Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku chciałbym się z wszystkimi przywitać i proszę nie linczujcie mnie, że znowu podobny temat. Nazywam się Kuba. Jakiś czas temu po wielu latach z akwariami słodkowodnymi, postanowiłem spróbować swoich sił z słonymi wodami. Ostatnio dużo czytałem i zastanawiałem się na co mogę sobie pozwolić z moim funduszem. Chciałbym abyści pomogli mi skompletować sprzęt i uruchomić moją pierwszą nano rafę.

1.Zdecydowałem że akwarium na jakie mogę sobie pozwolić to 63 litry, o wymiarach 60x30x35h, jednak czytając forum i wasze sugestie w wielu wątkach postanowiłem, że akwarium będzie miało wymiar 60x40x35h, te dodatkowe 10cm szeroskości chciałbym poświęcić na panel, tylko czy to nię będzie za mało ? Na sumpa nie mam miejsca niestety.

2.Następnym problemem z jakim się zetknąłem jest oświetlenie, w roślinnym nie było problemu, tutaj nie wiem co wybrać, wiem że różne korale mają różne wymagania od 0,7W/L w górę, na początku myślałem o jednej belce 2x24W, coś takiego :

http://allegro.pl/belka-lampa-oswietleniowa-t5-2x24w-60cm-i2081246634.html

później znalazłem jeszcze taką belkę LED, ale nie wiem czy to się nadaje do czegokolwiek:

http://allegro.pl/lampa-led-weipro-led-c60-60cm-i2091266219.html

Co będzie według was lepsze ? Może coś zupełnie innego ?

3.Cyrkulacja - tutaj stawiam na koralie nano 1600, myślę że jedna wystarczy, zakładając że w panelu będzie jeszcze pompa obiegowa , jaką byście polecali?

4.Odpieniacz - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale na początku chyba można obyć się bez niego, ale ewentualnie czy taki model nada się, jak z jego głośnością ?

http://allegro.pl/odpieniacz-weipro-sa-2004-i2094841128.html

5.Ogrzewanie - czy taka grzełka będzie się nadawać, bo akurat taką mam

http://allegro.pl/grzalka-tetra-tec-ht-100-ht100-100w-24h-i2073942097.html

6.Hydrometr sera lub inny ?

7.Sól. Jaka ? Ile ? W ogóle się w tym nie orientuję.

8.Filtr RO posiadam, także musiałbym dokupić DI.

9.Proszę o wasze wszystkie uwagi, które mogą pomóc mi w trudnych początkach.

Dziękuję za każdą pomoc :)

Pozdrawiam Kuba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.4 ja nie martwił bym się o głośność tylko o sprawność :)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie odpieniacz to jest coś o czym nie mam zielonego pojęcia, chciałbym coś sprawnego, cichego bo akwarium będzie stało koło łóżka i w miarę taniego. da się coś takiego znaleźć czy to tylko marzenia ściętej głowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 10cm chyba powinno wystarczyć, z tego co tak na szybko przychodzi mi do głowy to odpieniacze do małych zbiorników powinny się w takim panelu pomieścić.

2. Ja osobiście bym się skłaniał do tego 2x24, do podstawowych korali wystarczy.

3. Tutaj się nie wypowiem bo pojęcia nie mam zielonego :p

4. Teoretycznie to dobrze by było mieć odpieniacz na starcie, jednak i bez niego też da się żyć. Skoro będzie panel to dobrze by było go mieć. Tego Weipro nie wiem czy czasami nie było by lepiej zamienić na jakiegoś Mini/Midiflora od AM na kostce (przypuszczam że byłby wydajniejszy) ale to tylko moje przypuszczenia.

5. Grzałka może być ale 100W to chyba za duża, 75 by raczej wystarczyła

6. Hydrometr to już indywidualne podejście dobrze jeśli będzie spławikowy. Ja używam tego z AM i jestem zadowolony.

7. Na start sól to zapewne większość poleci Ci Instant Ocean, a opakowanie do wyboru. Rozpuszczanie według zastosowanie producenta ale z tego co pamiętam to 1kg na 30litrów wody RO/DI

8. Skoro masz RO to jeszcze tylko DI i można wodę produkować ^^

9. Czytać, pytać, czytać i jeszcze raz czytać. Wszyscy na pewno pomogę jak coś. Pozostaje jeszcze tylko anielska cierpliwość i do przodu :welcome:

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie odpieniacz to jest coś o czym nie mam zielonego pojęcia, chciałbym coś sprawnego, cichego bo akwarium będzie stało koło łóżka i w miarę taniego. da się coś takiego znaleźć czy to tylko marzenia ściętej głowy ?

ja na twoim miejscu poszukał bym innego miejsca niż przy łóżku ze względu na hałas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzałkę muszę mieć mocną bo w domu mam często 17 stopni ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 60x40x35h będzie dobrze, panel 3 komorowy 1 odpieniacz, grzałka 2 komora media a 3 pompa

2 bierz 2x 24

3 1600 może być mało, dodał bym koralie nano 900

4 popytaj na 4rum może ktoś Ci coś skleci, bądź zrób sam ze strzykawek jak tomko

5 da rade

6 wybór należy do Ciebie jaki Ci pasuje

7 na start to instant ocean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że jeżeli chodzi o te wszystkie tańsze odpieniacze ich działanie opiera się o pompke napowietrzającą, która jest głośnym urządzeniem. Nie mam miejsca w pokoju, żeby postawić akwarium gdzie indziej, od 7 lat akwarium stoi u mnie obok łóżka.

a) czy istnieje jakaś bardzo cicha pomka, mogąca zasilić odpieniacz ?

B) ile pieniędzy musiałbym przeznaczyć na porządny, cichy odpieniacz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B) ile pieniędzy musiałbym przeznaczyć na pożądny, cichy odpieniacz ?

hmmm na poRZądny??? ilośc miejsca cię blokuje :harhar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem że pompki eheima są ciche, podjadę do sklepu ogarnąć czy da radę przy tym spać :)

z innej beczki.

Taki panel wystarczy:

http://imageshack.us/photo/my-images/96/panelt.jpg

Jeżeli tak to ile miejsca zostawić, pod i nad przegrodą ?

Jeżeli nie to bardzo bym prosił o jakiś łopatologiczny schemat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do odpieńka na kostkę to ponoć pompa Mistral AM była dobra i cicha. Co prawda zawsze można dać mniejszy odpieniacz z pompą w zestawie, choćby te nowe kompakty Slimskim od firmy Hydor ;)

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejdę się posluchać różnych pompek do sklepu.

najbardziej zastanawia mnie narazie ten panel, chyba jednak tak będzie lepiej ?

panelxo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jest nie robic tych przegrod az do samej gory, bo jakby sie mialo jakims trafem zatkac to woda wyleje sie poza akwarium. Niby malo prawdopodobne, ale u mnie komin zatkal krab, ktory idealnie wpasowal sie w splyw:-D

A proponuje 3-4cm a B tak z 7.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a grzebień? szerokość i wysokość okej ?

jeszcze jedna sprawa, akwarium będę zamawiał u szklarza, razem z wklejonymi przegrodami, później jako tło wkleić jeszcze jakieś PCV niebieskie, czy są jakieś folie specjalne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam brzęczyki Tetry, tylko takie używam i są praktycznie niesłyszalne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla grzebienia Aquamedic kazdy cm to 100l/h, wiec spokojnie mozesz zalozyc do 1000l/h i troche zapasu bedzie.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I grzebień też nie wklejaj do samej góry - zostaw tak z 1cm bo czasami może się grzebień przytkać i wtedy będzie się przelewało górą nad grzebieniem zamiast na dywan bokami akwarium

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dziękuje panowie za wszystkie rady, jeszcze tylko nie wiem w jakiej odległości od siebie dać te przegrody, tzn. między a i b tak jakby ?

2. Wycięcie na grzebień 4 cm od górnej krawędzi akwarium wystarczy ?

3. Czy brzęczyk 200l/h do AM Miniflotor wystarczy ?

4. Pompę obiegową jakiej firmy polecacie ?

5. Pierwsza komora ta gdzie będzie wpływ, będzie miała 15 cm tyle co grzebień, druga może mieć około 30cm , a trzecia 15cm ? Wiem, że będzie trochę mniej, bo trzeba odliczyć szerokość przegród ale tak pi razy drzwi chciałbym wiedzieć co powiedzieć szklarzowi.

Przepraszam że zadaje tyle pytań, ale w tygodniu chciałbym zamówić akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Według zaleceń producenta to 200l/h spokojnie wystarczy ;)

54 litry od Aquael'a ^^,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrząc z mojej perspektywy czasu nie kupuj odpieniacza, na początek dasz radę bez, minie kilka tygodni/miesięcy a dostawisz sumpa lub/i zwiększysz litraż (większość może to potwierdzić) wtedy na pewno się przyda a teraz szkoda wydawać kasę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Panowie. nie wnikajmy na razie w sumpy, odpieniacze itp.

Poproszę o rady w sprawie panelu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrząc z mojej perspektywy czasu nie kupuj odpieniacza, na początek dasz radę bez, minie kilka tygodni/miesięcy a dostawisz sumpa lub/i zwiększysz litraż (większość może to potwierdzić) wtedy na pewno się przyda a teraz szkoda wydawać kasę :)

Nie zgadzam się z tym, nie lepiej od początku pomału wszytko zrobić jak należy ? Anie później będzie kombinował.

Sump naprawdę dużo ułatwia, a odpieniacz jest bardzo ważny - fakt że można też i bez odpieniacza, ale to już naprawdę trzeba mieć dużo wiedzy i doświadczenia i bardzo dbać o baniak żeby parametry mieć wszystkie w ryzach.

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie pomoże z wymiarami panela ? :(

taka obiegówka nadaje się do akwarium morskiego:

allegro.pl/pompa-cyrkulacyjna-1200-l-h-atman-os-ceramiczna-i2094557005.html

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do panela to nie wiele tutaj wiem z własnego doświadczenia ale...

Pierwsza przegroda powinna chyba być na tyle duża aby pomieściła odpieniacz, natomiast ostatnia musi pomieścić pompę obiegową także trzeba by ją do jej rozmiaru też dopasować no i aby zmieściła się grzałka, środkowa komora to raczej tylko do wkładów będzie służyć więc aż taka wielka być nie musi no chyba że zrobisz tam refugium to wtedy może być słuszniejszych rozmiarów ^^

Zajrzyj do tego tematu. Chociaż jest o sumpach ale panel działa na takiej samej zasadzie więc można podpatrzeć.PROJEKTY

Co do pomp to przypuszczam, ze któraś z tych powinna wystarczyć. Zapewne ta najmocniejsza powinna być odpowiednia (poczekaj jeszcze na konsultację bardziej doświadczonych morszczaków). Z tym atmanem to nie wiadomo czy nadaje się do morskiego. Chociaż ma głowicę na osi ceramicznej, ja bym jednak wolał kupić to co jest dedykowane do morszczyzny :welcome:

54 litry od Aquael'a ^^,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o rozmiar komór się nie martwie, tak jak zaznaczyłem na rysunku na poprzedniej stronie, zastanawiam się jaka powinna być odległość między przegrodą a i b , oraz jak głęboko powininen wycięty być grzebień 4 cm od górnej krawędzi akwarium wystarczy czy dać więcej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.