Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Pierwsze 100 litrowe akwarium morskie uruchomiłem około 2 lata temu.Było tam trochę korali miękkich parę krewetek i para premniasów epigrammata.Było to akwarium bez panela i sumpa z odpieniaczem wewnętrznym.Nie obyło się bez sukcesów i porażek.Pojawiły się małe premniasy ale niestety ze względu na aiptazje wpuszczony tomentosus zajoł się także nimi.Wojna z cyjano,bryopsis nie ma co opisywać jest tego dużo na forum.Obecne akwarium odpalone w lipcu 2011r to akwarium Percula 120 z usuniętym tylnym panelem i wstawionym kominem.post-11170-0-09115100-1327775383_thumb.jpg

Komin wypełniony siporaksem w sumpie pracuje odpieniacz red sea berlin 1000,pompa obiegowa New Jet 2300,grzałka 300w. W sumpie jest też trochę skały i glonu oświetlanego nocą żarówkami led 2x3w.Cyrkulacja 2600 i 6000x2.Była też 10000 aqaell ale padła (jednak chińczyki górą).Oświetlenie lampa Riga hqi 175w + T5 blu 2x24w do tego dokupiłem 2 małe lampy led 2x24w z Maritexu i dokręciłem do boków lampy głównej.Wodę skały przeniosłem z poprzedniego zbiornika.Dokupiłem z 30 kilo skały,10 kg piasku i dojrzewanie zaczęło się od nowa.Sytuacja się ustabilizowała 2 miesiące temu zniknęło bryopsis i cyjano.Parametry na dzień dzisiejszy:

No2-0,No3-0,kh-8,ph-8,Nh3/Nh4-0

Jedyny kłopot to poziom wapna i magnezu.

Ca-500,Mg-1150

Balling wstrzymany, delikatnie dozuję magnez.W większości mam korale miękkie wyjątkiem jest lps-euphylia i z nowych nabytków 3 małe akropory (raz muszę spróbować z sps).Z para premniasów epigrammata,hepatus i 3 anthiasy,z krewetek jedna debelius i wundermani.Nie ma tego zbyt wiele ale pracuję nad tym.Nie jest to może akwarium tak piękne jak niektórych kolegów z forum ale może kiedyś..Wstawiam odnośnik do galerii z moimi zdjęciami,niestety robione zwykłą cyfrówką.Fotograf ze mnie żaden...Moderatorów proszę o ewentualne poprawki,jeżeli coś spaprałem. Proszę o łagodny wymiar kary...Mój odnośnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby odnośnik nie działał zdjęcia w mojej galerii powinny być udostępnione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, jak sie sprawuje odpieniacz?

Co do cyrkulacji to proponuje jedną pompę na taflę wody skierować co by troche kołysało i film bakteryjny rozbijało.

Pozdrawiam

250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25

Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225

Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz sprawuje się bardzo dobrze.Teraz chodzi tylko 4 godziny dziennie,dużo z niego nie wywalam ale to co zbierze to jest jak olej spuszczany z silnika.Jedna cyrkulacja jest skierowana do góry,film się nie robi.

Albo ta stara konstrukcja odpieniacza jest tak dobra albo tak dobrze działa siporax .Powiem szczerze zadziwia mnie to no3-0,nigdy wcześniej do tych parametrów nie doszłem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.