Skocz do zawartości
Tynio

Woda destylowana -juz mam (Wrocław)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jako że nie znalazłem nigdzie wody z RO (nikt we Wrocławiu nie chce sprzedać -lub nie mam na teraz - o sklepy mi chodzi)

Pojechałem do naszej elektrociepłowni i zakupiłem tam

wodę destylowaną za 0,15 zł/L

Dowiedziałem się że sporo akwarystów kupowało tam wodę

Nawet gość ze sklepu akwarystycznego kupował tam wodę na start do morskiego

Czy ktos miał doświadczenia z taką wodą ??

Tańsza niż ta ze stacji ale czy lepsza ?

Dziś zalewam wodą ale juz z działajacego zbiornika

potem tylko dolewki będe robić z tej destylowanej

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tynio: w którym miejscu kupowałeś tę wodę? Chętnie podejdę i kupię trochę do zbadania. Pracowałem wcześniej w laboratorium fiz-chem KJ w pewnej dużej firmie i do dziś mam tam wejścia - brać z lab. wodę demi do akwa trochę mi głupio ale ze zbadaniem nie miałbym kłopotów. Za taką cenę sam jestem zainteresowany.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Malaz :

@Tynio: w którym miejscu kupowałeś tę wodę? Chętnie podejdę i kupię trochę do zbadania. Pracowałem wcześniej w laboratorium fiz-chem KJ w pewnej dużej firmie i do dziś mam tam wejścia - brać z lab. wodę demi do akwa trochę mi głupio ale ze zbadaniem nie miałbym kłopotów. Za taką cenę sam jestem zainteresowany.:D

Więc tak wiesz gdzie jest łowiecka ??

Zaraz koło Kurkowej.

Tam jest ta elektrociepłownia

jest tam brawa wiazdowa i przed tą bramą trzeba sie zatrzymać (chyba że nie jesteś samochodem to idziesz do biura przepustek)

Wyśąć i wejć do biura przepustek wypisza Ci przepustkę i zapytaj o wodę bardzo dokądnie Ci opisza jak tam dojść/odjechać .

Wisi taki spory "Pistolet" można sobie nabrać wody ile sie chce i do czego chce i tu uwaga !

Nikt się nie interesuje co robisz (ja tak maiłem)

Jednak podejść go gościa zapłać i poproś by podbił przepustkę.

I juz nasz wodę destylowaną - jak będziesz mieć pytania to pisz na GG

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kupiłem 30 l, rzeczywiście tanio - 4,5 zł.

Zbadałem jak narazie tylko przewodność 1,45 µS i pH 5,72 . Jak będzie czas zmierzę resztę parametrów

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwutlenek węgla z powietrza rozpuszczjąc się w wodzie tworzy bardzo słaby kwas, który dysocjuje jednak na tyle mocno by mieć wpływ na pH. Inne czynniki jak temperatura, szkło czy sposób kalibracji elektrod pomiarowych mają tu drugorzędne znaczenie. Ufff :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy ktos sie spytal, czy ta woda nie idzie przez miedziane rurki?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu zakupiłam tam trochę wody destylowanej. Dzisiaj zrobiłam testy na obecność miedzi (testy SERA) i wyszło 0. Test powtórzyłam dwukrotnie, więc przynajmniej o miedź chyba już nie muszę się martwić. Płaciłam 20 groszy za litr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.