Skocz do zawartości
pawcio1980

trąba ze skaly

Rekomendowane odpowiedzi

hej, ostatnio zauwazylem ze w nocy w jednym miejscu ze skaly wystaje dluga na ok 5-6 cm trąba taka jak u nassariusow gdy siedza w piachu , gdy tylko poswiece latarka to traba w ulamku sekundy znika w skale nie pozostawiajac zadnego sladu po sobie wiec zrobienie zdjecia graniczy z cudem - czy to moze byc jakis slimak osiadly? nie sadze ze to wieloszczet bo siedzi w tym samym miejscu juz od tygodnia a czasem uda mi sie zaobserwowac jak ta traba mieli piasek tak jak slon :)

najbardziej chyba przypomina to http://pl.reeflex.net/tiere/1643_Phascolosoma_cf.%20nigrescens.htm - ktos mial z czym takim przyjemnosc?

zoasy to kwintesencja koralowców

solanka ponownie kreci się od czerwca 2016

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie większość ma takie u siebie :)

Pozdrawiam

Mariusz

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem ,coś podobnego w akwa , 130l ,siedziało w skale ,i w nocy wyłaniało się ,nic nie robiłem ,żył sobie i tyle

4429_4437.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jednego dużego "trębacza" i teraz ze skałką na której kupiłem zoasy przybyło mi kilka malutkich 2-3 szt. To bardzo pożyteczne zwierzęta! Wcinają detrytus, są delikatne dla koralowców, niczego nie podgryzają, nawet nie "drażnią" jak wężowidła. Tylko się cieszyć powinieneś i pielęgnować zwierza! Nie jest dostępny w sprzedaży i przychodzi do akwa jedynie z żywą skałą więc chociażby z tego powodu jest podwójnie cenny!

Wężowidła czy wieloszczety lub inne kiełże zawsze jak się kręcą to wkurzają koralowce, a ten robal nie ma tego minusa! wsysa odpady niczym odkurzacz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zapewne robaki... u mnie również takie się znajdują i żadnych szkód nie robią i nie zagrażają niczemu co znajduje się w ich pobliżu. :welcome:

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.