Skocz do zawartości
kaspy

po co węższy przelot?

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając projekty na forum, widzę często konfigurację przelotów typu 2x32mm + 25mm. Rozumiem że 25 jest na powrót? Jaki jest cel użycia mniejszej średnicy? Czy użycie tej samej średnicy nie ułatwiło by ewentualnych zmian konfiguracji i nie uprościłoby zakupów hydrauliki? Planuję zbiornik ~460 litrów, pompa RD Mini 5000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie 25mm to rewizja,i powrót,spływ 32 mm,mam komin wewnętrzny i dobrze zaoszczędzić kilka mm robiąc mniejszy komin

Pozdrawiam

Mariusz

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tego RD Mini pasuje ta sama srednica weza co na orurowanie 25 mm, to ulatwia polaczenie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz po co różnice, odpiszę może tak - wg mnie najlepiej byłoby dostosować średnicę śrubunku w kominie pod średnicę wylotu pompy obiegowej. Dlaczego? Dając za małą zwiększymy opory przepływu, dając za dużą zwiększymy masę wody którą pompa musi podnieść na określona wysokość - w obydwu przypadkach mamy niepotrzebnie generowane straty. Powrót dajemy większy z prostej przyczyny, mniejsze prędkości przepływu a wydatek musi być wiadomo ten sam, dlatego kompensujemy to średnicą :coffee:

Akwarium (250l + sump 110l - wszystko brutto), światło: LED CREE 120W + 4x39W T5, pienidło: DIY by Sebastek na pompie Tunze Hydrofoamer 20, obieg wody: NJ 2300, Flitr przepływowy na pelletki, cyrkulacja: Tunze 3x6015, 1x6055, dolewka RO/DI - grawitacyjna. LR około 27kg, LS około 20kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w przypadku pompy nie lepiej zastosować odpowiednią redukcję? Szersza rura to mniejsze opory (ciśnienie zależy od głębokości, a nie od średnicy słupa cieczy, przynajmniej tak mnie uczyli).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nie pisałem o ciśnieniu a o wyniesieniu przez pompę "masy" wody, chyba że się mylę <_<

Akwarium (250l + sump 110l - wszystko brutto), światło: LED CREE 120W + 4x39W T5, pienidło: DIY by Sebastek na pompie Tunze Hydrofoamer 20, obieg wody: NJ 2300, Flitr przepływowy na pelletki, cyrkulacja: Tunze 3x6015, 1x6055, dolewka RO/DI - grawitacyjna. LR około 27kg, LS około 20kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.