TomekSz Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 Niedawno po przeprowadzce do wiekszego zbiornika odpalilem swojego pierwszego sumpa. Sump stoi sobie w zamknietej szafce. Do środka wrzuciłem kilka kilo skały z poprzedniego akwarium, na której było sporo miekasów (xenia, sarco, jakies grzyby, rurowki i takie tam samosiejki). Pytanie jest takie: czy świecicie w sumpie ? jeśli tak o ile ? generalnie chodzi mi o to czy utrzymujecie zycie w sumpie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 Idealnie było by świecić tyle ile jest zgaszone światło nad akwarium w czasie gdy ono nie świeci. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzechopcja Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 Ja świece 12-14h mam tez tam parę dupereli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 a jesli na skale w sumpie nie ma zadnych samosiejek to tez nalezy swiecic??sorki ale sie podepne.. Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 11 Lutego 2012 Mam w sumpie trochę gruzu żywej skały aby robactwo miało się gdzie chować. Założyłem tam taką pseudo hodowlę kiełży i czegoś tam jeszcze , bo samo się pojawiło. Dolewam tam fito i jest tego coraz więcej. Świecę im żarówką ledową ale nie jestem przekonany czy robię im dobrze czy źle, bo jak zapalam to się chowają. Myślę jednak że trochę światełka im nie zaszkodzi. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yogher Zgłoś Napisano 12 Lutego 2012 ja osobiście nie świecę w sumpie, nie chcę żeby fragmenty żywej skały zarastały glonami które blokują pory, tylko żeby ta skała pełnila funkcję filtracyjną... w teorii piękne, w praktyce skała zarasta gąbkami więc wychodzi na to samo, zależy czy coś tam chcesz hodować, ja nie jestem w stanie utrzymać glonów poza głównym baniakiem (zbyt mocne światło) Cytuj Aktualny baniak [209 x 60 x 60 cm] Poprzednie zbiorniki: http://nano-reef.pl/...l-yogher-vol-2/ http://nano-reef.pl/...zko-w-glowie-;/ akwarium morskie od 03.IV.2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 12 Lutego 2012 Ja świeciłem nad refugium zanim popłynęło do kibla. Nie dość że nie poprawiło parametrów to świecenie spowodowało że odpieniacz zarósł od wewnątrz algami wapiennymi, w filtrach też jakiś syf zaczął rosnąć... i weź to wyczyść teraz jak łapa tam nie dojdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach