JODLA Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Witam, czy ktoś miał może styczność albo wie jak jest zrobiony spływ w tym urządzeniu LINK to znaczy czy to jest zwykły przelot bez żadnych cudów w środku czy może coś tam jest, bo sam przelot będzie po prostu głośny, będzie chlupotało i siorbało a to jest ponoć bezgłośne. Chciałem coś takiego założyć w swoim nowym baniaku, ale cena jest po prostu lekko przesadzona 119euro, więc myślałem nad zrobieniem tego samemu. tutaj podobne urządzenie LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2012 Witam, czy ktoś miał może styczność albo wie jak jest zrobiony spływ w tym urządzeniu LINK to znaczy czy to jest zwykły przelot bez żadnych cudów w środku czy może coś tam jest, bo sam przelot będzie po prostu głośny, będzie chlupotało i siorbało a to jest ponoć bezgłośne. Chciałem coś takiego założyć w swoim nowym baniaku, ale cena jest po prostu lekko przesadzona 119euro, więc myślałem nad zrobieniem tego samemu. tutaj podobne urządzenie LINK nic innego jak na przelot zalozony ring komorowy z wieloma zwezkami i komorami kaskadowymi. Woda schodzaca idzie tzw kaskada zwrotna. Zwykly przelot zasysa powietrze, dlatego bulgocze. Tutaj schodzaca woda zakreca do gory i spada w drugi kanalik. Tworzace sie powietrze wychodzi malym widocznym otworem na filmiku stad efekt wytlumienia. Roznica taka ze zwykly splyw zasysa, tutaj wypycha natychmiast zassane powietrze. Poczekaj z rok, beda wersje DIY. Taki ring juz mi chodzi od dluzszego czasu po glowie i mam zamiar poprobowac wyrzezbic cos takiego ale nie spiesze sie za bardzo bo to bedzie raczej projekcik na nastepne wieksze akwa. Bez CNC bedzie trudno zrobic ale na szczescie taki posiadam. pozdrawiam ----------------- inspiracje zaczerpalem z wloskiej kuchni, tzn splywu od zlewozmywaka. Cos bardzo podobnego. Woda splywa bezszmerowo. Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JODLA Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 Może jakiś prosty rysunek bo nie bardzo mogę to sobie wyobrazić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 Może jakiś prosty rysunek bo nie bardzo mogę to sobie wyobrazić potrzebne sa trzy rzuty i ciezko je ogarnac. Trzeba wytezyc dobrze leb zeby sobie to wyobrazic dlatego odwlekam ten projekt, ale jak zrobie, na pewno zamieszcze. Dla uproszczenia wyobraz sobie taki sump z wieloma komorami i zamknij go szczelnie. Sklej drugi taki sam dnami do siebie i zmniejsz do rozmiarow takiego ringu. Na obwodzie ringu wykonaj karb aby powietrze sassane mialo wyjscie do gory. Czaisz?..... :thumbsup: Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JODLA Zgłoś Napisano 6 Lutego 2012 Nie bardzo, może jutro poszukam czegoś w necie na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach