Skocz do zawartości
Nuroslaw

nowe akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. jestem zupełnie nowy na tej grupie. Ale potrzebuję waszej pomocy. Posiadam już wiele lat akwarium słodkowodne i najwyższy czas coś zmienić. Jednak ze względu na fundusze będzie to ewolucja nie rewolucja. a więc zacznę od początku. Stawiam zbiornik słodkowodny z sumpem, kalkwasserem itp. Docelowo w przyszłości chciałbym aby stał się zbiornikiem morskim. I moje pytanie. Akwarium musi mieć długość 120 cm. Nie mogę się zdecydować co do wysokości zbiornika. Początkowo chciałem 60 cm, ze względu na szkło stanęło na 55 cm, a może jednak zrobić 50.wtedy wymiary zbiornika byłyby 120/50/??? . Zrobić na 55 czy lepiej obniżyć te 5 cm i zrobić standardowe 50/50 ?

pozdr. Nuroslaw

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Praktycznie wymiary akwarium podyktowane są ilością miejsca jakie posiadamy, więc raczej sie do nich dostosowujemy niż do ogólnie przyjętych wym..

Długość Twojego awka jest ok, wys. proponowałbym na 50 cm, im wyższa tym większe kłopoty z doświetleniem, a głębokość to już zalezy od Ciebie uważam że pięknie prezentują się zbiorniki o głęb. 70 cm, ale pamietaj im wieksze wymiary tym większy litraż i większe koszty założenia.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i większy baniak tym łatwiej utrzymać parametry wody, ja mam 63l przerobione z 2-letniego słodkiego na rafcię, rób największy baniak jaki możesz, na razie pomyśl o oświetleniu, odpieniaczu, cyrkulacji itp. najłatwiej jest przerobić na morskie baniak z rybami z malawi czy tanganiki powód-tuf wapienny który jest bardzo przydatny w baniaku morskim ze względu na swoją porowatość, opcje na oświetlenie w tym baniaku są dwa- jarzeniówki T5 i HQI, na razie np. mógłbyż zamontować 1-2 świetlówki T5 i później dołożyć te 7-8 jarzeniówek wszystkie 54w 115cm, dodam że nie widziałem baniaków o wymiarach standardowych 120x50x50 tylko 120x40x50 ale to może mój błąd, najleszym rozwiązaniem jest bez dwóch zdań HQI, wystarczyłoby 2x150w, ale odpowiadam na to pyatanie tak: im większy baniak tym lepszy a sump przekalkuluj tak by zmieścił się tam sprzęt który planujesz/będziesz planować, oraz by był na tyle pojemny by zmieściła się tam woda w razie awarii pompy lu przelewu, przydałaby się rewizja, oczywiście w kolejności od końca :)

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak jednoznaczności odpowiedzi cechuje osoby z "nadmiarem" wiedzy. Rozumiem Panowie, że z każdego akwarium bylibyście wstanie wykrzesać co najlepsze.

Ale wracając do tematu. Największe akwarium z możliwych to właśnie to, około 300 litrów. Wymiary zewnętrzen długość i głębokość mam niejako narzucone, ale wysokość nie. Mój dylemat powstał jak dostałem od dziewczyny akwa 80/23/25. Moje obecne 80/45/58. Dłuższe optycznie wydaje się ładniejsze, ale ja nie mogę zachowując ~60 cm (przyzwyczaiłem się do tej wysokości) wydłużyć akwarium ponad 120 cm. Stąd teraz nie wiem: akwarium ma być ładniejsze (50 cm) czy korzystniejsze dla ryb tj. 55 cm.

A co do samego akwarium planowany opis:

120/50/?55?50? sump , zraszane złoże, denitryfikator, kalkwasser, komora glonowa, komora na wkłady chemiczne (np. węgiel aktywny itp. - zaleznie od potrzeb). pompa 2500 OR. Oswietlenie: 120(160 W) W T5 + odbłyśniki.

Sump wychodzi ok 80l litrów brutto. Zbiornik pewnie robić będzie Thewald. z szyb opthi. Ryby Tropheus Ikola.

Pytanie: zakładając że morskie powstanie za ok 5 lat umiejscowienie odpieniaczna dla 300 litrowego aqua planować koło sumpa czy w sumpie??

W obecnym malawi (~200 l) dawkuje CaOH w celu utrzymania pH na odpowiednim poziomie, ale chciałbym przejsć na automat (daltego kalkwasser).

pozdr. Nuroslaw

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Nurosław, widzę że kolega nie stara się dokładnie czytać postów, otóż otrzymałeś (narazie) dwie konkretne odpowiedzi:

1. propozycja: szerokość 120, wysokość 50 cm , głębokość podyktowana miejscem lub zasobem portfela

2. propzycja ogólnikowa ale trafna "jak największe" bo stabilniejsze ale tez podyktowana miejscem i sytuacją finansową

Na takim etapie zakładania akwa nie trzeba osób z nadmiarem wiedzy, po prostu pytasz dostajesz odpowiedź nie satysfakcjonuje cię wiec pytaja dalej a nie komentu dobre chęci innych,

Ale ok w końcu akwa będziez miał za 5 lat, więc podejrzewam że nas tutaj zasypiesz pytaniami, a my możemy życzyć sobie dużo cierpliwości

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups sorry, ale nie miałem zamiaru nikogo urazić, a szczególnie osób udzielających mi odpowiedzi.

przeczytałem, zrozumiałem.

Ale dostałem też odpowiedź nie do końca jednoznaczną przynajmniej dla mnie. Opisałem wymiary jakie są do przyjęcia i pozostała wys. do uregulowania i rady typu rób większy nie ułatwiają mi decyzji 50 czy 55. Za 50 cm przemawia fakt że łatwiej dopasować chociażby tło, bo płyty zwykle są cięte właśnie na 120/50.

A w przypadku zakupu takiego akwa te 5 cm nie robi różnicy w cenie zbiornika. Raczej istotniejsze będą względy estetyczne.

Ale ponawiam pytanie. Odpieniacz - zarezerwować sobie miejsce w sumpie czy obok?? Jakie odpieniacze polecacie dla takiego akwarium ??

Nie będę was zamęczał pytaniami, bo na wiele z nich myślę że znam odpowiedź, a jak na razie chodzi mi tylko o wys. i co z tym odpieniaczem. Pozostałą część mam już wybraną.

Nuroslaw

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przeciez Roman Ci odpisal ze optymalne to 50 powyzej tej wysokosci sa problemy z doswietleniem, wiec 50 cm

Co do odpieniacza ja do podobnego wybralem Deltec APF 600 a co do sumpa odpieniacz lepiej w sumpie, ale to tez zalezy od odpieniacza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Nuroslaw.

Nie dziw sie, ze nie dostales jednoznacznej odpowiedzi bowiem w akwarystyce morskiej nie jednej "jedynie slusznej" drogi do osiagniecia sukcesu.

Naklad sil i srodkow do zalozenia i prowadzenia akwa morskiego wielokrotnie przewyzsza cene samego baniaka. I w tym kontekscie robienie baniaka pod wymiar plyty tla jest nieporozumieniem.

Poza tym, jezeli to ma byc akwarium rafowe (nie napisales czy planujesz FO - Fish Only czy rafe) to nie potrzebujesz tla od samego dolu, bo skaly zaslonia. A z czasem to wszystko sie pokryje jakims zyciem i tla nie bedzie widac.

A wracajac do wymiarow baniaka - moja odpowiedz bedzie nie wprost.

Im wyzsze akwarium tym potrzebna moc swiatla rosnie bardziej wykladniczo niz linniowo.

Dla wysoksci akwa 40-50 cm, do dobrego oswietlenia dna w zupelnosci wystarczy np. HQI 150W, przy 60cm przyda sie juz 250W, a przy wysokosci akwa 70-80 cm wielu stosuje juz 400W.

Oczywiscie mowa jest o mocy pojedynczej lampy HQI.

Moc swiatla ma zasadniczy wplyw na pozniejszy koszt utrzymania akwa morskiego.

Dlugosc akwa jest juz sprawa indywidualnych preferencji oraz poczucia estetyki (mam na mysli stosunek dlugosci do wysokosci)

Szerokosc (glebokosc) akwa, czyli odleglosc od przedniej do tylnej szyby,

im jest wieksza tym uzyskujemy wieksza "glebie obrazu" oraz wiecej miejsca na wszelkie zycie.

Sa tacy, ktorzy przy okreslonej pojemnosci i wysokosci akwa, rezygnuja z dlugosci akwarium na rzecz powiekszenia wymiaru poprzecznego, czyli wlasnie szerokosci. I powstaje akwarium ktore ma dno kwadratowe.

Osobiscie rozniez sklaniam sie ku akwarium tak szerokiemu jak to jest mozliwe.

Prawda jest tez, ze im wieksze akwa tym koszty rosna linniowo (nie tak jak w slodkim, ze duzy system akwarowy jest tylko niewiele drozszy)

Nie opieram sie na zadnych wyliczeniach, ale tak na oko, koszt samego szkla tj. baniaka z sumpem, to mniej niz 10% pelnych kosztow zalozenia akwarium morskiego.

A co do sumpa, ja preferuje najwiekszy mozliwy, bo bedzie miejsce na refugium a dzisiaj nie jestem w stanie przewidziec na co bede potrzebowal miejsce za kilka lat. Poza tym zwieksza sie ilosc wody w obiegu, a to wplywa na stabilnosc.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w um-umie są delteca dyspresyjne do 600l, powinien starczyć, kosztuje blisko 2 razy mniej niż ap600 czyli 650zł, na samym dole tabeli, myślę że raczej w sumpie chociaż to twój wybór, można je zamontować i poza i w baniaku

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adrian Piwnicki :

myślę że raczej w sumpie chociaż to twój wybór, można je zamontować i poza i w baniaku

Miales podobno zmienic nicka.

I zaczac myslec co piszesz, a nie radzic zeby ktos robil jak chce, bo mozliwosci sa dwie.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr Jan Rogalski :

Czesc Nuroslaw.

Nie dziw sie, ze nie dostales jednoznacznej odpowiedzi bowiem w akwarystyce morskiej nie jednej "jedynie slusznej" drogi do osiagniecia sukcesu.

Naklad sil i srodkow do zalozenia i prowadzenia akwa morskiego wielokrotnie przewyzsza cene samego baniaka. I w tym kontekscie robienie baniaka pod wymiar plyty tla jest nieporozumieniem.

Poza tym, jezeli to ma byc akwarium rafowe (nie napisales czy planujesz FO - Fish Only czy rafe) to nie potrzebujesz tla od samego dolu, bo skaly zaslonia. A z czasem to wszystko sie pokryje jakims zyciem i tla nie bedzie widac.

A wracajac do wymiarow baniaka - moja odpowiedz bedzie nie wprost.

Im wyzsze akwarium tym potrzebna moc swiatla rosnie bardziej wykladniczo niz linniowo.

Dla wysoksci akwa 40-50 cm, do dobrego oswietlenia dna w zupelnosci wystarczy np. HQI 150W, przy 60cm przyda sie juz 250W, a przy wysokosci akwa 70-80 cm wielu stosuje juz 400W.

Oczywiscie mowa jest o mocy pojedynczej lampy HQI.

Moc swiatla ma zasadniczy wplyw na pozniejszy koszt utrzymania akwa morskiego.

Dlugosc akwa jest juz sprawa indywidualnych preferencji oraz poczucia estetyki (mam na mysli stosunek dlugosci do wysokosci)

Szerokosc (glebokosc) akwa, czyli odleglosc od przedniej do tylnej szyby,

im jest wieksza tym uzyskujemy wieksza "glebie obrazu" oraz wiecej miejsca na wszelkie zycie.

Sa tacy, ktorzy przy okreslonej pojemnosci i wysokosci akwa, rezygnuja z dlugosci akwarium na rzecz powiekszenia wymiaru poprzecznego, czyli wlasnie szerokosci. I powstaje akwarium ktore ma dno kwadratowe.

Osobiscie rozniez sklaniam sie ku akwarium tak szerokiemu jak to jest mozliwe.

Prawda jest tez, ze im wieksze akwa tym koszty rosna linniowo (nie tak jak w slodkim, ze duzy system akwarowy jest tylko niewiele drozszy)

Nie opieram sie na zadnych wyliczeniach, ale tak na oko, koszt samego szkla tj. baniaka z sumpem, to mniej niz 10% pelnych kosztow zalozenia akwarium morskiego.

A co do sumpa, ja preferuje najwiekszy mozliwy, bo bedzie miejsce na refugium a dzisiaj nie jestem w stanie przewidziec na co bede potrzebowal miejsce za kilka lat. Poza tym zwieksza sie ilosc wody w obiegu, a to wplywa na stabilnosc.

mysl? Piotrze ?e twojego posta wartoby przeklei? do FAQ'a dla pocz?tkujacych. W tej jednej kr?tkiej wypowiedzi zawar?e? syntetycznie wskaz?wki dla przys??ych morszczak?w dot. doboru gabaryt?w tanku.

Ach gdyby tylko kto? chcia? z tego korzysta?... spodziewam si? jeszcze miliona za?o?onych topic?w z tego typu zapytaniem.

pozdrawiam

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hurra ? Przekonaliście mnie jednak do akwa 120/50/50.

Powód - wymagany moc oświetlenia wyższego zbiornika.

Zastanowię się nad szerokością czy w takim razie jej nie zwiększyć o te 5 cm. Ale nie będę was już zanudzał pytaniami o szerokość bo praktycznie odpowiedź już jest.

Co do odpieniacza zaplanuje powierzchnię dla niego w sumpie, najwyżej umieszcze go na zewnątrz a dodatkowe miejsce zagospodaruje. W tandze będzie pracował filtr glonowy, więc w przyszłości stanie się refugium.

Jak na razie zakładam "morskie dla biednych" czy tangę. :))).

A co da FAQ - przejrzałem je, przeczytałem tez Dackina i tego pana na B. - akwarium morskie.

A tak dla zaspokojenia ciekawości: jak ruszy morskie to ma być rafa z skorupiakami.

Nuroslaw

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i z kiełżami, ale myślałem o takich stawonogach jak krewetki.

O sumpa się nie pytam. Wystarczy przejrzeć grupę i widać że jest to temat niezwykle często poruszany:)

zasady chemii też nie są mi obce, takze w tym tamcie też nie będę was meczył, no chyba że zaczne coś kombinować :)))))

Jeszcze raz dzięki za pomoc. z kosztami też się liczę. Cena zbiornika w układzie słodkowodnym (ten co teraz ruszy ) to 20% kosztów które uwzględniłem w kalkulacji, a zakładam między innymi pokrywę DYI itp.

Później wystarczy "tylko" zwięskzyć moc oświetlenia, pompę, dodatkowe flowanie, skały żywej, soli .....

Nuroslaw

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.