Skocz do zawartości
PanMandaryn

Moje morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio kilak osób ( dwie :D ) prosiło mnie o wstawienie zdjęć mojego akwarium. Tak więc czynię. Jest to akwa 112l które mam od trochę ponad pół roku. Wcześniej miałem 60l. Jak widać nie ma jeczsze się czym chwalić. Jestem akwarystą morskim od 1,5 roku. Dlatego proszę o wyrozumiałość i konstruktywną krytykę :) :) :).

pzdr.

732-anemon1.jpg

732-actinodiscus1.jpg

732-discosoma1.jpg

732-discosoma2.1.jpg

732-favites1.jpg

732-euphylia1.jpg

732-refugium1.jpg732-sinularia1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękne akwarium chętnie dowiem sie czegoś więcej o Twoim refugium (jakie oświetlenie itp) i jak "podpiełeś" je pod system (mile widziane fotki) :)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi?o mi, ?e wam si? podoba ale zaznaczam, ?e zamierzony efekt uzyskam za jakie? p?? roku (planuje wi?cej lps?w i mo?e jakiegos ?atwiejszego sps'a - mo?e montipora?) oraz ?arnik 13kK

anemona mam od pocz?tku ale ro?nie bardzo szybko. w 60-tce mia? jakies 6-8 cm ?rednicy (Premnas si? w nim nie mie?ci?) a teraz na oko ze 20:)

Refugium stoi powy?ej akwa. w jednej scianie jest wywiercona dziura (5cm od kraw?dzi g?rnej) 4cm srednicy. Woda wlatuje przez w??yk podpi?ty do aquaela 500l/h a wylatuje przez dziure pod wp?ywem grawitacji.

refugium o?wietlam ?ar?wkami energooszcz?dnymi (2zl sztuka) i 1 halogenem 20w z boku (?wiat?o z ?ar?wek nie dochodzi?o do dolnych partii). w Refugium trzymam kilka ?limak?w i sporego kraba ( przyszed? ze ska?a a ?al mi by?o go u?mierca? :) )

Wygl?d refugium pozostawia wiele do ?yczenia ale jako? nie mog? si? zebra? w sobie i to ?adnie poprawi?.

Pozatym w najbli?szym czasie chce zwiekszy? jego obj?to?? o jakies 200%

O?wietlenie to HQI 1x 150W 10kK i 1 T8 aktynika.

te zdj?cia s? kiepskie. w kr?tce postaram si? wstawi? lepsze, w tym zdj?cie ca?ego akwa.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi sie podoba. Jaka masz obsade??

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja gratuluje sinularii - to jedne z piekniejszych miękkich.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym miał pełną obsadę wypisać to bym musiał naprawde dużo pisać :0 może jutro jak wszystko podlicze to napisze.

hmm co do dozowania. cóż dozuje czasem kalkwasser ale przy soli tropica pro reef wszystkie stężenia pierwiastków mam w normie, bez bardziej skomplikowanej zabawy.

Prawdopodobnie kiedyś tego anemona podziele ale na razie mi nie przeszkadza, poczekam , niech się jescze troszkę rozrośnie.

Z tą sinularia to zabawna historia:

kupiłem ją za pare groszy w akwarystycznym w moim mieście (wszystko tam umiera). była opadnieta do granic i nie miała już prawie polipów (moze z 10 łącznie). ale po pewnym czasie przepięknie u mnie odbiła. zdjęcie nie oddaje pełni jej barw. jest ona różowo-fioletowa. to jeden z moich najładniejszych korali, jednak nie rośnie zbyt szybko i miewa humory.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.