Skocz do zawartości
Pietrek

Glony do identyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś 15% skały mam porośnięte taki glonem:

dscf3066k.jpg

od kiedy leje wódkę ilość glonów delikatnie się zmniejsza, ale bardzo powoli, czy Dolabella auricularia będzie zainteresowana tym? Bo chciałbym się tego jak najszybciej pozbyć.

Parametry wody od ponad miesiąca stabilne, zbiornik ma prawie dwa miesiące. Nadal świecę około 7 godzin na dobę.

Dodatkowo proszę o identyfikacje, mam takie glony i pojawia się ich coraz więcej, rosną w małych kupkach:

dscf3065x.jpg

wydaje mi się, że to może być Botryocladia madagascariensis, czy ktoś potwierdzi moje przypuszczenia?

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolobela powinna pomuc, salarias tez. One raczej wcinaja wlasnie nitkowate glony. Co do nazwy to nie wiem :). Ewentualnie poczekaj i lej wodke dalej powinny zejsc za jakis czas, o ile masz jeszcze cierpliwosc. Moze jakies absrobenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Skoro glony schodzą to kontynuuj lanie wóki.

Z pierwszej fotki przypominają dino - lepiej, żeby to nie było Dino (dinoflagellates) bo to paskudztwo. Jak możesz wrzuć lepszą fotkę tych glonów.

Te różowe bąble wyglądają na:

Botryocladia madagascariensis

http://www.reeflex.net/tiere/1114_Botryocladia_madagascariensis.htm

Z tymi uparcie nie walcz - nie rozprzestrzenią się jak szalone, moim zdaniem ładnie wyglądają i nie szkodzą.

Przy laniu wódki same powinny z czasem zejść. Nawet jakbyś nie lał wódy to i tak by zeszły z czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie dam rady zrobić lepszego zdjęcia, bo robię zdjęcia telefonem, to było najlepsze. Wygląda dokładnie tak jak to:

http://www.reefcleaners.org/images/algae/hairalgae2.jpg jestem raczej pewien, ze to Hair algae.

Wódka pomaga ale nie znacznie, leje jej 0,9 ml na 175l zbiornik, powoli zwiększam i chce dojść do 1,5 ml nie wiem jednak czy to nie za dużo?

Chce dodać do zbiornika dolabelle tylko chciałem, zęby ktoś w 100% potwierdził mi, że ona będzie to zjadać :)

Z Botryocladia madagascariensis nie walczę, ładnie wyglądają :)

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Miałem Dolabellę przez moment i żarła algi włosowate (hair algae).

To, że ją wpuścisz do akwarium nie znaczy, że wsiądzie Ci w ten trawnik i go odrazu wyczyści. Będzie łaziła po zbiorniku i żarła po kolei wszystkie glony jakiej jej podpasują.

Dawkę wódki podnosisz do momentu aż zauważysz, że NO3 leci w dół.

Ja u siebie lałem po 15ml dziennie i nie zaskoczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że NO3 wg testów 0, a glony są i nie odpuszczają, PO4 tez niskie < 0,03 wg testów. Testy Salifert i Fauna Marin, oba pokazują to samo.

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Przy NO3 niewykrywalnym nie ma potrzeby codziennie lać wódki. Możesz raz w tygodniu tylko podać tą dawkę kontrolną.

PO4 jest na idealnym poziomie.

Nie jest to pierwszy przypadek kiedy glony rosną przy niewykrywalnym NO3 i PO4 na b.niskim poziomie. Nie pamiętam tylko to powodowało. Poszperaj na forum bo ktoś już o to pytał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.