Skocz do zawartości
Lacmar

Proszę o pomoc w rozpoznaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witjacie, jak w tmacie proszę o pomoc w identyfikacji co to za zwierz? Od rana szukam zdjęć w necie ale wujek goole sobie chyba nie radzi z moim mieszkańcem, więc może Wy wiecie albo macie jakiegoś linka do rozpoznania?

Sorki za jakość zdjęcia ale to coś jest dosyć szybkie i nie często się pojawia a pod ręką miałem tylko telefon...

bardzo podobne do wieloszczetów ale dużo, dużo szybsze jak się chowa, no i całego jeszcze nie widziałem, bo wyłazi tylko kawałek.

post-12829-0-39904400-1328613948_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również mam takiego stwora w baniaku wielkości palca wskazującego. Krewetka ciągle żyje, korale mają się dobrze więc chyba niegroźny. Wychodzi tylko przy karmieniu krewetki suchymi płatkami i jak zauważyłem to czatuje kiedy płatek podleci blisko niego i wtedy go łapie. Trochę wygląda jak predator z filmu ^^

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grożny, grożny.. porównanie do predatora jest jak najbardziej na miejscu.

A wygląda tak http://www.meerwasser-lexikon.de/tiere/2279_Palola_sicilliensis.htm

Robaki te rosną bardzo duże od 2,5 do 3 metrów długości i około 2 cm na grubość.

Źródła podają, że wyglądają ze swych jam tylko w momencie gdy są głodne.. Mój egzemplarz wystawał średnio co 5 minut, wychodzi na to że ciągle był głodny i to by się zgadzało.Obok jego "domu"znikały małe korale miekkie, weżowidła i rozgwiazdy chodziły bez ramion.

Podobno żywią się generalnie wszystkim od glonów po ryby.

Pamiętam jeszcze jak miałam takiego w zbiorniku niefoto. Wtedy potrafił przegryźć się przez korala na wylot.

Jak go przyłapałam, tego samego dnia rozłupałam skałę.. nawet znalazłam zdjęcie ale szacowny robal(ok 20cm)wygląda na nim obrzydliwie, więc oszczędzę widoków.

Pozdrawiam Sylwia

"Ludzie mający charakter postępują właściwie nie dlatego, że myślą, że zmienią przez to świat, lecz dlatego, że nie godzą się na to, by świat ich zmienił.

Moja Mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdziu :o ja już rąk do baniaka nie wkładam.

Ten mój to w jakimś tam stopniu podobny może do tego jest. Co prawda mój siedzi w skale z rurówkami i rurówki ciągle rosną i nie ubywają chociaż są dużo mniejsze od niego. Tak więc możliwe, że to jednak inny okaz. OBY!!

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki...wiadomości nie są pocieszające, ale zawsze lepiej to wiedzieć co tam mieszka, szkoda tylko skały bo ładny kawałek i będzie trzeba rozbić, bo nie mam zamiaru trzymać dziada. Teraz to mi się przy okazji inne dziwne zachowania zwierzaków wyjaśniły.

Zapytam jescze czy może wiadomo, czy jest jakiś sposób pozbycia się go z baniaczka np, co go może zjeść? albo inny sposób?

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stwór zostanie wyłapany to ja poproszę o jakieś zdjęcie zwierzaka abym go mógł porównać z moim :unworthy:

54 litry od Aquael'a ^^,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stwór zostanie wyłapany to ja poproszę o jakieś zdjęcie zwierzaka abym go mógł porównać z moim :unworthy:

nie ma problemu...jeśli będzie się jeszcze nadawał do porównania, bo chyba nie jestem nastawiony do niego pokojowo...wiedząc nawet że jest to jakaś forma zycia :cursin::rant:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie po niedługim czasie....przypuszczenia okazały się trafne i ....oto wyniki, szkoda mi tylko skały bo była całkiem fajna, no ale mówi się trudno.

Po znalezieniu kilku filmów w necie postanowiłem się gapowicza pozbyć.

post-12829-0-93665700-1329067174_thumb.jpg

post-12829-0-97837200-1329067196_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.