dolewka www.pompydozujace.com www.aqua-trend.pl

Tanie pompy dozujące największy wybór fachowe doradztwo, dozowanie cieczy. Firma aqua-trend od lat zajmuje się budową indywidualnych systemów dozowania cieczy. Pompa jelitowa.

levelautomatic shark poseidon doser one evolution Doser AT-1 automatyczna podiana wdy Converus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Mam nadzieję, że krewety dadzą sobie radę. One niestety nie działają jak rambo w wietnamie :2guns:

Kiedyś miałem taką inwazję ale to w niefoto więc to zupełnie co innego. Ale było tak, że apitasie czasem nie rosły a czasem dostawały jakiejś psychozy i strasznie się rozrastały. I generalnie wtedy nie miałem tyle krewetek co teraz więc walkę przegrywałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nanokaczorze jak nie jak tak:D Paczka od Ciebie przyszła w sobotę(dzięki za gratisy:D, czyli 2 killerki Wurdemanni w 45l :thumbsup: ) krewetki sprowadzone właśnie do walki z kilkoma aiptasiami które przywlokły się wraz ze świeżym zakupem, dzisiaj tj poniedziałek już różyczek nie ma:D

Cube 35x35x35,6,6kg LR, 4,5kg Ls, Koralia nano, Resun Sk-300, 2x Ikola 18W na PC-aktynika+10 000K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

@LUK4344 nie zmieniałeś nic w systemie [poza podawaniem fito]? Bo sam się dziwiłem tym dlaczego apitasie czasem strasznie się mnożą. Może one co jakiś czas wypuszczają jakieś zarodniki? tzn rozmnażają się płciowo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie zmieniałem, ale też mam taką teorię że może się jakoś rozmnażają płciowo.

Co do samego jedzenia aptasi przez wundermanki to nie do końca jest prawda.

Miałem wundermanki wielokrotnie, one podgryzają tylko te ukwiały i dręczą je, nie pozwalając się im rozmnażać, ale nigdy nie zjadają ich do końca, zabraknie wundermanek i aptasia pojawia się ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem w swoim baniaku podobną sytuację. Szybki wysyp aiptasii, kilkadziesiąt małych sztuk w całym baniaku. Wtedy na pewno przyczyną było nagłe rozchwianie parametrów w aqwa.

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nie ma mowy o rozchwianiu, akwarium idzie w bardzo dobrym kierunku zresztą nie widzę związku miedzy rozchwianiem parametrów bujnym porostem ukwiałów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie widziałem dopiero uświadomiła mi to Weronika z erybki. Zrobiłem testy i Kh spadło do 5,0; a Ca do 390. Rzeczywiście od dłuższego czasu nie robiłem testów :)

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Skała koralowa jest bardzo porowata. Być może w porach zostają jakieś "zarodniki" apitasi i potem te ukwiały wyrastają z tych "zarodników". Albo same apitasie potrafią siedzieć w małych porach do których nawet krewetki nie są w stanie dotrzeć. Teorii można snuć wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy małej ilości pokarmu w wodzie aiptasja radzi sobie słabo nawet przy kiepskich parametrach. U mnie wyginęły same (nie przekarmiam zwierzaków), nie pomogły im gorsze chwile baniaka. Zwiększenie populacji przy karmieniu fito jest dość logiczne.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.