Jakuś Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 Witam, potrzebuję szybkiej pomocy, ze względu na to że jutro zamawiam szkło, a nie wiem jak rozwiązanie panela będzie lepsze, mógłbym was prosić o ocenę i ewentualną korektę? 1) 2) Bardzo proszę o pomoc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 1) nie ma co kombinowac, najprostsze rozwiązania najlepsze tylko rozpatrz komorę na pompę ponieważ to tam będzie różnica odparowanej wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 to znaczy tak, tam gdzie będzie spływ z akwarium, będzie odpieniacz, w środkowej komorze będzie grzałka i jakieś pierdoły, a w ostatniej pompa obiegowa. co to znaczy rozpatrz komorę na pomopę, bo nie rozumiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spirou Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 coś nie tak jest w obu tych projektach, w pierwszym : gdzie dasz odpieniacz ? rozumiem że w komorze prawej lub środkowej - nie za wysoki poziom wody w nich będzie ? ja bym dał niższą ostatnią przegrodę - nie 7 a np 10 cm od górnej krawędzi akwarium, po to by woda przez grzebień sie przelewała, a nie płynęła, i primo - by odpieniacz nie wystawał zbytnio ponad akwarium. w drugim - jakby patrzeć na narysowane kreski to jest całkiem na opak, ale jak na podane wymiary - jest już lepiej, acz zastrzeżenia te same co w pierwszym. ps. u mnie dopiero drugi panel był ok, z tym pierwszym prawie zawsze jest coś nie tak Cytuj 17.03.2010r - 20.08.2012 http://nano-reef.pl/...m=posts&q=27683 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś Zgłoś Napisano 17 Lutego 2012 okej, czyli zamówię sobie akwarium z panelem numer 1. zrobię tą drugą przegrodę 10 cm poniżej wysokości akwarium, tylko czy wtedy te 4 cm pod pierwszą przegrodą wystarczą czy też dać więcej ? tak będzie okej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 a jaki planujesz odpieniacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 mam już zakupionego miniflotora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 z tego co wiem to on potrzebuje ok 25-30 cm poziomu wody i tak mniej wicej musisz zrobić przegrodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 a możesz mi podpowiedzieć jak zrobić przegrodę żeby był taki poziom wody, bo ja chyba nie ogarniam tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 podaj wymiary ogólnie jest tak w komorze 1 jest pompa i powinna być dolewka w komorze 2 bedzie stały poziom wody czyli jeżeli chcesz mieć 25 cm poziom wody w komorze 2, przegroda pomiedzy komora 1 i 2 powinna miec 25 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 75x40x40, chciałem panel z prawej strony na 15cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 a na prawdę nie możesz sumpa dołożyć ? szkoda "psuć" wyglądu szkiełka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 nie mam gdzie postawić sumpa niestety, musi być panel, wiem że to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale w moim przypadku jedyne możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 ogólnie ten wymiar bedzie ok tylko ja bym komorę z pompą zrobił tak z 12 cm szer.,grzebień przelewowy na jakieś 10cm i w środkową spokojnie zmieścisz miniflotora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 jak zrobię grzebień na 10cm to woda nie będzie się spiętrzała ,? mam pompę atmana at305 1200 l/h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 ja w swoim 50x40x30h w tym panel 50x10x30h mialem pompkę 1200l i grzebień 10 cm i wszystko idealnie płynęło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakuś Zgłoś Napisano 18 Lutego 2012 okej, dzięki wielkie za pomoc zaraz zamawiam szkło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach