Skocz do zawartości
Sebastiann2

Pilna POMOC

Rekomendowane odpowiedzi

Naczytałem się wiele wątków na temat wklejania tła i smarowania silikonem.

Ale brakło mi właśnie silikonu akwarystycznego którym właśnie smaruję komin. Czy mogę również zastosować taki silikon samochodowy do szyb ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do akwa stosujesz silikon do akwa. amen :thumbsup:

Nigdy sie nie rozczytywalem na czym polega roznica ale sa sprzeparowane do akwa wiec lepiej ich uzywac.

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz mi jak ,myślisz ,jaki to silikon akwarystyczny ,to tylko etykieta i ściema ,ja to jak wklejałem przegrode ,dałem sylkion z castoramy ,czarny uniwersalny ,i było wszystko git pozdrawiam ,a decyzja należy do ciebie

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm nie dobrze............ Gdzie ja teaz taki kupię. A czym klei się akwarium chyba zwykłym silikonem do szyb ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm nie dobrze............ Gdzie ja teaz taki kupię. A czym klei się akwarium chyba zwykłym silikonem do szyb ?

o widzisz sam sobie odpowiedziałeś na pytanie

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki więc jadę do Castoramy

Dzięki :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym dyskutował... Jak byłem u szklarza za zapytaniem o zrobienie akwarium to sam się pytał czy to będzie akwarium bo jeśli tak to musi użyć sylikonu akwarystycznego bo ponoć niektóre zwykłe sylikony reagują z wodą. Tak więc raczej nie na darmo mamy chyba osobno sylikon przeznaczony do klejenie akwariów :question:

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dużych centrach panie masz mniejsze sklepy zoologiczne a tam silikon za 5 zł w żorach napewno coś jest

112L + ok 40L sump +14kg żywej skały (start 10.03.2013)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze całe żory i rybnik obdzwoniłem i nic....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym dyskutował... Jak byłem u szklarza za zapytaniem o zrobienie akwarium to sam się pytał czy to będzie akwarium bo jeśli tak to musi użyć sylikonu akwarystycznego bo ponoć niektóre zwykłe sylikony reagują z wodą. Tak więc raczej nie na darmo mamy chyba osobno sylikon przeznaczony do klejenie akwariów :question:

ja ci powiem tak ,zapakuje ci zwykły sylikon ,a skasuje 3x więcej ,no bo to akwarystyczny ,oczywiście nie wszystkie się nadają do akwa ,trzeba czytać na opakwaniu co piszą

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silikon do szyb samochodowych o którym pisałeś jest bardzo mocny i wytrzymały ale jego wadą jest to że ma w swoim składzie sadzę,pytanie czy po wyschnięciu będzie wchodził w reakcję z wodą:smoke:

Red sea max 250 ........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tychy tesco ostatnio kupowałem mieli ale to masz kawałek a tak apropo pszczyna ?? ew.mikołów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwoniłem do Castoramy i mają silikon do prac szklarskich. Będzie OK ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiście sądzę co do akwarystyki to do akwarystyki a co do innych żeczy to do innych żeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwoniłem do Castoramy i mają silikon do prac szklarskich. Będzie OK ?

jak pojedziesz to on kosztuje z 11zł chyba ,jest to uniwersalny ,lub jak piszesz ,ale musisz poczytac czy z wodą nie wydziela jakiś toksyn ,

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem

Sklep w Radlinie :w00t:

Silikon akwarystyczny jakiś niemiecki w tubach takich jak po metce. Taka w foli srebrnej. Drogi bo prawie 50 zł. ale co zrobić......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem

Sklep w Radlinie :w00t:

Silikon akwarystyczny jakiś niemiecki w tubach takich jak po metce. Taka w foli srebrnej. Drogi bo prawie 50 zł. ale co zrobić......

JA TYDZIEŃ TEMU W LEROY KUPOŁEM SLIKON AKWARYSTYCZNY ZA 15ZŁ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybe skleisz kazdym siliconem w zasadzie. "Rob jak uwazasz ale uwazaj jak robisz". Wstrzymaj sie i kup online z expresowa przesylka. Na wtorek bedziesz mial w domu. Ja wiem co u mnie sie dzialo w lazience. Kabina szklana klejona na silicon. Co 3 lata moglem wyciagac rekami spoiny. Siliconowanie od nowa. Co prawda akwa nie plyn do kompieli ale uwazam ze sol jest bardziej agresywna. Mozesz sprobowac ale moje zdanie jest takie, ze kabine pod prysznic przekleisz jak bedziesz chcial. Z akwarium bez wyjmowania obsady i wypompowywania wszystkiego nie da rady.

Twoj wybor.

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.