Skocz do zawartości
Wlazlom

Refugium w Reefmax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Witam

Wiem że temat był już poruszany na forum ale zastanawiam się czy ktoś ostatnio zdecydował się na wykorzystanie trzeciej komory w swoim RM na założenie refugium?

Jeżeli tak to interesuje mnie:

1. Jak rozwiązał kwestie oświetlenia?

2. Jaki glon wykorzystuje?

3. Czy glon nie przełazi do głównego zbiornika?

4. Czy glon rozrastając się nie blokuje pompy odpieniacza?

5. Czy po swoich doświadczeniach zdecydowałby się jeszcze raz na refugium w zbiorniku typu RM?

Proszę o wyrozumiałość ale zależy mi na zebraniu Waszych przemyśleń w jednym miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reef max ma panel filtracyjny tak ?

Ciężko będzie zaadaptowac to jako refugium. Co prawda sam mam zaledwie trzy i pół litrowe ale w takim reef maxie poprzeczka jest wyżej. Gęsto ubity glon na pewno hamuje nieco przepływ. Oświetlac musiałbyś z boku. Paski LED starczą. Ja używam 3Watowej żarówki ledowej ( 12V ) i glon mi już wyszedł ze zbiornika :D

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że jest mało miejsca ale sądzę że mógłbym upchnąć glona razem z odrobiną skałki w III komorze.

U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu:

post-11759-0-97211600-1330200120_thumb.jpg

"Refugium" zamierzam podświetlić z zewnątrz przyklejając taśmę z diodami led.

Pytania które mnie w dalszym ciągu nurtuję to:

Jaki glon wykorzystuje?

Czy glon nie przełazi do głównego zbiornika?

Czy glon rozrastając się nie blokuje pompy odpieniacza?

Czy po swoich doświadczeniach zdecydowałby się jeszcze raz na refugium w zbiorniku typu RM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Refugium moze nie, Ale DSB do mniejszych zbiornikow mysle ze byloby mozliwe.

W dosc latwy I tani sposob zlozyc DSB.

Ja bym to zrobil tak trzy cztery w zaleznosci od miejsca pojemniki przezroczyste po RO polaczone w szeregu

Zamiast wkladow wsadzil bym zloza nap. Piasku.siporaxu.wegla.piaskow koralowych i wielle innych, ktorych jest na rynku.

Potrzebna pompka z plynna regulacja przeplywu wody. I TYLE :sweat:

Wazne woda przez pojemniki plynie tylko gora

Miejsce mozna wybrac gdziekolwiek, pod szafka jesli nie to gdzies indziej jedynie wezykami musimy dojechac do zbiornika

Po kilku tygodniach mamy naprawde dosc silny filtrator

Mamy tez latwa kontrole nad zlozem plus mozna zawsze dodac lub odjac ilosc pojemnikow.

Pewnie bedzie wiele za i przeciw ale jak dla mnie Dsb jest podstawa zwlascza dla mlodych Morszczakow

Potrafi wiele bledow wybaczyc a zwlaszcza kontrolowac no3 czy po4 :thumbup:

Edytowane przez marine (wyświetl historię edycji)

DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST

POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW

Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Czyli takie światło wystarczy do utrzymania łatwych makroglonów przy życiu (przy założeniu ze wszystkie inne warunki życiowe są spełnione)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem spagetti w środkowej komorze oświetlone paskami - 6 kawałków po 40 cm "biały ciepły" a później "żarówką" LED 12V 4W 2700 K. Jeżeli będziesz świecić w odwróconym cyklu to światło przebija się przez tło (co nie wygląda za dobrze). Glon mi nie przełaził, ale podczas przycinki zdarzało się, że coś przeszło przez pompę (trzeba na to uważać) Komfort obsługi dyskusyjny - wąskie te komory - już lepiej chyba to co radzi @marine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.